Επιλογή Σελίδας

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος καταγράφει μια λίστα 5+1 ποδοσφαιριστών, που στο άκουσμά τους, άπαντες θυμούνται το πιο χαρακτηριστικό γκολ στην καριέρα τους.

Αντονίν Πανένκα
Πιθανότατα ελάχιστοι να θυμούνταν ακόμα και το όνομά του, αν δεν είχε κάνει εκείνη την αριστοτεχνική εκτέλεση πέναλτι στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 1976. Τσεχοσλοβακία και Δυτική Γερμανία έλυναν τις διαφορές τους στη «ρώσικη ρουλέτα», με τον Πανένκα να καλείται να εκτελέσει το τελευταίο πέναλτι των Τσεχοσλοβάκων. Σε περίπτωση που η μπάλα κατέληγε στα δίχτυα, η ομάδα του θα κατακτούσε το τρόπαιο, όμως παρά την κρισιμότητα του σουτ, εκείνος επέλεξε να κάνει κάτι εξεζητημένο και να μείνει στην ιστορία. Έκανε ένα σκαφτό σουτ στο κέντρο της εστίας, με την μπάλα να καταλήγει αργά και βασανιστικά στα δίχτυα, παρά την προσπάθεια του Μάιερ να αποκρούσει. Έτσι, όχι μόνο έδωσε στην Τσεχοσλοβακία το κύπελλο, αλλά η συγκεκριμένη εκτέλεση πέναλτι ονομάστηκε «αλά Πανένκα», με πολλούς ποδοσφαιριστές να επιχειρούν ακόμη και σήμερα να σκοράρουν από την άσπρη βούλα με το συγκεκριμένο τρόπο.

Μάρκο Φαν Μπάστεν
Ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς όλων των εποχών, που θα μπορούσε να είχε πετύχει ακόμη περισσότερα πράγματα, αν δεν αποσυρόταν νωρίς, λόγω σοβαρών τραυματισμών. Σημείωσε πολλά και εντυπωσιακά γκολ στη σπουδαία καριέρα του, όμως ένα είναι αυτό που αποτελεί σήμα κατατεθέν του. Στον τελικό του Euro 1988, ο Φαν Μπάστεν έγινε αποδέκτης μίας ψηλοκρεμαστής σέντρας και χωρίς καν να κάνει κοντρόλ, έπιασε ένα εντυπωσιακό βολέ από πολύ πλάγια στη μεγάλη περιοχή, στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα του – ανήμπορου να αντιδράσει – Ντασάεφ. Με αυτό τον τρόπο έγραψε το τελικό 2-0 για την Ολλανδία επί της Σοβιετικής Ένωσης, χαρίζοντας στους «οράνιε» το μοναδικό τρόπαιο στην ιστορία τους.

Ντέγιαν Σαβίσεβιτς
Στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 1994, στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, η Μπαρτσελόνα του Γιόχαν Κρόιφ, με αστέρες όπως ο Ρομάριο, ο Στόιτσκοφ, ο Κούμαν και ο Γκουαρδιόλα ήταν το απόλυτο φαβορί απέναντι στην Μίλαν, που αγωνιζόταν χωρίς τους Φαν Μπάστεν, Μπαρέζι και Κοστακούρτα. Τίποτα απ’ όλα αυτά, όμως, δεν επιβεβαιώθηκε μέσα στο γήπεδο, αφού ο Ντέγιαν Σαβίσεβιτς πήρε από το χέρι τους «ροσονέρι» και τους οδήγησε στην κορυφή της Ευρώπης. Μπορεί ο Μασάρο να πέτυχε τα δύο πρώτα γκολ (ασίστ ο Σαβίσεβιτς στο ένα) όμως ο Μαυροβούνιος άσος ήταν αυτός που πραγματοποίησε την απόλυτη «ζωγραφιά» στο τερέν. Αφού έκλεψε την μπάλα από τον Σέρχι, στη συνέχεια με μια απίθανη λόμπα από τη γωνία της μεγάλης περιοχής «κρέμασε» τον Θουμπιθαρέτα για το τρίτο γκολ της Μίλαν (το 4-0 σημείωσε ο Ντεσαγί).

https://www.facebook.com/savas.karipidisii

Ρομπέρτο Κάρλος
Ιούνιος του 1997 και όλη η Γαλλία προετοιμαζόταν για το Παγκόσμιο Κύπελλο της επόμενης χρονιάς. Έτσι, διοργανώθηκε ένα τουρνουά, με τη συμμετοχή της Βραζιλίας, της Αγγλίας, της Ιταλίας και φυσικά της Γαλλίας. Στο πρώτο παιχνίδι, στο Ζερλάν, οι «τρικολόρ» αντιμετώπισαν τη «σελεσάο», με τον Ρομπέρτο Κάρλος να σημειώνει ίσως το κορυφαίο φάουλ όλων των εποχών. Η μπάλα ήταν στα 35 μέτρα από την εστία και ο Βραζιλιάνος μπακ εξαπέλυσε έναν κεραυνό με το αριστερό του πόδι. Η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα του Μπαρτέζ, παρά το γεγονός πως από τα τόσα φάλτσα, φαινόταν πως θα κατέληγε άουτ. Στο τέλος, όμως, πήρε τροχιά για την εστία, καταρρίπτοντας κάθε… νόμο της φυσικής και αφήνοντας άναυδους τους θεατές.

https://www.facebook.com/rodi.eleftheriadou

Ζινεντίν Ζιντάν
Ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής της γενιάς του έκανε τόσα πολλά στους αγωνιστικούς χώρους, που είναι δύσκολο να θυμάται κανείς μόνο μία στιγμή του. Είτε καλή (τα δύο γκολ στον τελικό του Μουντιάλ 1998), είτε κακή (την κουτουλιά στον Ματεράτσι στον τελικό του Μουντιάλ 2006). Ωστόσο, το γκολ που σημείωσε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 2002 αποτελεί αδιαμφισβήτητα το απόλυτο highlight στην τεράστια καριέρα του. Μετά από ψιλοκρεμαστή σέντρα του Ρομπέρτο Κάρλος, ο «Ζιζού» έπιασε ένα εκπληκτικό γυριστό σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής, γράφοντας το τελικό 2-1 για την Ρεάλ Μαδρίτης απέναντι στην Λεβερκούζεν.

Ντιέγκο Μαραντόνα
Μια κατηγορία μόνος του. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή όλων των εποχών. Ο Ντιέγκο Μαραντόνα ήταν ξεχωριστός τόσο εντός, όσο και εκτός αγωνιστικών χώρων (έξω από το γήπεδο έβγαζε την άσχημη πλευρά του χαρακτήρα του). Το 1986 οδήγησε σχεδόν μόνος του την εθνική Αργεντινής στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όμως από εκείνη την πορεία της «αλμπισελέστε» στη μνήμη όλων είναι ο προημιτελικός με την Αγγλία και όσα έκανε ο Μαραντόνα στο Αζτέκα. Μέσα σε διάστημα μόλις τεσσάρων λεπτών ο «Ντιεγκίτο» άφησε με δύο κινήσεις το στίγμα του για πάντα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Στο 51’ νίκησε στον αέρα με το «χέρι του Θεού» τον Σίλτον και στο 55’ πέρασε όλη την άμυνα των «λιονταριών», παίρνοντας την μπάλα πίσω από το κέντρο, για να πετύχει το ωραιότερο γκολ στην ιστορία των Μουντιάλ.

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This