Επιλογή Σελίδας

Του Θάνου Σαρρή

O Τζόρτζιο Κιελίνι έφτασε πριν από λίγο καιρό τις 500 συμμετοχές με τη Γιουβέντους, όντας ένας από τους πιο μπαρουτοκαπνισμένους ποδοσφαιριστές στο υψηλότερο ευρωπαϊκό επίπεδο. Στη συνέντευξη που έδωσε πριν από περίπου έξι μήνες για τη στήριξη της πρωτοβουλίας Mind the gap, η οποία έχει στόχο να προετοιμάσει τους ποδοσφαιριστές για το επόμενο στάδιο, όπου θα κληθούν να κρεμάσουν τα παπούτσια τους, είχε δηλώσει: «Ως ποδοσφαιριστής, όταν είσαι 20, αισθάνεσαι άφθαρτος και ότι μπορείς να κάνεις τα πάντα στο ποδόσφαιρο. Αλλά όταν φτάσεις 35, η καριέρα σου είναι λίγο-πολύ τελειωμένη. Στη συνέχεια έχεις την υπόλοιπη ζωή μπροστά σου και απλά το να μπορείς να παίξεις ποδόσφαιρο δεν είναι αρκετό. Μόνο λίγοι καταφέρνουν να βρουν δουλειά στο ποδόσφαιρο. Υπάρχει πάντα το ρίσκο της κατάθλιψης και υπάρχουν πολλοί που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, επειδή δεν έχουν σκεφτεί αρκετά για το τι θα κάνουν, δεν έχουν ανοίξει τα μυαλά τους μελετώντας. Ως επαγγελματίας παίκτης, πρέπει να ξεκινήσεις να σκέφτεσαι τη ζωή μετά το ποδόσφαιρο στο ξεκίνημα της καριέρας σου, όχι στο τέλος». Ο Κιελίνι έχει σπουδάσει οικονομικά και έκανε μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων, παίζοντας παράλληλα στη Γιουβέντους. Μόλις το 13% των ενεργών ποδοσφαιριστών στην Ευρώπη έχει σπουδάσει, σε σύγκριση με το συνολικό 53% των ανδρών της Ηπείρου.

Λίγες μέρες μετά το κείμενο του Βασίλη Σαμπράκου που εξηγούσε τη δράση του συνδέσμου παλαίμαχων ποδοσφαιριστών της Μπαρτσελόνα και το κενό στην Ελλάδα, διεξήχθη στην Ολλανδία το τρίτο World Players Development Conference. Σε αυτό έδωσαν το παρών περίπου 100 άτομα, ειδικοί στην ανάπτυξη των παιδιών, καθώς και στελέχη από ενώσεις ποδοσφαιριστών από 47 χώρες, γιατροί, επιστήμονες. Οι ειδικοί προέρχονταν από κάθε άθλημα, ακόμα και από το ΝΒΑ ή από το κρίκετ της Αυστραλίας, προκειμένου να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με ανθρώπους από την Ευρώπη, να ακούσουν τα προβλήματα των ποδοσφαιριστών και να μιλήσει ο καθένας για την εμπειρία και την τεχνογνωσία στην υποστήριξη των ποδοσφαιριστών. Από την λλάδα και τον ΠΣΑΠ έδωσε το «παρών» ο Γιάννης Μπράχο, ο δεύτερος Ελληνας ποδοσφαιριστής που πήρε πτυχίο στο Sports Management, μέσω υποτροφίας στο πρόγραμμα On Line Academy, το οποίο χορηγείται στην Ελλάδα από τον Σύνδεσμο.
Το συνέδριο χωρίστηκε ουσιαστικά σε τρεις μέρες, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά τις τρεις φάσεις στην καριέρα ενός επαγγελματία αθλητή. Η πρώτη, που είχε αντικείμενο την προετοιμασία, αφιερώθηκε στα παιδιά που μπαίνουν στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού, εστιάζοντας στην ολιστική προσέγγιση της ανάπτυξης του αθλητή. Δηλαδή τόσο στο αθλητικό κομμάτι, όσο και σε αυτά που το πλαισιώνουν, όπως η ψυχική υγεία, η ακαδημαϊκή πορεία παράλληλα με τον αθλητισμό και οτιδήποτε άλλο βοηθάει ώστε να αποκτήσει ο αθλητής όσο πιο πολλά εμπόδια μπορεί για να γίνει η μετάβαση πιο ομαλή. Η νέα τάση, η οποία έχει στην καρδιά της την μεθοδολογία του Άγιαξ που βασίζεται στις μοντεσσοριανές αρχές, για την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ολλανδέζα ομιλήτρια αναφέρθηκε στην Gen-Z, την νέα γενιά δηλαδή και τόνισε ότι τα ενδιαφέροντα των παιδιών πρέπει να έχουν πρωταρχικό ρόλο στην προσέγγισή τους, να μην καταπνίγονται στην γενική εκπαίδευση. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του NBA αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στο πώς αντιμετωπίζει το εντυπωσιακότερο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου τους rookies, εντάσσοντάς τους σε πενθήμερο καμπ και ενημερώνοντάς τους τόσο για τον σύνδεσμο αθλητών και το ρόλο του, αλλά και για ζητήματα όπως το ντόπινγκ,το στοίχημα, τα social media κ.ο.κ.
Η δεύτερη μέρα που είχε τίτλο «εμψύχωση» ήταν αφιερωμένη στο παρόν, στους αθλητές των οποίων η καριέρα βρίσκεται σε εξέλιξη. Το κομμάτι ήταν εστιασμένο στον τρόπο αντιμετώπισης των αθλητών, ούτως ώστε να κατανοούν ήδη από αυτή τη φάση της καριέρας τους ότι το τέλος είναι αναπόφευκτο, καθώς και στην προετοιμασία της επόμενης ημέρας. Στο workshop που έγινε, οι παρόντες έμαθαν για το motivational interview, μια τεχνική που βοηθάει τον αθλητή να ανοιχτή από μόνος του για τους φόβους και τα προβλήματά του, φτάνοντας μέσω του διαλόγου να εξάγεις συμπεράσματα και να ασκήσεις συμβουλευτική χωρίς αυτή να γίνεται ξεκάθαρη. Η τρίτη μέρα, ήταν εστιασμένη στην «υποστήριξη», όπου παρουσιάστηκαν πολλές σημαντικές μελέτες και έρευνες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα που είναι ήδη γνωστό στις περισσότερες χώρες: Ο αθλητής μετά το τέλος της καριέρας του περνάει ένα σοκ, είτε ψυχολογικό, είτε σωματικό, είτε συνδυασμό των δύο και η διαδικασία της υποστήριξης μπορεί να κάνει θαύματα.
https://www.facebook.com/savas.karipidisii
Το γενικότερο συμπέρασμα που προέκυψε από το συνέδριο είναι ότι όσο πιο καλλιεργημένος και πιο προετοιμασμένος είναι ένας αθλητής, αυξάνεται, πέραν των ευκαιριών που θα έχει αφού σταματήσει, η αγωνιστική του απόδοση. Διαμορφώνεται αλλιώς η ψυχολογία του, ο τρόπος που θα αντιδράσει σε καταστάσεις που θα συναντήσει, η ικανότητά να εκμεταλλευτεί τον εαυτό του καλύτερα και να λειτουργήσει σε συνθήκες πίεσης, φόρτισης ψυχολογικής και σωματικής, υψηλού ανταγωνισμού. 
Γίνεται λοιπόν σαφές, σε όλο και περισσότερους φορείς ότι η μόρφωση, η καλλιέργεια και η προετοιμασία γίνονται πλέον στοιχεία αλληλένδετα με την ομαλή μετάβαση σε όλα τα στάδια ενός ποδοσφαιριστή. Στην αρχή, τη μέση και το τέλος της καριέρας του. Πώς μπορεί αυτή να γίνει πράξη; Σίγουρα πρωτοβουλίες όπως αυτή της Μπαρτσελόνα δείχνουν τον δρόμο, όμως είναι αναγκαίο να καταλάβουν όλες οι ενώσεις ποδοσφαιριστών, όλοι οι σύνδεσμοι που λειτουργούν με στόχο τη συνένωση των επαγγελματιών αθλητών και την προάσπιση των συμφερόντων τους, να εντάξουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες στην ατζέντα τους. Όχι μόνο όταν έρχεται η ώρα του τέλους, αλλά από πριν. Πρωτοβουλίες για παιδιά, συνεργασίες με εκπαιδευτικά Ιδρύματα και φορείς, ημερίδες, επαγγελματίες επιστήμονες που θα είναι εκεί για να συμβουλέψουν και να εκπαιδεύσουν τον προπονητή. Πρωτοβουλίες που μπορούν και πρέπει να χρηματοδοτηθούν από τα πολύ μεγάλα ποσά που υπάρχουν στο ποδόσφαιρο, από ακριβοπληρωμένα συμβόλαια και από τις ίδιες τις ομάδες.
https://daios-adamos.gr/
Για να αντιμετωπιστεί στην πράξη το σκοτάδι που πέφτει με το κλείσιμο της αυλαίας, χρειάζεται οι έρευνες και οι διαδικασίες που αναλύθηκαν στο World player development conference να αντιμετωπιστούν με τη δέουσα σοβαρότητα και να αγκαλιαστούν συνεργατικά από όλους..
https://www.facebook.com/rodi.eleftheriadou

Pin It on Pinterest

Shares
Share This