Επιλογή Σελίδας

Δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς να αρνηθεί… Η Γουότφορντ μπορεί να τερμάτισε 11η στην Premier League, αλλά ήταν 48 πόντους πίσω από τους πρωταθλητές. Είναι σαφές πως Σίτι και Γουότφορντ δεν παίζουν το ίδιο παιχνίδι. Είναι γεγονός πως έχουμε να κάνουμε με την πλέον ευρεία νίκη σε τελικό Κυπέλλου Αγγλίας με το 6-0 της Σίτι επί της Γουότφορντ. Πως είδε ο βρετανικός Τύπος τον διασυρμό των Χόρνετς; Ο Guardian παρομοίασε την αναμέτρηση με τα φρικιαστικά βασανιστήρια των Χριστιανών στο Κολοσσαίο…

Υπάρχει βέβαια και το παράδειγμα της Μπέρι του 1903 που κατακτούσε τότε το 2ο της Κύπελλο. Δεν είχε μόλις κερδίσει το πρωτάθλημα, δεν είχε συγκεντρώσει 98 πόντους και δεν την χρηματοδοτούσαν Άραβες. Η Μπέρι δεν ξαναπήρε τίτλο από τότε. Είναι απίθανο η Σίτι να μείνει 116 χρόνια χωρίς τίτλο ή να… υποφέρει αγωνιστικά. Είναι μη συγκρίσιμα τα μεγέθη.

Το ποδόσφαιρο έχει αναδείξει πραγματικά μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις ομάδες. Δεν είναι μόνο ότι η Γουότφορντ έχει χάσει τα τελευταία 11 ματς με την Σίτι και ότι δεν την έχει κερδίσει εδώ και 30 χρόνια. Είναι πως χωρίς δομικές οικονομικές αλλαγές ή την έλευση ενός Σεΐχη στην Γουότφορντ δεν υπάρχει προοπτική η ομάδα να γίνει πιο ανταγωνιστική ή να μπορεί να ανταποκριθεί σε τόσο υψηλό επίπεδο.
 

Απόλυτη κυρίαρχος στο αγγλικό ποδόσφαιρο στην τρέχουσα 10ετία η Σίτι!

Στο παρελθόν υπήρξαν πλούσιες ομάδες όμως ποτέ άλλοτε σύλλογοι που το status τους στο παιχνίδι είναι σε τοπ επίπεδο συνέχεια. Σε 67 ματς στην Premier φέτος μόνο μία ομάδα είχε 70% κατοχή μπάλας ή και παραπάνω. Ναι, καμία αυτοκρατορία δεν διαρκεί για πάντα. Ναι η Σίτι μπορεί να λυγίσει και να έχει πτώση σε κάποια στιγμή. Και ναι είναι λίγο άδικο διότι η Σίτι έχει όλες τις παροχές, τα χρήματα, το ρόστερ και το ποδοσφαιρικό επίπεδο.

https://www.facebook.com/savas.karipidisii

Όμως το Σάββατο αυτό στο FA Cup ήταν “μίζερο” για τους πιο ρομαντικούς του ποδοσφαίρου. Αυτό το 6-0 της Σίτι στην Γουότφορντ “σκότωσε” τα… όποια όνειρα. Υπάρχει βέβαια κόσμος που του αρέσει αυτό. Οι Ρωμαίοι άλλωστε έβαζαν στο Κολοσσαίο λιοντάρια με Χριστιανούς στην ίδια αρένα και όλοι γνώριζαν το τι σήμαινε αυτό. Ακόμα και οι φανς της Σίτι όμως δεν ήταν τόσο ενθουσιώδεις με ένα τόσο μεγάλο σκορ και τόσα γκολ σε ένα ματς με σαφώς πιο αδύναμο αντίπαλο.

https://daios-adamos.gr/

Υπάρχει σίγουρα μία μεγάλη ικανοποίηση στον κόσμο να βλέπει την κορυφαία ομάδα στην Αγγλία σε μία τοπ αγωνιστική της “παράσταση”. Η Σίτι είναι ιδανική σε αυτό. Να δείχνει μία εξαιρετική εικόνα στο γήπεδο και τρομερές δεξιότητες με κάθε αντίπαλο.

Η διαφορά των ομάδων της ελίτ με τις υπόλοιπες ομάδες αποτυπώνεται σε αυτό το σκορ και φαίνεται πόσο μεγάλη είναι. Δεν είναι μόνο η Σίτι και δεν είναι μόνο η Αγγλία. Η Μπάγερν Μονάχου πήρε την Bundesliga το Σάββατο παρότι η Ντόρτμουντ έδειχνε να έχει σαφείς πιθανότητες τουλάχιστον έως ένα σημείο. Για πρώτη φορά ιστορικά έγινε τόση προσπάθεια οι τίτλοι στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα να αλλάξουν χέρια και τα δεδομένα έδειχναν πως αυτό μπορούσε να γίνει. Τουλάχιστον στην Αγγλία η Σίτι το πήρε ξανά. Στο Νησί υπήρχαν τουλάχιστον έξι διεκδικητές του τίτλου.

Υπάρχει ένα σημείο που αναρωτιέται κάποιος το πόσο μάταιο είναι αυτό. Ομάδες σαν την Γουότφορντ – που κάνουν τόση μεγάλη προσπάθεια με τόσα λίγα μέσα – δεν γίνεται να αισθάνονται έτσι… Τέτοιες ομάδες και οι οπαδοί τους αξίζουν περισσότερα από το να τους πετάνε στο στόμα του πύθωνα. Οι πολύ πλούσιες ομάδες γίνονται χρόνο με τον χρόνο πιο πλούσιες και πιο ισχυρές. Με την αύξηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και το νέο Champions League από το 2024 τα έσοδά τους θα εκτοξευθούν και άλλο.

Η απληστία κερδίζει και τα πολλά χρήματα νικούν. Ότι ρόλο και να παίζουν οι ομάδες της ελίτ στην κοινωνία, ακόμα και να είναι μικρός, δεν έχει σημασία. Έχει σημασία ότι είναι παγκόσμια brands. Ονόματα παγκοσμίου εμβέλειας και ανταποδοτικότητας. Δυστυχώς στο μέλλον θα έχει ακόμα πιο μεγάλες αγωνιστικές ανισότητες και διαφορές από τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας…

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This