Επιλογή Σελίδας



Του Μάριου Σταμπουλή

Είναι ο άνθρωπος που ταυτίστηκε όσο λίγοι με την κερκίδα του ΠΑΟΚ. Είναι αυτός που ταίριαξε όσο ελάχιστοι με την φιλοσοφία και τον κόσμο της ομάδας και δεν άργησε να γίνει σύνθημα στα χείλη τους.

Ισχυρός και μαχητικός χαρακτήρας, έδειχνε περίσσιο πάθος εντός του αγωνιστικού χώρου. Ό,τι δηλαδή θέλουν να βλέπουν οι οπαδοί από τους παίκτες της ομάδας τους.

Ο λόγος φυσικά για τον Πάμπλο Γκαρσία, ο οποίος έχει τα γενέθλια του και γίνεται 44 ετών.

Η γέννηση και τα πρώτα του… ποδοσφαιρικά βήματα!

Γεννήθηκε στο Πάντο της Ουρουγουάης και ήταν παιδί μίας φτωχής οικογένειας, με αριστερή ιδεολογία.

Ξεκίνησε στην Μοντεβιδέο Γουόντερερς και γρήγορα έδειξε την ποιότητά του στον αγωνιστικό χώρο, κεντρίζοντας τα βλέμματα μεγάλων ευρωπαικών συλλόγων. Μάλιστα, λίγα μόλις χρόνια αργότερα, έκανε το μεγάλο βήμα για την Ευρώπη, για λογαριασμό της Ατλέτικο Μαδρίτης η οποία τον έκανε δικό της.

Το μεγάλο “άλμα”.

H προσαρμογή στην Ισπανία κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν, με τον ίδιο να πηγαίνει στην δεύτερη ομάδα προκειμένου να αποκτήσει τις πρώτες του εμπειρίες. Σε ηλικία 23 ετών, έκανε το ταξίδι για την Ιταλία και τη Μίλαν, η οποία τον έκανε δικό της και μετά από έναν χρόνο παρουσίας στους “ροσσονέρι”, δόθηκε δανεικός στη Βενέτσια, για να πάρει παιχνίδια στα πόδια του. Η επιστροφή στην Ισπανία δεν άργησε, με την Οσασούνα να τον κάνει δικό της και τον Ουρουγουανό να γίνεται βασικός και αναντικατάστατος, πραγματοποιώντας τρεις γεμάτες σεζόν.

Οι εμφανίσεις του δεν πέρασαν απαρατήρητες, κεντρίζοντας τα βλέμματα αρκετών συλλόγων, με την Ρεάλ Μαδρίτης να νικάει στην… κούρσα της απόκτησής του. Η “Βασίλισσα” αποτέλεσε και το μεγαλύτερο σχολείο για τον ίδιο. Άλλωστε, δεν είναι λίγο να παίζεις συμπαίκτης με τον Ρονάλντο, τον Ραούλ, τον Ζιντάν, τον Μπέκαμ, τον Ρομπέρτο Κάρλος και άλλους μεγάλους αστέρες. Και όμως, παρά τον μεγάλο ανταγωνισμό, κατάφερε να κερδίσει μία θέση στην ενδεκάδα, καταγράφοντας 26 συμμετοχές, παίρνοντας και τις πρώτες του εμπειρίες από το Champions League.

Η έλευση του Φάμπιο Καπέλο ωστόσο, τον έστειλε δανεικό στην Θέλτα και από εκεί στη Μούρθια, λίγο πριν καταλήξει στον ΠΑΟΚ.

Όταν βρήκε το… λιμάνι του!

Το καλοκαίρι του 2008, ο Δικέφαλος θέλοντας να φτιάξει ένα ισχυρό σύνολο υπό τις οδηγίες του Φερνάντο Σάντος, επιχείρησε και έκανε το “μπαμ” με την απόκτηση του Πάμπλο Γκαρσία.

Ο ενθουσιασμός ήταν διάχυτος, με τον ίδιο να παίρνει μία πρώτη… ισχυρή γεύση του τι θα ακολουθήσει, μόλις πάτησε το πόδι του στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”. Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών, προκειμένου να τον υποδεχτεί και να τον καλωσορίσει στο νέο του… σπίτι, δείχνοντάς του πως δύσκολα θα φύγει από εδώ.

Έτσι κι έγινε. Ο Γκαρσία βρήκε το “λιμάνι” του στη Θεσσαλονίκη, καθώς από τις πρώτες του παρουσίες στον αγωνιστικό χώρο κατάφερε άμεσα να ταυτιστεί με την ιδιοσυγκρασία της ομάδας και του κόσμου της.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε συνέντευξη που έδωσε λίγα χρόνια αργότερα, είπε χαρακτηριστικά: «πριν από το πρώτο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, ένα φιλικό με την Ουντινέζε στην Τούμπα ένας φίλαθλος με σταμάτησε την ώρα που έμπαινε στα αποδυτήρια και μου είπε: “Εσύ έχεις το βλέμμα και τα μάτια του ΠΑΟΚ”».

Η… γροθιά στο κατεστημένο!

Μάλιστα, στις 16 Νοεμβρίου 2008 ήταν η μέρα που μετατράπηκε σε επαναστάτη στο μυαλό των φίλων του ΠΑΟΚ, μετά τη γροθιά στον Ντιόγκο στο ματς με τον Ολυμπιακό. Η συγκεκριμένη κίνηση θεωρήθηκε ως “γροθιά στο κατεστημένο”, με τον ίδιο να μην αργεί να ακούσει το όνομά του ρυθμικά στην κερκίδα της Τούμπας και να μπαίνει στην καρδιά των οπαδών της ομάδας.

Τα δάκρυα που δεν θα ξεχαστούν ποτέ!

Στις 21 Φεβρουαρίου του 2010, ο ΠΑΟΚ κυνηγάει το πρωτάθλημα και υποδέχεται τον Παναθηναικό, σε ένα ματς “ο θάνατός σου η ζωή μου”. Η μοίρα παίζει άσχημο παιχνίδι στον Γκαρσία, ο οποίος λίγες μέρες πριν το σημαντικό ματς, χάνει την αγαπημένη του μητέρα σε ηλικία 53 ετών. Και όμως, δεν σκέφτηκε στιγμή να αφήσει την ομάδα, επιστρέφοντας και παίζοντας βασικός στο σημαντικότερο, μέχρι εκείνη τη στιγμή, ματς της χρονιάς. Το ρολόι δείχνει το 60ο λεπτό και η δική του στιγμή πλησιάζει. Ο Δικέφαλος κερδίζει φάουλ κοντά στο κόρνερ. Ο Ουρουγουανός στήνει τη μπάλα και η θέση έδειχνε ένα γέμισμα μέσα στην περιοχή. Ο ίδιος είχε άλλη άποψη. Η κάμερα εστιάζει στο πρόσωπό του, το οποίο μοιάζει πιο αποφασισμένο από ποτέ. Εκτελεί, με τον Τζόρβα να βλέπει τη μπάλα να περνάει από πάνω του και να καταλήγει στα δίχτυα του και τον Πάμπλο Γκαρσία να… ξεσπάει κοιτώντας τον ουρανό, μη μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά του. Μία εικόνα, η οποία θα μείνει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό όσων την έζησαν.

Δέθηκε όσο λίγοι με τον Δικέφαλο, ενώ δείγμα της αγάπης του για την ομάδα, είναι πως αποδέχθηκε μείωση 30% στο συμβόλαιό του, ώστε να ανανεώσει.

Για πάντα στον ΠΑΟΚ!

«Είμαι περήφανος επειδή έπαιξα στην καλύτερη ομάδα του κόσμου, τη Ρεάλ Μαδρίτης. Τώρα είμαι περήφανος που παίζω στην ομάδα με τον καλύτερο κόσμο, τον ΠΑΟΚ!», έλεγε λίγο αργότερα.

Έγινε πανό στα κάγκελα της Τούμπας, σύνθημα, ακόμα και σύνδεσμος, με τον Σ.Φ ΠΑΟΚ Σκύδρας να παίρνει το όνομά του.

Χρόνια πολλά Πάμπλο!

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This