Επιλογή Σελίδας

Η Παγκόσμια πρωταθλήτρια της κωπηλασίας, Κατερίνα Νικολαΐδου, παραχώρησε συνέντευξη στην σελίδα 4bet.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Κατερίνα καλησπέρα! Αρχικά θα θέλαμε μας μας πεις από πού κατάγεσαι και τι σπουδάζεις; Πότε ξεκίνησες και ποιος σε έπεισε να ασχοληθείς με τη κωπηλασία;

“Κατάγομαι από την Κατερίνη και ασχολούμαι με το άθλημα της κωπηλασίας 11 χρόνια ενώ παράλληλα σπουδάζω επιστήμη φυσικής αγωγής στη Θεσσαλονίκη .Ξεκίνησα κωπηλασία 15 χρόνων από παρότρυνση του πατέρα μου καθώς ήταν και αυτός κωπηλάτης”.

Τι προσόντα χρειάζονται για να κάνεις κωπηλασία; Ταχύτητα; Δύναμη; Ρυθμός;

“Δεν θα έλεγα ότι χρειάζονται κάποια συγκεκριμένα προσόντα για να ξεκινήσει κάποιος κωπηλασία. Σίγουρα αν κάποιος είναι ψηλός και δυνατός είναι ένα πλεονέκτημα αλλά νομίζω όταν κάποιος έχει θέληση μπορεί πάντα να τα καταφέρνει”.

Ποια θεωρείς μεγαλύτερη σου επίδοση μέχρι στιγμής;

“Η μεγαλύτερη μου επιτυχία αναμφισβήτητα μέχρι στιγμής είναι η 4η θέση στους Ολυμπιακούς αγώνες το 2016”.

Κατερίνα, έχεις ένα πλούσιο βιογραφικό με χρυσά, αργυρά, χάλκινα μετάλλια σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα. Ποίο είναι αυτό που θυμάσαι να σε έχει συγκινήσει περισσότερο;

“Μέχρι στιγμής στη Κωπηλατική μου καριέρα έχω δυο χρυσά ευρωπαϊκά,1 χρυσό παγκόσμιο, 4 αργυρά παγκόσμια και 1 χάλκινο αλλά νομίζω αυτό που ξεχωρίζω πιο πολύ είναι το αργυρό μετάλλιο το 2015 καθώς μου έδινε και την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς αγώνες”.

Τι θα ήθελες να γίνεις όταν μεγαλώσεις, γιατί στα παιδικά μας χρόνια όλοι κάτι σκεφτόμασταν.

“Πραγματικά έτσι είναι! Όπως όλα τα παιδιά έτσι και εγώ έκανα όνειρα στο σχολείο. Αγαπάω παρά πολύ τα ζώα και έχω ιδιαίτερη αδυναμία στα σκυλάκια, για αυτό πάντα όταν με ρωτούσαν τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις εγώ έλεγα κτηνίατρος γιατί μου αρέσει να φροντίζω τα ζωάκια”.

Ανέφερες και πριν για την 4η θέση στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο! Πες μας για αυτή την εμπειρία… Είναι το μεγαλύτερο όνειρο κάθε αθλητή να δίνει το παρόν σε αυτές τις διοργανώσεις;

“Η εμπειρία απίστευτη! Μακάρι να έχω την υγεία μου, να πάνε όλα καλά και να καταφέρω να αγωνιστώ και στο Τόκιο το 2020. Η αλήθεια είναι πως όταν φτάνεις σε αυτό το επίπεδο, έχεις κατάκτηση τόσα μετάλλια σε παγκόσμιο επίπεδο και ευρωπαϊκό, το μόνο που σου λείπει είναι μια συμμετοχή σε Ολυμπιακούς. Το 2016 ήμουν τόσο κοντά στο μετάλλιο και ελπίζω να καταφέρω να το πάρω το 2020 γιατί είναι το μοναδικό που λείπει από την συλλογή μου”.

Υπάρχουν υποδομές για να ασχοληθείς με την κωπηλασία στην Ελλάδα;

“Υποδομές για να ασχοληθείς με την κωπηλασία θα έλεγα ότι υπάρχουν μόνο στην εθνική ομάδα. Η κωπηλασία είναι ένα δαπανηρό άθλημα καθώς τα σκάφη και τα κουπιά κοστίζουν πολύ, φανταστείτε ότι το σκάφος που αγωνίζομαι (διπλό σκιφ) μαζί με τα κουπιά κοστίζει €12.000,00! Όπως καταλαβαίνετε ένα σωματείο για να έχει πολύ καλά σκάφη είναι πολύ δύσκολο”.

https://www.facebook.com/savas.karipidisii

Μια συμβουλή που θα έδινες σε έναν νέο αθλητή;

“Μια συμβουλή που θα έδινα στους μικρότερους αθλητές οι οποίοι τώρα ξεκινάνε τα πρώτα τους βήματα στο αθλητισμό είναι ότι πάντα πρέπει να βάζουν στόχος είτε μεγάλους είτε μικρούς και να έχουν πολύ θέληση,υπομονή και επιμονή.”

Είχες δοκιμάσει σε κάποιο άλλο άθλημα τις δυνατότητες σου;

“Πριν ξεκινήσω με την κωπηλασία είχα ασχοληθεί 5 χρόνια με την κολύμβηση”.

Πάντα υπάρχουν δύσκολες στιγμές. Υπάρχει κάποιο άτομο να “ακουμπάς” και να στηρίζεσαι όταν το έχεις ανάγκη;

“Έχω πολλούς ανθρώπους που με στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια αλλά θα μπορούσα να ξεχωρίσω λίγο πάρα πάνω τρεις άνδρες .Ο προπονητής μου Γιώργος Μπικογιάννης ο οποίος από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα μου είπε εσύ μια μέρα θα πας πολύ ψηλά και από εκείνη την στιγμή είναι πάντα δίπλα μου και στα εύκολα και στα δύσκολα και ίσως θα μπορούσα να πω πως ήταν αυτός ο οποίος με έπεισε να συνεχίσω άλλη μια τετραετία για να φτάσω στο Τόκιο! Ο πατέρας μου Γιάννης Νικολαΐδης ο οποίος είναι πάντα δίπλα μου και προσπαθεί να μην μου λείψει τίποτα και φυσικά ο φίλος μου Γιώργος Γραμμενιάτης ο οποίος είναι και αυτός αθλητής στην εθνική ομάδα και ίσως αυτό μου δίνει και ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια και στηρίξει σε όλα αυτό το δύσκολο αγώνα που προσπαθώ να πετύχω”.

Έχεις κάποιον αθλητή ως πρότυπο;

“Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν είχα κάποιον συγκεκριμένο αθλητή πρότυπο! θαυμάζω όλους τους αθλητές που κάνουν πρωταθλητισμό και προσπαθούν να πετύχουν τους στόχους τους είτε αυτοί είναι εύκολη είτε δύσκολοι”.

Επόμενα σχέδια και στόχοι σου;

“Ο επόμενος μου στόχος είναι το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τον Ιουνίου στην Λουκέρνη (Ελβετία) και φυσικά τον Αύγουστο το παγκόσμιο πρωτάθλημα όπου εκεί είναι και η πρόκριση για τους Ολυμπιακούς αγώνες που θα γίνει στο Λιντς (Αυστρία). Στόχος μου είναι να μπω στον τελικό του ευρωπαϊκού και να είμαι στις 11 πρώτες θέσεις στο παγκόσμιο για να προκριθώ για τους δεύτερους Ολυμπιακούς μου αγώνες”.

Έχεις σκεφτεί πότε θα αφήσεις τα κουπιά από τα χέρια σου οριστικά;

“Το πότε θα τα αφήσω οριστικά δεν μπορώ να το ξέρω! Το σίγουρο είναι ότι μετά την Ολυμπιάδα του Τόκιο θα χρειαστώ ένα μεγάλο διάστημα ξεκούρασης! Εάν αυτό θα διαρκέσει για πάντα η για λίγους μήνες θα το αποφασίσω εκείνη την περίοδο”.

Παρακολουθείς ποδόσφαιρο; Έχεις κάποια προτίμηση σε ομάδα;

“Δυστυχώς όχι δεν παρακολουθώ ποδόσφαιρο αλλά έχω μια προτίμηση στον Ολυμπιακό άσχετα αν είμαι από βόρεια Ελλάδα”.

Κατερίνα σε ευχαριστούμε πάρα πολύ για την τιμή που μας έκανες και μας αφιέρωσες λίγο από τον χρόνο σου! Συνέχισε να κρατάς την γαλανόλευκη ψηλά… Καλή συνέχεια, και πάνω από όλα υγεία!

“Θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλους τους αθλητές ανεξάρτητα από τους στόχους τους! Να μην τα παρατάνε ποτέ και να έχουν υπομονή, επιμονή και πολύ ελπίδα για τον μέλλον”.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This