Επιλογή Σελίδας

Μεγάλο βήμα για την πρόκριση στα τελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2019 έκανε το απόγευμα η εθνική ομάδα των γυναικών! Στην Μπρατισλάβα, όπου διεξάγεται το 4ο γκρουπ του προκριματικού σταδίου 2, ξεπέρασε έπειτα από συγκλονιστικό αγώνα 3 ωρών την Ελβετία με 3-2 και αύξησε κατακόρυφα τις ελπίδες για την κατάκτηση μίας εκ των δύο πρώτων θέσεων του γκρουπ, που δίνουν εισιτήριο για τα τελικά της Ναντ! Τα κορίτσια έπιασαν πολύ καλή απόδοση κι επιπλέον είχαν το πείσμα, την αυτοπεποίθηση και το καθαρό μυαλό για να πετύχουν στη δύσκολη αποστολή τους. Σε αγώνα που απαιτούσε καλή διαχείριση του άγχους και ατσάλινα νεύρα η Κατερίνα Τόλιου, η Μαρία Χριστοφοράκη και η Κωνσταντίνα Παρίδη σημείωσαν από μία νίκη (αναπληρωματική ήταν η Ελισάβετ Τέρπου). Από τον πάγκο τις καθοδήγησε άριστα ο Κωνσταντίνος Κωστόπουλος και η ομάδα έφτασε σε νίκη, που δείχνει τη δυναμική της και χαρίζει πλατιά χαμόγελα στους φίλους του αθλήματος. Το βράδυ στη 2η αγωνιστική η Σλοβακία αντιμετωπίζει την Ελβετία. Αν την υποχρεώσει σε δεύτερη ήττα (που είναι και το πιθανότερο) τότε η Ελλάδα εξασφαλίζει έστω τη 2η θέση στον όμιλο και την πρόκριση. Το δικό της δεύτερο ματς είναι αύριο στις 12:00 με τη Σλοβακία κι ενδεχομένως να μην έχει βαθμολογική σημασία.

Η Ελλάδα πήρε το Α στο στήσιμο των τριάδων και στο πρώτο ματς αγωνίστηκε από τη θέση 1 η Κατερίνα Τόλιου (νούμερο 59 στο τρέχον ευρωπαϊκό rankinglist). Τέθηκε αντιμέτωπη με τη Σελίν Ρουστ, η οποία δεν είναι πολύ χαμηλότερα στον πίνακα αξιολόγησης (Νο 86), όμως έδειξε μειωμένες δυνατότητες απέναντι στην άμυνα. Μετά τα μέσα του 1ου σετ η πρωταθλήτρια Ελλάδας επέβαλε το παιχνίδι της και υποχρέωσε σε πολλά λάθη την αντίπαλο. Είχε σταθερότητα, έκανε ποιοτικές βαθιές άμυνες, αλλά και καλές επιθέσεις και με σκορ 3-0 έδωσε το προβάδισμα στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Στο επόμενο ματς η Μαρία Χριστοφοράκη (Νο 163) συνάντησε την κορυφαία παίκτρια της Ελβετίας, τη Ρέιτσελ Μορέ (νούμερο 37 στην τρέχουσα ευρωπαϊκή κατάταξη). Έδωσε αμφίρροπη αναμέτρηση, πίεσε πολύ την αριστερόχειρα αντίπαλό της και τελικά λύγισε με 3-2. Μόνο στο τελευταίο σετ δεν απέδωσε καλά, ενώ στο 1ο έχασε μεγάλη ευκαιρία να προηγηθεί.

Η Χριστοφοράκη άρχισε εξαιρετικά και στην πορεία του σετ προηγήθηκε 6-2 και 10-7. Εκεί όμως έχασε υποδοχές, έκανε και ορισμένα λάθη και κάμφθηκε στην παράταση. Συνέχισε απτόητη όμως, κατάφερε με επιθετικό παιχνίδι να δημιουργήσει διαφορά και στο 2ο σετ και ισοφάρισε. Η Μορέ ανέβασε την απόδοσή της, αξιοποίησε σερβίς και επιθέσεις κι απέκτησε τον έλεγχο. Πήρε με διαφορά το 3ο σετ και ήταν συνεχώς μπροστά στο 4ο. Στο 9-5 όμως, μίλησε και η ελληνική ψυχή. Η Χριστοφοράκη έπαιξε ψύχραιμα και έξυπνα, έβγαλε καλές επιλογές στην επίθεση και αξιόλογο σερβίς και κατάφερε να κάνει το 2-2 με έξι πόντους στη σειρά! Όλα κρίθηκαν στο 5ο σετ όπου σαφώς θα μετρούσαν οι πρώτοι πόντοι και η ψυχολογία. Ό,τι επιχειρούσε η Μορέ της έβγαινε κι έκανε την τέλεια αρχή με 4-0. Αργότερα αύξησε τη διαφορά στο 7-1 και ουσιαστικά εξασφάλισε τη νίκη.

Στο κρίσιμο τρίτο στη σειρά παιχνίδι η Κωνσταντίνα Παρίδη (Νο 124) αναμετρήθηκε με τη Ράχελ Ασβάντεν (Νο 136). Η τελευταία έχει ρίξει το βάρος στις σπουδές της τον τελευταίο καιρό κι έχει υποχωρήσει στον διεθνή πίνακα αξιολόγησης, όμως παραμένει αξιόλογη αθλήτρια. Η Παρίδη χρειάστηκε να πιάσει υψηλά στάνταρ απόδοσης και κυρίως να φανεί συγκεντρωμένη και προσεκτική στα κρίσιμα σημεία. Έτσι, σε παιχνίδι όπου όλα τα σετ κρίθηκαν με οριακή διαφορά πήρε τη νίκη με 3-1 σετ κι έδωσε και ψυχολογικό προβάδισμα στην εθνική μας.

Η περσινή δευτεραθλήτρια Ελλάδας του απλού γυναικών άρχισε δυνατά, πήρε διαφορά στ 1ο σετ με 6-1 και παρότι υστέρησε στην υποδοχή αξιοποίησε το πλεονέκτημα με πολύ καλή επιλογή στο δικό της σερβίς στο 10-9. Η Ασβάντεν ήταν πιο αποδοτική στο 2ο σετ και προηγήθηκε με 6-3. Η Παρίδη αντέδρασε και με ορισμένα εξαιρετικά ράλι ισοφάρισε σε 9-9 για να πάμε σε συναρπαστικό φινάλε. Η Πατρινιά πρωταθλήτρια είχε σετ μπολ κι έχασε υποδοχή, μετά έσωσε εκείνη δύο σετ μπολ και τελικά με λαθάκια στο τέλος δέχτηκε την ισοφάριση στην παράταση.

https://www.facebook.com/savas.karipidisii

Το ίδιο ρευστά ήταν τα πράγματα και στη συνέχεια. Στο 3ο σετ η Ασβάντεν ήταν μπροστά 7-5, η Παρίδη πήρε τέσσερις διαδοχικούς πόντους με επιθέσεις από το backhandκαι το forehandκαι μετά ισοφαρίστηκε 9-9. Χάνει σετ μπολ με φιλόδοξο χτύπημα στο 10-9, αλλά τελικά επικρατεί με 13-11 και ξαναπαίρνει το προβάδισμα! Ακολούθως έκανε ιδανική αρχή στο 4ο σετ με 3-0 και υποχρέωσε την πλευρά της Ελβετίας να πάρει τάιμ άουτ. Η διαφορά πήγε στο +4 (6-2) και στο +5 (8-3) και η έμπειρη Ασβάντεν απάντησε με τρεις σερί πόντους. Μετά το τάιμ άουτ του Κωνσταντίνου Κωστόπουλου είχαμε νέο …θρίλερ. Η Παρίδη ισοφαρίστηκε, μετά έχασε τρία ματς μπολ και τελικά διαμόρφωσε με 15-13 το τελικό σκορ.

Οι κορυφαίες παίκτριες των δύο ομάδων η Τόλιου και η Μορέ κοντραρίστηκαν στο τέταρτο ματς. Η Μορέ έδειξε ικανότητες και απέναντι στην άμυνα, η 24χρονη αθλήτρια μας κράτησε μπάλα στο τραπέζι κι έτσι έγινε κλειστό παιχνίδι που κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Η Ελβετίδα ήταν αυτή, που επικράτησε με 3-2 και οριακή διαφορά στο 5ο σετ.

Σε ισορροπημένο αγώνα η Τόλιου έπαιξε καλά με φάλτσο-άφαλτσο, γύρισε δύσκολες άμυνες και δεν φοβήθηκε τις επιθέσεις. Η Μορέ είχε πρόβλημα στις καλά κομμένες μπάλες (κι έτσι δέχτηκε την ανατροπή από 10-9 στο 4ο σετ), αλλά γενικά είχε κι αυτή διάρκεια, δεν επιχειρούσε συνεχόμενα σπιν και ήθελε να μετακινεί συνεχώς την πρωταθλήτριά μας. Διακυμάνσεις είχε και το 5ο σετ, απέκτησαν ισχνό προβάδισμα και οι δύο αθλήτριες και τελικά στο 9-9 η Μορέ επικράτησε στα σερβίς της.

Ο αγώνας πήγε στο ψυχοφθόρο πέμπτο ματς με τις διεθνείς μας να δείχνουν και σε εκείνο το σημείο ότι ήταν έτοιμες από κάθε άποψη και για κάθε περίσταση. Η εικόνα του ματς έδειξε από την αρχή ότι η Χριστοφοράκη ήταν καλύτερη παίκτρια από τη Ρουστ κι αυτό επιβεβαιώθηκε στην πορεία. Η πρωταθλήτριά μας δημιούργησε από νωρίς καλές διαφορές στο 1ο και το 2ο σετ και τα κατέκτησε σχετικά εύκολα. Εκμεταλλεύτηκε το σερβίς της, πήγε καλά στο καρφί και το σπιν και έλεγχε τις επιθέσεις της αντιπάλου. Στο 3ο σετ φυσιολογικά έπεσε καπου ο ρυθμός της και η Ρουστ έφτασε στο 6-1. Η Χριστοφοράκη αντέδρασε, μείωσε στον πόντο από το 5-10, αλλά εν τέλει δέχτηκε τη μείωση του σκορ.

Η Πειραιώτισσα διεθνής δεν πτοήθηκε. Συνέχισε το ίδιο αποφασιστικά κι ένα ξέσπασμα έφερε την καθοριστική για την ομάδα νίκη. Στο 4-4 του 4ου σετ πήρε πέντε πόντους στη σειρά και ουσιαστικά τέλειωσε εκεί τη δουλειά για να δώσει το έναυσμα για πανηγυρισμούς στην ελληνική πλευρά!

Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Ελλάδα-Ελβετία 3-2:

  • Κατερίνα Τόλιου – Σελίν Ρουστ 3-0 (11-5, 11-2, 11-6)
  • Μαρία Χριστοφοράκη – Ρέιτσελ Μορέ 2-3 (11-13, 11-5, 5-11, 11-9, 2-11)
  • Κωνσταντίνα Παρίδη – Ράχελ Ασβάντεν 3-1 (11-9, 13-15, 13-11, 15-13)
  • Τόλιου – Μορέ 2-3 (6-11, 11-7, 8-11, 12-10, 9-11)
  • Χριστοφοράκη – Ρουστ 3-1 (11-3, 11-6, 9-11, 11-5)

Pin It on Pinterest

Shares
Share This