Επιλογή Σελίδας

Του Νικόλα Ρεϊζίδη

Ο ”Ελ Τσίνο” γεννήθηκε σαν σήμερα το 1976 στην πρωτεύουσα της Ουρουγουάης το Μοντεβιδέο, το ποδόσφαιρο ήταν μέρος της οικογένειας καθώς ο πατέρας ήταν τερματοφύλακας της Πενιαρόλ. Το ταλέντο του Άλβαρο και το… μαγικό αριστερό του πόδι ξεχωρίζαν από όταν ήταν μικρός και έτσι οι δύο μεγάλες ομάδες της χώρας, Πενιαρόλ και Νασιονάλ πάλεψαν για την απόκτησή του.

Χάρη σε μία παρεξήγηση η Νασιονάλ έκανε δικό της τον νεαρό μεσοεπιθετικό που στην πρώτη του σεζόν κατακτά το Κλαουσούρα, αλλά και το Απερτούρα της επόμενης (1997). Το μεγάλο αστέρι της Νασιονάλ έχει κάνει όλους στο «Gran Parque Central» να μιλάνε για αυτόν και όχι άδικα καθώς κάνει σπουδαία πράγματα εντός αγωνιστικού χώρου ένα από αυτά το γκολ ”μαραδονιάνο” απέναντι στους Ουάντερερς που θυμίζει τον μεγάλο Ντίεγκο καθώς, πήρε τη μπάλα πίσω από το κέντρο πέρασε τους πάντες και σκόραρε.

Όταν έκλεψε την παράσταση από το ”φαινόμενο”

Την πρώτη Ιουλίου το 1997 ο Ρεκόμπα περνάει το Ατλαντικό για λογαριασμό της Ίντερ που εκταμίευσε 17 εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνει δικό της. Τον Αύγουστο κάνει ντεμπούτο με τους ”νερατζούρι” μαζί με τον Ρονάλντο. Ο Ρεκόμπα… έκλεψε την παράσταση από το ”φαίνομενο” καθώς με ένα απίθανο σουτ και ένα εξίσου τέλειο φάουλ δίνει τη νίκη στους γηπεδούχους στο κατάμεστο «San Siro» απέναντι στην Μπρέσια με 2-1.

Τζορκαέφ, Γκάντζ, Κανού, Σαμοράνο, Ρονάλντο, Μπάτζιο… Το περιβάλλον ασφυκτικό στην Ίντερ, για να βρει θέση. Το 1999 θα κληθεί να περάσει το δικό του “κανάλι”. Αυτό της Βενετίας, όταν και δόθηκε δανεικός από την ομάδα του Μιλάνου.

Είναι ο αρχηγός εκείνης τη ομάδας που “έχτισε” ο Βάλτερ Νοβελίνο. Εκείνη τη σεζόν πήρε και την εκδίκηση από την πρώην του ομάδα, πετυχαίνοντας ένα γκολ στη νίκη της Βενέτσια επί της Ίντερ. Η Βενέτσια αποφεύγει από τον υποβιβασμό, αλλά ξέρει ότι δεν μπορεί να κρατήσει τον Ρεκόμπα, κι αυτός επιστρέφει στην Ίντερ.

Επιστροφή και σκάνδαλο

Ο Μοράτι με το που επέστρεψε στην Ίντερ όντας ο αγαπημένος του παίκτης των κάνει τον πιο ακριβοπληρωμένο στον κόσμο καθώς λάμβανε περίπου 6.800.000 ευρώ. Σε μια Ίντερ, γεμάτη από παίκτες παγκόσμιας κλάσης, ενώ υπήρξε συμπαίκτης με τους Γρηγόρη Γεωργάτο, Γιώργο Καραγκούνη κι ο Λάμπρο Χούτο.

Λίγο διάστημα μετά την υπογραφή του συμβολαίου του, ο Ρεκόμπα γίνεται πρωταγωνιστής ενός “σκανδάλου”.

Η ανακρίτρια του Ούντινε, διαπιστώνει ότι τα ιταλικά διαβατήρια του Τσίνο και του Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν ήταν πλαστά. Τους δόθηκαν 15 ημέρες να εγκαταλείψουν τη χώρα. Κάτι τέτοιο, όπως καταλαβαίνετε, ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί. Ο Ρεκόμπα πλήρωσε πρόστιμο ύψους 21.000 ευρώ και παρέμεινε στην Ιταλία και την Ίντερ.

Με τους “νερατζούρι” κατέκτησε δύο πρωταθλήματα (διαδοχικά μάλιστα) τις σεζόν 2005-06 και 2006-07, δύο Coppa Italia 2004-05 και 2005-06 κι ένα Κύπελλο UEFA, το 1998.

Πρόβλημα στο Τορίνο και Πανιώνιος

Ο Τσίνο έγινε κάτοικος Τορίνο για λογαριασμό της ομώνυμης ομάδα το 2007 και παρά το ότι άρχισε πολύ καλά τη σεζόν οι τραυματισμοί δεν τον άφησαν να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό και το καλοκαίρι εκείνης της σεζόν έμεινε ελεύθερος.

”Δεν έπρεπε να είχα πάει στην Τορίνο. Μίλησα με τον Πάκο (Κασάλ, ατζέντης του) και μου είχε πει να μην πάω. Αλλά το έκανα. Τραυματίστηκα και μετά από τέσσερις ή πέντε αγωνιστικές, έδιωξαν τον προπονητή που με είχε φέρει. Δεν ήταν καθόλου ωραία εμπειρία”, είχε πει για το πέρασμά του από την «Γκρανάτα» το οποίο μετάνιωσε.

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 2008 ανακοινώνεται από τον Πανιώνιο για τα επόμενα δύο χρόνια. Το “μπαμ” στην Πλατεία. Θα φορέσει τα “κυανέρυθρα” για τον επόμενο ενάμιση και θα συναντήσει στον “ιστορικό”, τους πρώην συμπαίκτες του σε Ίντερ και εθνική Ουρουγουάης, Λάμπρο Χούτο και Φαμπιάν Εστογιανόφ, αντίστοιχα.

Στις 18 Οκτώβρη έκανε ντεμπούτο -απέναντι στον Άρη- και έδωσε δύο ασίστ στη νίκη με 2-1. Τελείωσε τη σεζόν με 5 γκολ κι επτά ασίστς με εξαιρετικές συνεργασίες με τον Εστογιάνοφ αλλά και προβλήματα τραυματισμών, ανάμεσα. Τα τελευταία εντάθηκαν την επόμενη σεζόν, το συμβόλαιό του ήταν ήδη “βαρύ” κι αποχώρησε από τη Νέα Σμύρνη το Γενάρη του 2009.

 “Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία. Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ελαφρύτερο από το ιταλικό. Παίζεις με πιο πολλή ηρεμία. Όταν πήγα στον Πανιώνιο, έθεσα σε προτεραιότητα, την ποιότητα της ζωής. Αλλά όταν είδα περίεργα πράγματα, αποφάσισα να επιστρέψω…”

Η επιστροφή και το τέλος

Ο μεγάλος Ρεκόμπα το 2011 επέστρεψε στην μεγάλη του αγάπη Νασιονάλ και κατέκτησε δύο πρωταθλήματα πριν βάλει τέλος στην πλούσια καριέρα του το 2015 και ενώ είχε κατακτήσει δύο πρωταθλήματα Ουρουγουάς (2011-12 και 2014-15).

 

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This