Επιλογή Σελίδας

Συνέντευξη του Κατερινιώτη Προέδρου του ΝΠΣ Βόλος, στο “Φως” και τον Θέμη Σινάνογλου.

Τον Μπέο δεν τον πάω και δεν με πάει, με έχει κράξει και τον έχω κράξει στο παρελθόν, γενικώς δεν μου αρέσουν άνθρωποι με πρακτικές τύπου Μπέου, τύπου Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Όμως πρέπει να είσαι δίκαιος αν θες να είσαι δημοσιογράφος. Βγάζω πριν λίγες μέρες τους οργανωμένους οπαδούς του Ολυμπιακού Βόλου τους Austrian Boys που βρίζουν τη νέα ομάδα του Βόλου, αλλά δεν γίνεται να κλείνουμε τα μάτια στο ότι ο Βόλος ανέβηκε στη Σούπερ Λίγκα τώρα. Και πρόεδρος εκεί είναι ένας από τους πιο φανατικούς Ολυμπιακούς που έχω γνωρίσει. Τα είπε τις προάλλες στο ΦΩΣ και ο πρόεδρος του συνδέσμου του Ολυμπιακού στη Νέα Υόρκη, ο Θόδωρος Μενής.

Λάτρης του ΦΩΤΟΣ ο Γιώργος Σπυριδόπουλος από την εποχή της… ποτοαπογόρευσης. Και δεν έχανε φύλλο ούτε στην Αμερική. Είχε φτιάξει σύνδεσμο Ολυμπιακών στη Βοστόνη και μας είχε καλεσμένους να μας φιλοξενήσει πριν πολλά χρόνια, μετά από ένα χορό του Ολυμπιακού στη Νέα Υόρκη.

Μας έβαλε σε ένα βαν και μας πήγε στη Βοστόνη από τη Νέα Υόρκη, σε ένα ξενοδοχείο να σου φύγει το κεφάλι. Και μας κυκλοφορούσε με Ρολς Ρόις! Τον Θόδωρο Χατζηθεοδώρου με το Ευρωπαϊκό τρόπαιο του πόλο, τον Υβ Τριαντάφυλλο, και δημοσιογράφους. Και άλλους βετεράνους του Ολυμπιακού έχει φιλοξενήσει.

Πώς τα έφερε ο καιρός, ο Σπυριδόπουλος τρελός Ολυμπιακός, μαζί με δύο συγγενείς του που έχουν πάρα πολλά λεφτά, πήραν μια τεράστια έκταση 500 στρέμματα στην Πιερία φιλέτο για τουριστική εκμετάλλευση, τον φώναξε ο Μπέος και τον έκανε πρόεδρο. Γιατί γνωρίζονταν από την Αμερική. Και ανέβηκε ο Βόλος τρένο τις κατηγορίες, από τη Γ’ Εθνική στη Β’ και τώρα στη Σούπερ Λίγκα.

– Σας ακούω κρυωμένο.

Είναι από τα πανηγύρια. Με έλουζαν με σαμπάνιες και νερά οι παίκτες στα αποδυτήρια.

-Πώς αγαπήσατε τον Ολυμπιακό; Εσείς είστε Βορειοελλαδίτης στην καταγωγή.

Αυτό με ρωτάνε και όσοι με γνωρίζουν. Με παράπονο μάλιστα. Γιατί δεν είσαι ΠΑΟΚ μου λένε. Ποιος ΠΑΟΚ ρε παιδιά, γιατί στην Κατερίνη που μεγάλωσα εγώ ως παιδί ΠΑΟΚτσήδες ήταν όλοι; Είχε και Αρειανούς πολλούς. Και άλλες ομάδες. Και μου που είπα για τον ΠΑΟΚ, να σου πω ότι εμένα αντίπαλός μου μια ζωή δεν ήταν ο ΠΑΟΚ. Ο Παναθηναϊκός ήταν. Αυτόν ξέρω για αντίπαλό μου εγώ. Τον ΠΑΟΚ τον έβλεπα συμπαθητικά…

-Ολυμπιακός πώς γίνατε;

Με τα χαρτάκια που είχαμε τους ποδοσφαιριστές μικροί, χωριζόμασταν στη γειτονιά Ολυμπιακοί και Παναθηναϊκοί, παριστάναμε τους παίκτες. Εγώ ήμουν με τον Μουράτη!

-Πότε πρωτοπήγατε στο γήπεδο να δείτε τον Ολυμπιακό;

16 χρονών. Από τότε άρχισα να παίρνω το ΦΩΣ και δεν έχασα φύλλο όλα αυτά τα χρόνια μέχρι σήμερα! Στις ΗΠΑ ξέρεις πόσα χρόνια είμαι;

-Θα σας ρώταγα.

50 χρόνια! Δεν έχασα φύλλο του ΦΩΤΟΣ. Και αν αργούσα να το πάρω, μου το κράταγε ο πράκτορας. Όπως και στην Ελλάδα το ίδιο κάνω. Εσύ έχεις πρόβλημα με τον Μπέο, και εμείς έχουμε παράπονα, πριν λίγες μέρες έβγαλες τους οργανωμένους οπαδούς του Ολυμπιακού Βόλου και μας έβριζαν. Δεν είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε κόσμο στο γήπεδο. Πιο πολύ από τις άλλες ομάδες στη Β’ Εθνική έχουμε. Και δεν γράφει πολλά για εμάς η εφημερίδα. Είστε όμως δίκαιη εφημερίδα και έχετε γράψει αρκετές φορές ότι ο Βόλος έχει την πιο ποιοτική ομάδα. Και έτσι ήταν πάντα το ΦΩΣ, η πιο δίκαιη εφημερίδα!

-Για την πρώτη φορά που πήγατε να δείτε τον Ολυμπιακό δεν μου είπατε.

Παιδί της Κατερίνης εγώ, δύσκολα χρόνια για μετακινήσεις τότε, πήγα για πρώτη φορά να δω τον Ολυμπιακό στα 16 μου στο γήπεδο του Παναθηναϊκού! Και από τότε κόλλησα. Στην εξέδρα ήμασταν μισοί- μισοί τότε Ολυμπιακοί και Παναθηναϊκοί. Χάναμε 1-0 και ισοφάρισε τον Παναθηναϊκό ο Γρηγοριάδης, το επιθετικό χαφ που είχαμε. Και έληξε 1-1 στη Λεωφόρο.

-Ποιος ήταν ο πιο αγαπημένος σας παίκτης σε όλη την ιστορία του Ολυμπιακού;

Ο Σιδέρης. Και ο Μποτίνος. Μεγάλοι παίκτες. Με τον Σιδέρη έχω πιει και καφέ στο γραφείο του. Με στεναχωρεί που δεν συμμετέχει στα κοινά. Να ξέρεις, έχουν έρθει πολλοί βετεράνοι παίκτες στις ΗΠΑ και τους έχω φιλοξενήσει. Με ρώτησες πώς έγινα Ολυμπιακός αν και βορειοελλαδίτης. Εγώ την Ελλάδα τη λατρεύω. Έχω διαβάσει πολλά για την Ελλάδα, και πάντα ονειρεύομουν να γυρίσω μία μέρα να επενδύσω λεφτά στην Ελλάδα. Όταν αγαπάω την Ελλάδα λοιπόν, πώς να μην αγαπώ την πρωτεύουσα της Ελλάδας. Ο Πειραιάς και η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα της αγαπημένης μας Ελλάδας. Τι σημασία έχει που είμαι από την Κατερίνη και κάνω μπίζνες τώρα στην Κατερίνη. Μια φορά είχα διαβάσει κάτι στην Αμερική και συγκλονίστηκα για τον Ολυμπιακό.

-Πείτε μου τι.

Σε ένα καταστατικό παλιό του Ολυμπιακού έγραφε: “Από τις θεϊκές βουνοκορφές του Ολύμπου στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης ως την πανέμορφη Ολυμπία Ολυμπιακός και πάσης Ελλάδος”! Να σου το ξαναπώ;

-Περιβόλι είστε.

Όλυμπος το ιερό βουνό που πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες ότι κατοικούσαν οι Θεοί. Δίπλα στην πόλη μου, την Κατερίνη είναι ο Όλυμπος. Ολυμπία, εκεί που σταματούσαν πόλεμοι για να γίνονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η γενέτειρα του αθλητισμού. Ολυμπιακός είναι μεγάλο όνομα, ιερό όνομα. Γενικώς δεν μπορούν να καταλάβουν οι άλλοι τι σημαίνει να αγαπάς τον Ολυμπιακό. Είμαστε διαφορετικοί από τους άλλους στο πώς αγαπάμε την ομάδα μας. Να σου το ξαναπώ όμως: “Από τις θεϊκές βουνοκορφές του Ολύμπου στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης ως την πανέμορφη Ολυμπία Ολυμπιακός και πάσης Ελλάδος”! (Γελάει χο-χο-χο, τέτοιο γέλιο έχει).

-Πείτε μου τρέλες που έχετε κάνει για τον Ολυμπιακό.

Το ότι έχω ταξιδέψει άπειρες φορές για να δω τον Ολυμπιακό στην Ελλάδα και στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ δεν το θεωρώ τρέλα, αν και είναι μεγάλο το ταξίδι. Θα σου πω ένα που μου ήρθε πρώτο στο μυαλό. Μια φορά έβλεπα τον Πάριο Πρωτοχρονιά, είχα έρθει στην Αθήνα. Και ήταν πολύ αργά τη νύχτα. Στα καλά καθούμενα πετάω 100 καλάθια με λουλούδια, θυμάμαι έδωσα 1.000 δολάρια τότε και του λέω “θέλω να πεις το Περαία μου Περαία μου”. Με κοιτάει περίεργα ο Πάριος, είναι και Παναθηναϊκός.

-Το είπε;

Μπορούσε να μην το πει; 1.000 δολάρια παραγγελιά ήταν. Με ήξερε κιόλας από τις ΗΠΑ που ερχόταν για να τραγουδάει.

-Πώς αισθάνεστε που θα έρθει ο Ολυμπιακός του χρόνου να παίξει με την ομάδα σας;

No comments! (γελάει).

-Δηλαδή;

Η ψυχούλα μου θα το ξέρει με ποιον θα είμαι! Ανάλογα με τις ανάγκες των βαθμών. Ας κερδίσει ο καλύτερος. Ή ακόμα καλύτερα, ισοπαλία. (γελάει, χο-χο-χο).

-Ποιον θα θέλατε μεταγραφή στον Ολυμπιακό αυτό το καλοκαίρι;

Σέντερ μπακ δυνατό και σέντερ φορ! Να σου πω όμως κάτι. Έλεγαν τόσα χρόνια για τη διαιτησία και τον Ολυμπιακό. Ο Ολυμπιακός είχε 60 εκατομμύρια μπάτζετ, και οι άλλοι είχαν 20. Και ήθελαν να πάρουν το πρωτάθλημα; Φέτος που στις αρχές όταν το χρειαζόταν τον έσπωχναν τον ΠΑΟΚ, δεν μιλάνε. Πάντως για να λέμε την αλήθεια, επένδυσε ο ΠΑΟΚ πολλά λεφτά και έκανε καλή ομάδα.

https://www.facebook.com/savas.karipidisii

-Με τη Σκοτίνα Πιερίας τι έγινε;

Εγώ μαζί με τους δύο ελληνοαμερικανούς συγγενείς μου πήραμε το SKOTINA RESORT που είναι κοντά στα 500 στρέμματα. Θα κάνουμε ένα μεγάλο συγκρότημα, με hotel 5 αστέρων, με συνεδριακό κέντρο, με πολυτελές κάμπινγκ, με οτιδήποτε έχει να κάνει με τον τουρισμό, με αθλήματα, δραστηριότητες. Το hotel θα έχει πάνω από 250 κλίνες! Μας πήρε 3,5 χρόνια μόνο και μόνο για να μπει στον διαγωνισμό! Διότι ήταν κρατικό ακίνητο. Ξέρεις, από αυτά που δεν απέφεραν ποτέ κέρδη. Ρήμαζε. Ήταν το 1972 το μεγαλύτερο κάμπινγκ του ΕΟΤ. Και από τότε μέχρι να έρθουμε εμείς δεν έβγαλε κέρδος ποτέ! Δεν έκαναν τίποτα όλες αυτές τις δεκαετίες. Ούτε καρφί δεν είχαν αλλάξει. Μου πήρε 3,5 χρόνια μόνο για να το βάλουν στο διαγωνισμό. Οι άλλες εταιρίες που διαγωνιζόμασταν μαζί τους αγανάκτησαν και έφυγαν!

-Τι ποσό θα είναι η επένδυση;

Σε πρώτη φάση 30 εκατομμύρια ευρώ. Ως τώρα έχουμε χαλάσει 3 εκατομμύρια ευρώ. Τα οποία δεν ήρθαν με βαλίτσες… Ήρθαν όλα μέσω τραπέζης από τις ΗΠΑ, πιο καθαρά λεφτά δεν υπάρχουν. Στην ίδια ελληνική τράπεζα, στον ίδιο λογαριασμό. Στην τράπεζα Πειραιώς.

-Πώς μπήκατε στο Βόλο πέρσι;

Σε δύο σερί χρόνια ανεβήκαμε εύκολα δύο κατηγορίες! Να τα λέμε αυτά. Πώς μπήκα. Με τον Μπέο δεν είχα κόψει φιλία όλα αυτά τα χρόνια. Όταν ερχόμουν Ελλάδα, επειδή το σπίτι μου είναι στην Κατερίνη, πολλές φορές που εκείνος ανέβαινε Θεσσαλονίκη σταματούσε στην Κατερίνη και πίναμε έναν καφέ. Δήμαρχος Βόλου ήταν και μάλιστα όλος ο Βόλος λέει ότι έχει κάνει τα περισσότερα έργα από όσους πέρασαν. Είχε πάντα τη σκέψη- και εγώ το θεωρώ πολύ σημαντικό- να ενώσει τον Ολυμπιακό Βόλου με τη Νίκη Βόλου και να φτιαχτεί μία μεγάλη ομάδα στο Βόλο! Γι’ αυτό και η νέα ομάδα που φτιάξαμε, έχει χρώμα κόκκινο και μπλε, τα χρώματα του Ολυμπιακού Βόλου και της Νίκης Βόλου!

-Δεν μπορεί να γίνει εύκολα αυτό.

Αυτό θα κάνει τον Βόλο πρώτη ποδοσφαιρική επαρχιακή δύναμη στην Ελλάδα. Πόλη σαν τον Βόλο όμορφη, με δυναμική τουρισμού, με Πήλιο, με παραλίες, με τουρισμό 8 μήνες το χρόνο, δεν υπάρχει. Δεν βρίσκεις ξενοδοχείο να κλείσεις στο Βόλο επί 8 μήνες! Και να σου πω κάτι για τη συγχώνευση: Εγώ είμαι Κατερινιώτης και έζησα τη μεγάλη έχθρα που υπήρχε στην Κατερίνη μεταξύ Ποντίων και Βλάχων! Πόντιοι πάρα πολλοί στην Κατερίνη. Και όμως ενώθηκαν μέσω του ποδοσφαίρου! Ενώθηκε ο Όλυμπος Κατερίνης με τον Μέγα Αλέξανδρο Κατερίνης και έφτιαξαν τον Πιερικό ο οποίος έπαιζε για πολλά χρόνια στην Α’ Εθνική! Εκεί να δεις αντιπαλότητα που υπήρχε μεταξύ των δύο ομάδων που ενώθηκαν. Αλλά το έκαναν για το καλό της πόλης. Πιστεύω ότι μια μέρα ο Βόλος θα πετύχει το στόχο “μία πόλη μία ομάδα”.

-Ο Μπέος στις ΗΠΑ ήταν σεκιούριτι; Και ευγενικά το λέω το σεκιούριτι.

Όχι μωρέ. Εγώ είχα πολλά εστιατόρια και νάιτ κλαμπ στις ΗΠΑ και ελληνικά μαγαζιά με μπουζούκια, ήμουν και πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας εκεί για 25 χρόνια. Έπαιζε μπάλα ο Μπέος τότε στις ΗΠΑ και έτσι γνωριστήκαμε. Η γυναίκα του που έκανε 4 παιδιά μαζί της, δούλευε σε εμένα! Εκεί τη γνώρισε!

-Τι δουλειά έκανε εκεί;

Είχε κάνει μία χαρτοπαικτική λέσχη, νόμιμη.

-Α, καλά…

Ήρθε στην Ελλάδα για να τακτοποιήσει το στρατιωτικό του. Και είχα φιλία με τον αδελφό του ο οποίος είναι ακόμα στις ΗΠΑ, παίρνει εργολαβίες με μπογιές για κτίρια, σπίτια. Ο Μπέος έκανε πολλές δουλειές στην Ελλάδα με τραγουδιστές και πολλούς τους έφερνε στην Αμερική, είχα εμπλακεί και εγώ σε αυτό ένα διάστημα. Είναι ικανός σε ό,τι καταπιάνεται. Μου έπαιρνε τη γνώμη λοιπόν για το ποδόσφαιρο και μια μέρα μου ζήτησε να γίνω πρόεδρος στη νέα ομάδα του Βόλου.

Ποιος έχει τις μετοχές;

Πολλοί από λίγο, όλο το συμβούλιο. Εγώ είμαι πρόεδρος. Ας έρθει όποιος θέλει, να βοηθήσει, να πάρει ένα ποσοστό μετοχών.

 Την πλειοψηφία ποιος την έχει;

Όλοι μαζί είμαστε. Άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο. Έχουμε καλή ομάδα. Έχουμε πολλούς καλούς παίκτες και νεανική ομάδα, θα πάρουμε και άλλους. Μόνο 3 παίκτες είναι προχωρημένης ηλικίας έμπειροι και μας βοηθάνε πολύ. Στην αρχή της σεζόν ξεφύγαμε στη βαθμολογία διότι δεν μας ήξεραν και δεν μας υπολόγιζαν. Μας θεωρούσαν νεοφώτιστους και μη φαβορί. Και τους πλακώσαμε στις νίκες! Μετά όταν γίναμε φαβορί, μας έπαιζαν πιο κλειστά, πιο σκληρά, ήταν πιο δύσκολα για εμάς. Αλλά και πάλι ανεβήκαμε τρένο στη Σούπερ Λίγκα μέσα σε 2 χρονιές. Όποιος είδε τα ματς, ξέρει ότι το αξίζαμε για το ποδόσφαιρο που έπαιξε η ομάδα.

πηγή: Φως

Pin It on Pinterest

Shares
Share This