Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Σε μια άλλη μεριά του πλανήτη όλα όσα έλαβαν χώρα το βράδυ του Σαββάτου στον τελικό του Κυπέλλου θα ήταν παραπάνω από αρκετά εφόδια για μια κυβέρνηση προκειμένου αυτή να ξεμπερδέψει μια και καλή με τη γηπεδική βία. Γι’ αυτό και θα χαρακτηριζόταν ιδιοφυής η επιλογή του υπουργού Αθλητισμού να επιτρέψει την διεξαγωγή του τελικού με αυτό το καθεστώς. Ενας εξωτερικός παρατηρητής θα χειροκροτούσε έναν πολιτικό που έστησε μια παγίδα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και την διοίκηση του εθνικού ποδοσφαίρου, μαζί και στις FIFA καιUEFA που ήταν παρούσες, δια των τοποτηρητών τους, στην έδρα διεξαγωγής του τελικού με στόχο να αναδείξει το μέγεθος των ευθυνών τους για την ύπαρξη της βίας στα γήπεδα. Ολο αυτό που συνέβη είναι ένα ντοκιμαντέρ γεμάτο από ατράνταχτα επιχειρήματα που αφήνουν το ποδόσφαιρο και το παραποδόσφαιρο χωρίς λόγια, ανίκανο να αντιδράσει μπροστά σε οποιαδήποτε απόφαση, όσο σκληρή και αν είναι.

“Δέχθηκα να πάρετε 120 προσκλήσεις για χορηγούς, συγγενείς αθλητών και VIP και εσείς φέρατε αυτούς”, θα ήταν η αρκετή πρόταση από το στόμα του Υπουργού για να τελειώσει την κουβέντα με τους συλλόγους. “Πήρατε 600 προσκλήσεις για τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου, και φέρατε κάφρους”, θα ήταν η πρόταση που θα ολοκλήρωνε την κουβέντα με την Ομοσπονδία, τη FIFA και την UEFA.

Σε μια άλλη χώρα βεβαίως οι εικόνες αυτού του ντοκιμαντέρ θα ήταν αρκετές και για την επιβολή ποινών προς αυτούς που βιαιοπράγησαν, εξύβρισαν, προπηλάκισαν, εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο, κάφρισαν. Αυτοί οι VIP που βιαιοπράγησαν δεν θα ξαναπατούσαν ποτέ σε γήπεδο. Ποτέ.

https://www.facebook.com/savas.karipidisii

Σε μια άλλη χώρα, μια κυβέρνηση δεν θα χρειαζόταν κανένα άλλο στοιχείο, καμία απόδειξη, καμιά έρευνα, καμιά συνδρομή από την Δικαιοσύνη για να ενεργήσει και επιτέλους να βγάλει το πρόβλημα της γηπεδικής βίας από τη ζωή του επαγγελματικού αθλητισμού. Τι άλλη απόδειξη να χρειάζεσαι για να συνδέσεις τη βία με τη διοίκηση των ΠΑΕ και με την διοίκηση της ΕΠΟ; Αυτός, του ΟΑΚΑ, ήταν ένας πίνακας ζωγραφικής που τα δείχνει και τα λέει όλα, ήταν ένα έργο τέχνης. Ενα ανεκτίμητης αξίας εφόδιο στην προσπάθεια μιας κυβέρνησης να στείλει τη βία μακριά από το γήπεδο. Δεν θα μπορούσε να κάνει μεγαλύτερη χάρη το ποδόσφαιρο σε μια κυβέρνηση, που θα ήθελε πραγματικά να λύσει το πρόβλημα, από αυτή που της έκανε το περασμένο Σάββατο.

https://www.facebook.com/rodi.eleftheriadou

Ολα τα παραπάνω όμως θα αποτελούσαν τη φυσική εξέλιξη των πραγμάτων σε μια άλλη χώρα, όχι στην Ελλάδα. Διότι εδώ την εικόνα του Σαββάτου καλείται να τη διαχειριστεί ένας υφυπουργός μιας κυβέρνησης, που θα σκεφτεί ότι μπορεί αύριο να μην είναι υφυπουργός και να μην φυλάσσεται από αστυνομικούς – όπως συμβαίνει, εδώ και χρόνια, μέχρι σήμερα στον μοναδικό υφυπουργό Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Που θα σκεφτεί ότι αυτός και η οικογένειά του δεν θα νιώθουν ασφαλείς μεθαύριο, όποτε αυτός πάψει να είναι κυβερνητικό στέλεχος.

Αυτή η κυβέρνηση έχει από το βράδυ του Σαββάτου στα χέρια της ακόμη μια πελώρια ευκαιρία να καθαρίσει με την αθλητική βία. Ακόμη μία. Ακόμη μία που θα την αφήσει να περάσει ανεκμετάλλευτη, μένοντας πιστή στην παράδοση που έχουν δημιουργήσει όλες μα όλες οι προηγούμενες, δίχως απολύτως καμία εξαίρεση, στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Θα την αφήσει να περάσει, επειδή δεν μπορεί και δεν θέλει να σπάσει αυγά και να τα βάλει με αυτούς που παρανομούν στο ποδόσφαιρο. Αυτό θα κάνει η σημερινή κυβέρνηση, αυτό θα κάνει και η επόμενη, όποια και αν είναι. Οποια και αν είναι.

Αυτή του Σαββάτου είναι μια αυθεντική εικόνα ελληνικού ποδοσφαίρου του 2019. Αυτή της επόμενης ημέρας με την κυβερνητική σιωπή είναι η αυθεντική εικόνα της Ελλάδας των τελευταίων δεκαετιών. Εδώ ζούμε. Σαν θύματα κακοποίησης που δεν βρίσκουν τρόπο και κουράγιο για να το φωνάξουν και να επιχειρήσουν να βάλουν τέλος στην κακοποίηση. Καλή μας επιβίωση.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This