Επιλογή Σελίδας

Του Γιώργου Ζάκκα

Ο Αμερικανός Hall Of Famer σε ηλικία 66 ετών αποφάσισε να φύγει από τα αμερικανικά σύνορα για να προπονήσει για πρώτη φορά στην καριέρα του έναν σύλλογο. Ο Πιτίνο γνώριζε πως στην Αθήνα και στον Παναθηναϊκό θα γνωρίσει νέους ανθρώπους, άλλη νοοτροπία και κουλτούρα, θα δει, θα μάθει, θα συζητήσει, θα απορήσει, θα χαρεί, θα απογοητευτεί, θα γεμίσει εμπειρίες…

Πράγματι μέσα σε έξι μήνες στην Ελλάδα ο άλλοτε τεχνικός των Σέλτικς και των Νικς έχει βιώσει πολλά καινούργια πράγματα εντός και εκτός παρκέ. Μεταξύ άλλων, αναγκάστηκε να δει NCAA και NBA τα ξημερώματα και να χάσει τον ύπνο του για το μπάσκετ, έζησε την ατμόσφαιρα των ευρωπαϊκών γηπέδων, απόλαυσε τον κόσμο στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, ταξίδεψε στο ίδιο τσάρτερ με το κοινό ομάδας του για εκτός έδρας ματς, πήγε βόλτες σε νέα μέρη και δοκίμασε μέχρι και… τσικουδιά. Ο πρώτος του τίτλος δε, το Κύπελλο Ελλάδας, πανηγυρίστηκε μπροστά σε παιδιά στα «Δύο Αοράκια» της Κρήτης, καθώς είχε απαγορευτεί η παρουσία οπαδών των δύο ομάδων.

Δίχως αμφιβολία, είχε πολλές και πρωτόγνωρες εμπειρίες και τα tweets του μέσω των social media αποτελούν διαφήμιση για τη χώρα μας.

Από την άλλη, βέβαια, ο Πιτίνο έχει υποστεί και μερικά πολιτισμικά σοκ! Μέσα σε διάστημα έξι μηνών έχει αμέτρητες ιστορίες, που θα διηγείται σε φίλους και γνωστούς στις ΗΠΑ (από το μπάσκετ και όχι μόνο). Ένα από τα πιο πρόσφατα «σοκ» αυτού του είδους ήρθε πριν από λίγες μέρες, με την εικόνα της εξέδρας του ΟΑΚΑ, στον τελικό του Κυπέλλου ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ.

Όπως διαφημίζει σε όλη την υφήλιο τις ομορφιές της Ελλάδας, την Ακρόπολη και την… παραλία του Μπάλου στην Κρήτη, ο Πιτίνο ενημερώνει όλο τον κόσμο και για όσα απρόοπτα ζει εδώ.

Το SDNA συγκέντρωσε τα δέκα… πολιτισμικά σοκ του τεχνικού του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ και σας τα παρουσιάζει με tweets, φωτογραφίες και δηλώσεις, λίγο μετά το τελευταίο «τιτίβισμά» του, το οποίο ανέφερε: «Κάποια πράγματα που καταλαβαίνω: παίζουμε χωρίς παρουσία οπαδών (εξαιτίας τιμωρίας για επεισόδια στις εξέδρες). Παίζουμε τελικού κυπέλλου μόνο με παιδιά στις εξέδρες. Αλλά τώρα δεν έχω την παραμικρή ιδέα τι συμβαίνει. Τα πλέι οφ αναβλήθηκαν επειδή μια ομάδα προσέφυγε στα δικαστήρια. Πού είναι ο Ντέιβιντ Στερν όταν τον χρειάζεσαι!». 

1. Το πρώτο σοκ των ελληνικών δρόμων

Η οδήγηση στην Ελλάδα είναι ένα δύσκολο και επικίνδυνο… σπορ. Η οδηγική παιδεία δεν είναι το ατού των Ελλήνων, οι δρόμοι έχουν προβλήματα και μια βόλτα με το αυτοκίνητο μπορεί να μοιάζει με «επικίνδυνη αποστολή».

«Το πρώτο… σοκ το έπαθα όταν μου έδωσε τα κλειδιά του αυτοκινήτου ο Μάνος Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος της ομάδας. Έμαθα να οδηγώ στην Ελλάδα μέσα από την δική του καλή τύχη», δήλωσε ο ίδιος στην «Cosmote TV» για την πρώτη του επαφή με τους ελληνικούς δρόμους.

https://www.facebook.com/savas.karipidisii

Μάλιστα, λίγο καιρό αργότερα είχε ανεβάσει και μια φωτογραφία με μια γουρούνα στη Σαντορίνη και τόνιζε ότι επιστρέφει στις προπονήσεις προτού σκοτωθεί στον δρόμο.

2. Το πρώτο Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

Ένας άνθρωπος με την αμερικανική μπασκετική κουλτούρα του Πιτίνο είναι δεδομένο πως θα πάθει ένα… σοκ από την αντιπαλότητα, την κόντρα και το πάθος, αλλά και την «τρέλα» μιας «μάχης» Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού. Στις δηλώσεις του για το πρώτο «ντέρμπι αιωνίων» της καριέρας του ανέφερε πως μπροστά του το ματς Κεντάκι – Λούιβιλ θυμίζει παιχνίδι εκκλησιών.

Ο αγώνας στο ΣΕΦ συνδυάστηκε με μια βαριά ήττα, πολλά… γαλλικά για τον Ιωάννη Παπαπέτρου, λόγω της επιστροφής του στην έδρα των Πειραιωτών και πολλά ακόμα.

3. Οι πρώτοι κουμπάροι που δεν μπορούν να βγαίνουν μαζί

Μιας και αναφερθήκαμε στην «αιώνια» κόντρα και τον Ιωάννη Παπαπέτρου, αξίζει να παραθέσουμε ακόμα μία δήλωσή του, από την εκπομπή «Pick ‘n Roll» στην «Cosmote TV». Ο 66χρονος είχε εξηγήσει πως του κάνει μεγάλη εντύπωση το γεγονός πως ο Ιωάννης Παπαπέτρου και ο Γιώργος Πρίντεζης δεν μπορούν να βγαίνουν σε δημόσιο μέρος μαζί, παρά το γεγονός ότι είναι κουμπάροι.

«Ο Παπαπέτρου είναι κουμπάρος με τον Πρίντεζη, αλλά δεν μπορούν να είναι σε δημόσιο μέρος μαζί. Δεν το είχα ακούσει ποτέ. Έπρεπε να φύγει από το μέρος που έμενε γιατί δεν μπορούσε να πάει στο σούπερ μάρκετ. Δεν συμφωνώ με αυτά», είχε πει.

Ο ορισμός του πολιτισμικού σοκ!

4. Τα πρώτα του μπουζούκια

Συνεχίζοντας… εκτός παρκέ, ο προπονητής του «τριφυλλιού» κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Ελλάδα είχε και την πρώτη του επαφή με την ελληνική διασκέδαση και τα μπουζούκια.

Είχε εξηγήσει δε πως του είχε κάνει εντύπωση που πετούσαν λουλούδια στην πίστα και είχε πει πως του άρεσε η ελληνική μουσική. Δεν… σοκαρίστηκε, αλλά σίγουρα είχε μια βραδιά που θα θυμάται για καιρό.

https://daios-adamos.gr/

5. Η πρώτη σπασμένη… λεκάνη και το κρύο γήπεδο για τις προπονήσεις

Οι εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ έχουν προβλήματα, τα οποία ο Παναθηναϊκός γνωρίζει και θέλει να διορθώσει εδώ και καιρό. Όταν το κλειστό περάσει στα χέρια του, είναι δεδομένο πως θα αποκτήσει διαφορετική εικόνα.

Μέχρι τότε, όμως, ο Πιτίνο και όποιος παίκτης/ προπονητής περάσει από τους «πράσινους» μπορεί να αντιμετωπίσει διαφόρων ειδών ασυνήθιστες εμπειρίες.

Ο 66χρονος Αμερικανός για παράδειγμα χρειάστηκε να κάνει προπόνηση με κασκόλ, λόγω του κρύου στο ΟΑΚΑ, ενώ έκανε γνωστή και την ιστορία με την σπασμένη λεκάνη, στα αποδυτήρια που αλλάζει ρούχα. «Έπρεπε να περάσω στα πλέι οφ της Euroleague, για να μου φτιάξουν την λεκάνη», τόνισε με χιούμορ.

6. Η πρώτη φορά που ο αντίπαλος αποχώρησε στο ημίχρονο

Σιγά – σιγά περνάμε στα πιο… μπασκετικά, στα θέματα που έκαναν τον γύρο του κόσμου το τελευταίο τρίμηνο. Όσα έγιναν στις 13/2 στο ΟΑΚΑ, με την απόφαση του Ολυμπιακού να αποχωρήσει στο ημίχρονο του ημιτελικού του Κυπέλλου Ελλάδας ήταν σίγουρα μια… περίεργη εμπειρία για τον «θρύλο» του NCAA.

«Λοιπόν, στα 42 χρόνια που προπονώ πίστευα ότι τα έχω δει όλα. Ήμασταν μπροστά με 15 στο ημίχρονο. Έδωσα κίνητρο στην ομάδα μου να επιστρέψει με μεγάλη ένταση στα πρώτα πέντε λεπτά. Ήμασταν έτοιμοι, αλλά ο Ολυμπιακός δεν επέστρεψε στο παρκέ. Τελείωσε το ματς. Πάμε για τον τελικό στην Κρήτη την Κυριακή», έγραψε για το επεισοδιακό βράδυ του ντέρμπι του Κυπέλλου, που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

7. Το πρώτο ντέρμπι που πήρε χωρίς να πάει καν στο γήπεδο

Σε συνέχεια όσων έγιναν στις 13/2, ο Ολυμπιακός αποφάσισε να μην κατέβει στο ντέρμπι πρωταθλήματος της 19ης αγωνιστικής, αφού στο ματς του ΣΕΦ δεν ορίστηκαν ξένοι διαιτητές, όπως είχε ζητήσει.

Σύσσωμη η ομάδα του Παναθηναϊκού πήγε στα γραφεία του ΕΣΑΚΕ, το φύλλο αγώνα έκλεισε με υπαιτιότητα του Ολυμπιακού και οι «πράσινοι» πήραν το ματς στα χαρτιά με 20-0.

Πώς είναι άραγε να… κερδίζεις ένα ντέρμπι, χωρίς να πας καν στο γήπεδο;

https://www.facebook.com/rodi.eleftheriadou

8. Το πρώτο κεκλεισμένων των θυρών ύστερα από… καρεκλιές

Η ποινή της έδρας επιβάλλεται σε πολλές χώρες του κόσμου και δεν θεωρείται ασυνήθιστη. Όμως, το κεκλεισμένων των θυρών ύστερα από… καρεκλιές είναι «ελληνικό προνόμιο».

Ο Παναθηναϊκός έπαιξε στο Περιστέρι χωρίς κόσμο, μετά τα επεισόδια στον αγώνα της ομάδας του Αργύρη Πεδουλάκη με τον Άρη και ο Πιτίνο έγραψε στο Twitter: «Σε λίγες ώρες παίζουμε για το ελληνικό πρωτάθλημα στο Περιστέρι χωρίς κόσμο. Γι’ αυτόν τον λόγο η ομοσπονδία τιμώρησε τον κόσμο».

9. Το πρώτο ματς που δεν κατέβηκε η δική του ομάδα

Πλέον φτάνουμε και στο… σήμερα. Ο Παναθηναϊκός δεν κατέβηκε στο παιχνίδι με την Κύμη σε μια ένδειξη διαμαρτυρίας για όσα έγιναν με το κώλυμα του διαιτητή Παναγιώτη Αναστόπουλου και την απουσία του τελικά από τον αγώνα του Ολυμπιακού με τον Προμηθέα.

Ο έμπειρος κόουτς είχε πάει κανονικά στο ΟΑΚΑ και προετοίμαζε την ομάδα του, όμως τελικά ενημερώθηκε πως οι «πράσινοι» δεν θα κατέβουν. Ήταν κι αυτό ένα… σοκ, όμως το αντιμετώπισε, ως συνήθως με χιούμορ.

Φεύγοντας από το κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων χαμογελούσε και έλεγε πως τουλάχιστον θα προλάβει να πάρει τη γυναίκα του από το αεροδρόμιο.

10. Το πρώτο του… ποδοσφαιρικό ντέρμπι 

Η ιστορία που αποτέλεσε την αρχική αφορμή για το συγκεκριμένο αφιέρωμα. Ο Πιτίνο έχει μπει πια για τα καλά στην ελληνική νοοτροπία και καταλαβαίνει όσα γίνονται στα παρκέ, στα γήπεδα, στις εξέδρες. Όμως, η παρουσία τριπλάσιων αστυνομικών δυνάμεων, σε σχέση με τον κόσμο στον τελικό του ποδοσφαιρικού Κυπέλλου, προκάλεσε την έκπληξή του.

«Στους πέντε μήνες μου στην Ελλάδα έχω δει όσα δεν είχα δει ποτέ στην καριέρα μου ως προπονητής. Σήμερα έχουν τον τελικό στο ποδόσφαιρο. Δεν επιτρέπεται να πάνε οι οπαδοί. Δόθηκαν 1.000 προσκλήσεις στην ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ και την ομοσπονδία και θα έχει 3.000 αστυνομικούς. Αστυνομία – Οπαδοί 3-1. Και υπήρξαν μετά 45 άνθρωποι, που διαμαρτυρήθηκαν για τους Λέικερς», ανέφερε στο Twitter.

Αν μη τι άλλο, ο Ρικ Πιτίνο θα μπορούσε να γράψει ένα βιβλίο με τις καλές, ένα με τις κακές και ένα με τις… απρόσμενες εμπειρίες του από την Ελλάδα.

Λέτε η παρουσία του στον πάγκο του Παναθηναϊκού να προσθέσει μερικά ακόμα βιβλία στη… συγγραφική του λίστα; Θα είχε ενδιαφέρον!

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This