Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Τσαπουρνιώτη

Η πιο ειρηνική επανάσταση που έχει καλλιεργήσει στην κοινωνία μας το δρομικό κίνημα την τελευταία δεκαετία, χρήζει της προσοχής και αξιολόγησης από κάθε υπεύθυνο φορέα, σχετικό ή μη με τον αθλητισμό. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, όλων των κοινωνικών τάξεων, όλων των επαγγελμάτων και των ιδεολογιών έχουν εγκαταλείψει τον καναπέ τους και ταξιδεύουν σε ονειρεμένες, χιλιομετρικές αποδράσεις αποφόρτισης και εκτόνωσης. Το πνεύμα και το σώμα γυμνάζονται ταυτόχρονα και αποθηκεύουν σε όλο τον ανθρώπινο οργανισμό αστείρευτες πηγές ενέργειας  απαραίτητες για τη διαχείριση των προβλημάτων της καθημερινότητας.

Απόλυτος εκφραστής της δρομικής επανάστασης στην πόλη της Κατερίνης, από το 2009, είναι ο ΑΠΣ Δρομέων Πιερίας Ζευς. Χάριν στην παρουσία αυτού του  αθλητικού και πολιτιστικού συλλόγου, που σήμερα απαριθμεί εκατοντάδες μέλη,  οφείλεται η διεξαγωγή τουλάχιστον δεκαπέντε λαϊκών αγώνων δρόμου και βουνού. Πέραν αυτού, η φιλανθρωπική δράση και προσφορά του Ζευς, όπως και των υπόλοιπων συλλόγων δρομέων υγείας, είναι αξιοπρόσεκτη και πρέπει να βρει μιμητές.

«Και τι καταφέρνετε κάθε Κυριακή εσείς οι άρρωστοι του τρεξίματος; Ταλαιπωρείτε την τροχαία, την δημοτική αστυνομία, εμποδίζετε την κυκλοφορία των οχημάτων, ρυπαίνετε τους δρόμους με τα πλαστικά μπουκάλια, εμπορεύεστε τον αθλητισμό, έτσι… για να κάνετε το γούστο σας». Υπάρχουν και είναι σεβαστές και οι ελάχιστες φωνές διαμαρτυρίας των συμπολιτών μας που μέσα σε πολιτισμένο κλίμα πρέπει να σεβόμαστε τις υποδείξεις τους και ταυτόχρονα, επιχειρηματολογώντας, να προβάλλουμε τα θετικά οφέλη του running.

https://www.facebook.com/savas.karipidisii

Εκατοντάδες άλλοι πολιτιστικοί και χορευτικοί σύλλογοι είναι οι συνεχιστές της τεράστιας και ανεκτίμητης παράδοσης της πατρίδας μας και η προσφορά τους είναι άξια θαυμασμού.

Αυτούς τους συλλόγους του αθλητισμού και του πολιτισμού οφείλουν να μιμηθούν και άλλοι θεσμοί της δοκιμασμένης κοινωνίας μας. Για παράδειγμα, μια ειρηνική επανάσταση στο χώρο του βιβλίου με την δημιουργία σύγχρονων βιβλιοθηκών, με την διεξαγωγή λογοτεχνικών διαγωνισμών, με την καθημερινή προβολή και ενημέρωση από ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, είναι κάτι που χρειάζεται κάθε μικρή και μεγάλη πόλη της πατρίδας μας.

Η συνδρομή και υποστήριξη δεκάδων εθελοντικών ομάδων είναι απαραίτητη για να συνεχίσουν τη δράση της προσφοράς και αλληλεγγύης σε χιλιάδες συμπολίτες μας. Όχι, τα οικονομικά προβλήματα δεν θα εκλείψουν ποτέ. Δεν μπορούν μόνοι τους να τα λύσουν οι σύλλογοι δρομέων και των υπόλοιπων πολιτιστικών τμημάτων του τόπου κι ούτε είναι οι αρμόδιοι. Στόχους τους είναι μέσα από τη δράση τους να εκφράσουν κάτι το διαφορετικό, αυτό που αν δεν το βιώσει κάποιος δύσκολα μπορεί να το καταλάβει και να το υπερασπιστεί.

Αυτοί οι «τρελοί» που τρέχουν καθημερινά στα στάδια και στους δρόμους είναι κοινοί θνητοί με ελαττώματα, αμαρτίες και λάθη. Κανείς δεν είναι τέλειος. Αν όμως τους προσεγγίσει περισσότερο η πολιτεία και η κοινωνία γενικότερα μόνο κέρδη θα έχει να αποκομίσει.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This