Επιλογή Σελίδας

Του Αλέξη Σπυρόπουλου

Ο Αγγελος Μπασινάς μας το είχε πει, εδώ στο Bad Ragaz…προτού το δούμε με τα μάτια μας στο γήπεδο του Λίχτενσταϊν. «Τώρα, είμαστε καλά». Ο Μπασινάς, ένας τζόρας στην ιδιοσυγκρασία, ξέρει να βλέπει, να κρίνει και να το λέει, πότε ένα γκρουπ «είναι καλά». Για την ακρίβεια, «είμαστε αρκετά καλύτερα από τον Νοέμβριο» στα δύο τελευταία ματς της Λίγκας των Εθνών με τη Φινλανδία και την Εσθονία στην Αθήνα.

Δεν εννοούσε, ο Αγγελος, τη στελέχωση του ρόστερ. Την αγωνιστική κατάσταση. Τον ρυθμό. Τις απώλειες. Τους τραυματισμούς κ.λπ. Εννοεί, το team spirit. Το πνεύμα της ομάδας. Αυτό που αμέσως αντιλήφθηκε, με το που ανέλαβε τα διευθυντικά καθήκοντά του, ότι δεν ήταν «όπως παλιά». Φαίνεται πράγματι, να το έχουν (ξανα)βάλει σ’ ένα δρόμο.

Στην Εθνική δεν απαιτεί κανείς από κανένα, να παίζει όπως ο Μ’Μπαπέ. Αλλά δεν νοείται, να μη απαιτούν όλοι από όλους το μίνιμουμ αυτονόητο. Να «σκοτώνουν μάνα και πατέρα» προκειμένου να είναι, ή να θέλουν να είναι οι απέξω, μέσα στο γκρουπ. Και να το βγάζουν αυτό, στις συμπεριφορές τους 24 ώρες το 24ωρο. Για να το πάρεις αυτό όμως, το spirit, προϋποτίθεται να δώσεις.

Τα οικονομικά όρια της ομοσπονδίας τσιτώθηκαν κάμποσο, για να περάσουν αυτές τις τέσσερις ημέρες, Πέμπτη μεσημέρι με Δευτέρα μεσημέρι, οι διεθνείς εδώ που τις πέρασαν. Με καθημερινό μπόνους, τον γενναιόδωρο ήλιο των ελβετικών Αλπεων. Το μοναδικό δωρεάν, στο πακέτο. Όλα τα άλλα, ήταν πανάκριβα. Αντίστοιχα ωστόσο, των παροχών που μια αθλητική ομάδα χρειάζεται.

Πρώτον, για να κάνει άνετα τη δουλειά της. Δεύτερον, για να νιώσουν οι αθλητές σημαντικοί. Φροντισμένοι. Οι εδώ, το ζουν. Οσοι λείπουν, θα το έχουν ήδη μάθει απ’ όσους είναι εδώ. Το μήνυμα, αξίζει τα χρήματα που ξοδεύτηκαν. Πρακτικά, είναι ανεκτίμητο. Ακόμη και ο συμβολισμός, μετράει. Ότι εδώ έφερε την ομάδα ο Οτο Ρέχαγκελ, στην πολυήμερη προετοιμασία για το EURO 2004. ‘Η, αυτό που τους λέει ο Παπασταθόπουλος, ότι «εδώ έχω έρθει επτά φορές» για θερινή προετοιμασία με τα τοπ κλαμπ της Μπούντεσλιγκα.     

Ο Σωκράτης είπε τις προάλλες στο Open, «να μη κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάκτυλο», ότι «η Εθνική δεν είναι πια προτεραιότητα για κανένα». Κάπως, πάει να γίνει πάλι. Πρώτη φορά από τότε που έφυγε από delegate της Εθνικής για την UEFA, μετά την προκριματική φάση του EURO 2007, ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης μπήκε στο μεράκι να έρθει στο Φάντουτς από την άλλη άκρη της Ελβετίας να δει την ομάδα, όχι ως γενικός γραμματέας, ως φίλαθλος με τη σύζυγο και τους δύο γιους.

https://www.facebook.com/savas.karipidisii

Ακόμη, έχει ανηφόρα ως τα αποτελέσματα και τις επιτυχίες. Η Βοσνία/Ερζεγοβίνη που μας περιμένει την Τρίτη, δεν είναι νούμερο-181 σαν το Λίχτενσταϊν, είναι 35, πάνω από μας. Αλλ’ αυτά, δεν είναι παρά αριθμοί. Δείχνουν κάτι, προφανώς. Στο γήπεδο, δεν παίζουν ρόλο. Εχουν Πιάνιτς+Τζέκο που εμείς δεν έχουμε, κι όμως με τους Βόσνιους νιώθω πως πιο πολύ «τους έχουμε» παρά «μας έχουν». 

Ο Αγγελος Αναστασιάδης, αν σε κάτι μου έχει κάνει εντύπωση, είναι για την ανοιχτοσύνη και τη δεκτικότητα. Με όσα τον συνόδευαν σαν φήμη και με όσα σκέφτεται κανείς για ένα μέσο άνθρωπο 66 ετών, πίστευα πως ο παλαιός, παντού αδιάσπαστος, πυρήνας Δημητρακόπουλος/Τερζής/Οικονομίδης θα ήταν άβατο. Αποδείχθηκε στην πραγματική ζωή, ο Αναστασιάδης, ανοιχτός στην όποια παρέμβαση και προσθήκη για το καλό. Στον Μπασινά, στον Γιαννακόπουλο, στον εργοφυσιολόγο, στους αναλυτές, στους φυσικοθεραπευτές.

Στα ποδοσφαιρικά έτσι κι αλλιώς δεν τον φοβόμουν, τον προπονητή. Πρόβλημα δεν έχει αυτός, πρόβλημα θα έχουν όσοι δεν σεβαστούν και δεν ακολουθήσουν, με το τρέξιμό τους και με την αυτοθυσία τους, το spirit. Ο Στέλιος Γιαννακόπουλος έφυγε Σάββατο πρωί…σαν τον Οδυσσέα (Bad Ragaz, Ζυρίχη, Λιουμπλιάνα, Σαράεβο) ώστε να είναι στο Βοσνία-Αρμενία το βράδι, με δύο ώρες ύπνο Κυριακή μεσημέρι επέστρεψε απ’ το αντίστροφο δρομολόγιο στο Bad Ragaz να ενημερώσει, Δευτέρα ξαναπηγαίνει με όλη την ομάδα Ζυρίχη-Σαράεβο.

Μια άλλη, τόσο μικρή αλλά και τόσο σαφής, ένδειξη (με αποδέκτη το περιβάλλον της ομάδας) ότι προέχει η δουλειά, όχι η βολή. Αυτό, θέλουν όλοι. Και αυτό, πρέπει να περάσει σε όλους. We mean business, ανεξαρτήτως κόστους. Τα υπόλοιπα, θα τα βρούμε καθ’ οδόν.

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This