Επιλογή Σελίδας

Του Γιώργου Κούβαρη

Παράταση… πήραν οι προσδοκίες των παικτών του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ για το break της έδρας στην Μαδρίτη, καθώς δεν κατάφεραν να «αποδράσουν» με το «διπλό» που θα τους έδινε το προβάδισμα για την πρόκριση για το Final 4 της Βιτόρια. Κάτι που ευελπιστούν να κάνουν την ερχόμενη Παρασκευή και δη στο δεύτερο ματς της σειράς, όπως ακριβώς και η Ρεάλ πριν από έναν χρόνο στο κλειστό του ΟΑΚΑ.

Και έδειξε ότι μπορεί να επιστρέψει στην Αθήνα με μια νίκη στις αποσκευές του αν και θα μπορούσε να την είχε «κλειδώσει» από το Game 1. Οι «πράσινοι» απώλεσαν μια τεράστια ευκαιρία για το break της έδρας, καθώς είχαν προηγηθεί με 72-66 στο 36′ έχοντας επιστρέψει από το -14 και έδειξαν ότι θα έφταναν στο πολυπόθητο «διπλό». Όμως στο τελευταίο τετράλεπτο έμειναν στο «μηδέν», δεν κατάφεραν να σκοράρουν και η Ρεάλ πανηγύρισε το 1-0 στη σειρά. Στην τελευταία φάση, ο Ντεσόν Τόμας θα μπορούσε να στείλει το ματς στην παράταση, αλλά το σουτ που επιχείρησε δεν βρήκε στόχο και δεν μπόρεσε να στείλει το ματς στην παράταση.

https://www.facebook.com/savas.karipidisii

Ο Νικ Καλάθης ήταν εκείνος που πήγε να το γυρίσει το ματς, έχοντας αφήσει πίσω του τα… τραγικά 26 λεπτά έχοντας 1/11 σουτ εντός παιδιάς. Όμως, δεν τα κατάφερε. Πολύ καλή εμφάνιση και από τον Ίαν Βουγιούκα, ενώ σημαντικές βοήθειες πρόσφερε και ο Ντεσόν Τόμας. Από τη Ρεάλ, ο Κοζέρ ήταν ο πιο σταθερός παίκτης μετά το καλό ξεκίνημα του Τέιλορ ενώ με το σκορ στο 66-72 ένα τρίποντο-μαχαιριά του Ρούντι Φερνάντεθ γύρισε το momentum του ματς.

Ιδιαίτερα νευρικό ήταν το ξεκίνημα για τον Παναθηναϊκό αφού η αστοχία αποτέλεσε το… κύριο στοιχείο του παιχνιδιού του ξεκινώντας με 0/6 εντός παιδιάς! Βέβαια ούτε και η Ρεάλ τα… πήγαινε καλύτερα ωστόσο κατάφερε να βρει δύο τρίποντα με τον Τζέφρι Τέιλορ για το αρχικό 6-0. Οι «πράσινοι» σκόραραν ύστερα από τρεισήμισι λεπτά αγώνα με Τόμας και Κιλπάτρικ (6-4) πριν «χτυπήσει» και πάλι ο Τέιλορ, ο οποίος σημειωτέον είχε επωμιστεί αρχικά το μαρκάρισμα του Νικ Καλάθη.

Η Ρεάλ μπόρεσε και είχε τον έλεγχο του αγώνα ενώ προηγήθηκε και με 14-8 χάρη στην εξαιρετική εμφάνιση του Τέιλορ. Βέβαια οι παίκτες του Πιτίνο τα είχαν πάει εξαιρετικά πάνω στον Ταβάρες ο οποίος είχε χρεωθεί γρήγορα με δύο φάουλ. Ο Ιαν Βουγιούκας αποτέλεσε τον «x-factor» σε αυτό το διάστημα και κράτησε τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ μέσα στο σκορ (21-17) με τη λήξη του δεκαλέπτου.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο Κιθ Λάνγκφορντ στο σκοράρισμα και ήταν εκείνος που με συνεχόμενους πόντους (26-23) κρατούσε τους «πράσινους» μέσα στο σκορ. Από πλευράς τακτικής ο Ρικ Πιτίνο είχε πάει καλά το παιχνίδι καθώς είχε κύριο μέλημα να περιορίσει την δράση της front line της Ρεάλ. Και στο πρώτο μισό του αγώνα τα είχε καταφέρει πολύ καλά.

https://www.facebook.com/rodi.eleftheriadou

Στο 16′ οι Μαδριλένοι προηγήθηκαν με επτά πόντους διαφορά, αλλά δύο συνεχόμενα τρίποντα από Καλάθη και Κιλπάτρικ έφεραν τη διαφορά στην μικρότερη τιμή (32-31). Όμως δεν υπήρχε συνέχεια. Ο Φαμπιάν Κοζέρ «απάντησε» με έξι δικούς του πόντους και έφερε την ομάδα του για πρώτη φορά στο +8 (41-33) ύστερα και από τρίποντο του Τόμπκινς. Μια διαφορά που έμεινε στο τέλος του ημιχρόνου (43-35), με τον Παναθηναϊκό να έχει 11/30 δίποντα, 3/6 τρίποντα, 4/6 βολές, 15-2 ριμπάουντ, μόλις… 3 ασίστ (!) και δύο λάθη. Αντίθετα, η Ρεάλ είχε καλύτερα ποσοστά (8/15 δίποντα, 6/15 τρίποντα, 9/11 βολές) 19-1 ριμπάουντ και 11 τελικές πάσες.

Ο Νικ Καλάθης δεν ήταν στη μέρα του καθώς ύστερα από τα δύο πρώτα δεκάλεπτα είχε 0/6 δίποντα (και μάλιστα έχοντας δεχθεί δύο τάπες, ενώ είχε αστοχήσει και σε layup) και μόλις μία ασίστ!!! Αν μη τι άλλο όταν ο ηγέτης της ομάδας είναι εκτός… μάχης ήταν εκ των πραγμάτων δύσκολο για τον Παναθηναϊκό να ακολουθήσει τη Ρεάλ μόνο με ατομικές -κυρίως- ενέργειες.

Κάτι που αποδείχθηκε και στο ξεκίνημα της 3ης περιόδου όπου η Ρεάλ προηγήθηκε γρήγορα με 14 πόντους διαφορά (49-35) χάρη σε ένα 6-0 με το οποίο έδειχνε να παίρνει ολοκληρωτικά το momentum του ματς.

Παρά το γεγονός ότι οι γηπεδούχοι είχαν βρει ρυθμό σε ένα γήπεδο που γινόταν πραγματικός… πανζουρλισμός και παρά την αστοχία του Καλάθη (1/11 σουτ μέχρι το 30′), ο Παναθηναϊκός κατάφερε να «ροκανίζει» σταδιακά την διαφορά και να βάζει… φρένο στο ισπανικό ξέσπασμα. Με ένα επιμέρους 17-7 χάρη στα τρίποντα των Παπαπέτρου, Τόμας η διαφορά μειώθηκε στους τέσσερις πόντους (56-52) λίγο πριν από το 30′ (58-52).

Το σκηνικό δεν άλλαξε ούτε στην τελευταία περίοδο, με τον Παναθηναϊκό να προσπαθεί να πλησιάσει, να φτάνει στην πηγή, αλλά… πάντα κάτι να γίνεται και η Ρεάλ να «ανοίγει» και πάλι την διαφορά έχοντας προηγηθεί με 61-52 στο 31′ και 64-56 στο 33′. Σε εκείνο το σημείο τέσσερις καλές άμυνες έφεραν και το εύκολο καλάθι στην επίθεση, με τους «πράσινους» να προηγούνται σε 64-69 πέντε λεπτά πριν από το τέλος του αγώνα και ύστερα από δικό τους 13-0! Μάλιστα η διαφορά έφτασε και στο +6 για τον Παναθηναϊκό (66-72 στο 36′) αλλά στη συνέχεια ήρθε η… πραγματική αυτοκτονία!

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η Ρεάλ εκμεταλλεύτηκε στο τέλος τα λάθη του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ όπως επίσης και την αστοχία του και με ένα 9-0 στο τελευταίο τετράλεπτο έφτασε στην τελική επικράτηση. Επίσης είχε σχεδόν διπλάσιες ασίστ (17-10) και οι παίκτες ήταν εύστοχοι στο τέλος.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Φαμπιάν Κοζέρ ήταν ο πιο σταθερός παίκτης της Ρεάλ.

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Τζέφρι Τέιλορ ήταν ο κύριος υπεύθυνος για να αποκτήσει η Ρεάλ μομέντουμ στο ματς στο ξεκίνημα του αγώνα.

ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ: Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο έκανε επιπόλαιες ενέργειες στο πρώτο ημίχρονο.

ΣΗΜΕΙΟ – ΚΛΕΙΔΙ: Το τελευταίο τετράλεπτο και το 9-0 της Ρεάλ που διαμόρφωσε το τελικό σκορ.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το εντυπωσιακό κάρφωμα του Τζέφρι Τέιλορ μέσα στο πρόσωπο του Γιώργου Παπαγιάννη στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, κερδίζοντας παράλληλα και το φάουλ.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η Ρεάλ το 28% στα τρίποντα και ο Παναθηναϊκός, εκτός από το τελευταίο τετράλεπτο, τα 26 χαμένα δίποντα.

Διαιτητές: Ρίζικ, Ράντοβιτς, Ντιφάλα.

Δεκάλεπτα: 21-17, 43-35, 58-52, 75-72.

Ρεάλ Μαδρίτης (Λάσο): Κοζέρ 12 (4/4 δίποντα, 4/5 βολές), Ράντολφ 3 (1/5 σουτ), Φερνάντεθ 7 (2/7 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο), Καμπάτσο 8 (1/7 σουτ, 6/6 βολές), Ρέγες, Αγιόν 2, Κάρολ 8 (2), Ταβάρες 8 (8 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κόψιμο), Ντεκ 2, Πρέπελιτς 7 (1), Τόμπκινς 5 (2/7 σουτ), Τέιλορ 13 (3).

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ (Πιτίνο): Τόμας 12 (3/5 δίποντα, 2/4 τρίποντα), Λάνγκφορντ 9 (4/10 δίποντα), Παπαγιάννης 2, Παπαπέτρου 8 (2/2 τρίποντα, 7 ριμπάουντ), Γκιστ 2, Βουγιούκας 10 (4/6 δίποντα, 6 ριμπάουντ), Λεκαβίτσιους 7 (1), Κιλπάτρικ 5 (1), Λοτζέσκι, Καλάθης 17 (3/9 δίποντα, 3/10 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 3 λάθη), Αντετοκούνμπο.

Τα ομαδικά στατιστικά της Ρεάλ Μαδρίτης: 13/25 δίποντα, 10/35 τρίποντα, 19/22 βολές, 35 ριμπάουντ (29 αμυντικά – 6 επιθετικά), 17 ασίστ, 6 κλεψίματα, 3 κοψίματα, 9 λάθη.

Τα ομαδικά στατιστικά του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ: 20/46 δίποντα, 9/20 τρίποντα, 5/8 βολές, 33 ριμπάουντ (28 αμυντικά – 5 επιθετικά), 10 ασίστ, 3 κλεψίματα, 2 κοψίματα, 9 λάθη.

ΡΕΑΛ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΟΠΑΠ 1-0
Game 1: Ρεάλ Μαδρίτης – Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ 75-72

Game 2: Ρεάλ Μαδρίτης – Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ
Game 3: Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ – Ρεάλ Μαδρίτης
Game 4: Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ – Ρεάλ Μαδρίτης*
Game 5: Ρεάλ Μαδρίτης – Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ*

*Αν χρειαστεί

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This