Επιλογή Σελίδας

Του Θάνου Σαρρή

Αφορμή για το κείμενο αυτό στάθηκε η μελέτη της καταπληκτικής δουλειάς του Ben Mayhew στο experimental361. Ο Άγγλος αναλυτής αποτύπωσε μετά το πέρας της φετινής Premier League την επιθετική δραστηριότητα κάθε ομάδας της Premier League, θέλοντας να δείξει με τα διαγράμματά του τους πιο αποδοτικούς ποδοσφαιριστές. Για να συμπεριληφθεί κάποιος ποδοσφαιριστής υπήρχα δύο όροι. Να έχει παίξει τουλάχιστον το 1/4 του συνολικού αγωνιστικού του χρόνου στο πρωτάθλημα και να έχει μέσο όρο τουλάχιστον ένα σουτ κάθε παιχνίδι. Η «φούσκα» του κάθε ποδοσφαιριστή είναι ανάλογη με τον χρόνο που έχει αγωνιστεί και στον οριζόντιο άξονα βρίσκεται η μέτρηση της «απειλής» με βάση τα «expected goals»,  δηλαδή τον δείκτη που ουσιαστικά συνδυάζει δεδομένα για να προβλέψει τα γκολ που θα έρθουν σε συνδυασμό με τον αριθμό και την ποιότητα των ευκαιριών. Ο Γκαμπριέλ Ζεσούς, έχοντας σαφώς μικρότερη «φούσκα», δηλαδή λιγότερο χρόνο συμμετοχής από τους Στέρλινγκ και Αγουέρο βρίσκεται κοντά τους στα γκολ, ενώ ήταν περισσότερο απειλητικός από αυτούς.  Κι αυτό έχοντας ξεκινήσει μόλις στις 20 από τις 46 φετινές συμμετοχές του.

Ο Βραζιλιάνος, είναι η αλήθεια, βρίσκεται αρκετά στην επικαιρότητα τούτες τις μέρες. Αφενός η απόδοσή του στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, που οδήγησε τη Σίτι στο πρώτο εγχώριο τρεμπλ της ιστορίας, αφετέρου τα μεταγραφικά σενάρια που έχουν αναπτυχθεί γύρω από το όνομά του. Τον εμπλέκουν με το ενδιαφέρον του Πεπ Γκουαρδιόλα για τον Ρόντρι της Ατλέτικο, ενώ από την πλευρά τους οι Μαδριλένοι φέρονται να τον καλοβλέπουν ως αντικαταστάτη του Γκριζμάν. Όσον αφορά το αγωνιστικό; Ο Ζεσούς έβαλε δύο γκολ στην «εξάρα» επί της Γουότφορντ και έγινε ο παίκτης με την μεγαλύτερη συμμετοχή σε γκολ (μαζί με τον Ντόχερτι των Γουλβς) στο φετινό Κύπελλο, έχοντας τρία τέρματα και τέσσερις ασίστ. Έγινε ο τρίτος παίκτης της Μάντσεστερ Σίτι με 20+ γκολ στη σεζόν, μετά τους Αγουέρο και Στέρλινγκ. Στον τελικό του FA Cup είχε 93% ευστοχία στις πάσες, 40 επαφές, δύο γκολ με τέσσερα σουτ, δύο ασίστ! 

Ο Ζέσους έδειξε αμέσως τα χαρίσματά του όταν έφτασε στο Etihad, στα μέσα της σεζόν 2016-17. Αντιμετώπισε ωστόσο στη συνέχεια προβλήματα, τα οποία τον κράτησαν φέτος ως δεύτερη λύση, πίσω από τον Αγουέρο. Τραυματισμοί, ντεφορμαρίσματα, αλλά και προσωπικά ζητήματα, όπως το γεγονός ότι οι δικοί του άνθρωποι που βρέθηκαν μαζί τους τους πρώτους μήνες δεν κατάφεραν να ξαναβγάλουν βίζα. Έμεινε εκτός αγωνιστικών χώρων για περίπου δύο μήνες και παραδέχθηκε ο ίδιος μετά την επιστροφή ο φόβος του τραυματισμού δεν μπορούσε να φύγει από το μυαλό του, επηρεάζοντας τόσο την σκέψη, όσο και την κίνησή του. Το καλοκαίρι βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής για την Εθνική Βραζιλίας, ενώ κάτι ανάλογο συνέβη και στο ξεκίνημα της χρονιάς για τη Σίτι, όταν δεν έβρισκε δίχτυα. Ένας 21χρονος βρέθηκε να ηγείται στην επιθετική γραμμή της Σελεσάο, να του ζητούν να πάρει πάνω του την επίθεση των πρωταθλητών. Η πίεση δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμη. «Πήγα στο Μουντιάλ με το νούμερο 9. Το να είσαι βασικός σέντερ φορ και να μην σκοράρεις, σου φέρνει βάρος. Θα με θυμούνται πάντα γι’ αυτό. Ο κόσμος πάντα θα θυμάται τον Γκαμπριέλ που δεν πέτυχε ούτε ένα γκολ στο Μουντιάλ», έλεγε χαρακτηριστικά μετά το τέλος της διοργάνωσης. Κι ο μικρός, μολονότι άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά, είχε γίνει γνωστό από το background checking του πριν αποκτηθεί πως είναι ένας ποδοσφαιριστής με υψηλή ευαισθησία, η οποία επηρεάζει την αυτοεκτίμηση. 

https://www.facebook.com/savas.karipidisii

Έτσι, ο Γκαμπριέλ Ζεσούς ξεκίνησε την φετινή σεζόν με αρκετά χάντικαπ. Μολονότι πριν από λίγο καιρό έδειχνε ότι είναι η βασική λύση του Πεπ για την επίθεση, ο Αγουέρο έγινε ξανά το νούμερο 9 και εκείνος η αλλαγή του. Ο Βραζιλιάνος έδειχνε επίσης στην προηγούμενη σεζόν, να ταιριάζει περισσότερο με ταχύτατους winger στα πλευρά του. Φέτος, οι τακτικές διαφοροποιήσεις του Γκουαρδιόλα μάλλον αναδείκνυαν περισσότερο τον Αγουέρο. Όταν ο προπονητής επέλεγε έναν μόνο παίκτη στην κορυφή της επίθεσης, εκείνος συνήθως ήταν ο Αργεντινός. Στα τέλη Σεπτεμβρίου ο Γκουαρδιόλα ρωτήθηκε για το τι προσφέρει ο Ζεσούς από τη στιγμή που δεν πετυχαίνει γκολ και απάντησε: «Οι κινήσεις του, το πρέσινγκ του ψηλά είναι το καλύτερο στον κόσμο». Ο Τιτέ επίσης τον υπερασπίστηκε για όσα κάνει στον αγωνιστικό χώρο. 

Κι όμως. Μέσα στις δυσκολίες, ο μικρός από το Σάο Πάουλο κατάφερε όχι απλά να μείνει όρθιος, αλλά και να ωριμάσει. Κατάφερε να δείχνει πράγματα όταν ο προπονητής του έδινε το χώρο, να βάζει έξτρα στοιχεία στο παιχνίδι της Σίτι και βέβαια να κάνει τη διαφορά σε κάποια κρίσιμα ματς. Χαρακτηριστικό αυτό με την Κρίσταλ Πάλας, η οποία το 2017 είχε πάρει ισοπαλία στο Λονδίνο από τους Πρωταθλητές και φέτος, στο τέλος του πρώτου γύρου, νίκησε μέσα στο Etihad. O Zεσούς μπήκε για ένα τέταρτο και μολονότι η Πάλας μείωσε σε 2-1, το δικό του γκολ ήταν εκείνο που κλείδωσε τη νίκη. Σκόραρε επίσης το μοναδικό γκολ απέναντι στην Μπράιτον, που έφερε την πρόκριση στον τελικό του FA Cup και φυσικά τα δύο απέναντι στη Γουότφορντ. Οι τελευταίοι μήνες του έδειξαν πως έχει βρει το ρόλο του στο οικοσύστημα των Γαλάζιων, ακόμα κι αν δεν πατά χορτάρι από το πρώτο λεπτό. Και στα χέρια του Καταλανού έγινε ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, είτε για να αλλάξει τα δεδομένα σε έναν αγώνα, είτε για να αλλάξει τα δεδομένα προσαρμοσμένος στον αντίπαλο, είτε απλά αναζητώντας μια διαφορετική επιλογή στην επίθεση, η οποία έχει την ποιότητα να ξεχωρίσει σε ένα σύνολο του επιπέδου της Σίτι.

Ο Ριβάλντο, όταν ρωτήθηκε για τον Ζεσούς χάραξε δύο δρόμους για τον συμπατριώτη του: «Ως ταλαντούχος νεαρός είτε θα μείνει και θα συνεχίσει να εξελίσσεται με τον Γκουαρδιόλα, ελπίζοντας ότι θα έρθουν περισσότερες ευκαιρίες, είτε θα φύγει για άλλη ομάδα ανάλογου βεληνεκούς, προσπαθώντας να καθιερωθεί στην 11άδα. Βλέπω τη δεύτερη επιλογή ως καλύτερη λύση». Από τη στιγμή όμως που ο Γκαμπριέλ έδειξε πως ανταποκρίθηκε στην «κοιλιά» του με δουλειά, δούλεψε στις αδυναμίες του, βελτίωσε τα αγγλικά και κατάφερε στο φινάλε να αλλάξει εντελώς το κλίμα, κλείνοντας με καλούς αριθμούς, όλα δείχνουν ότι η επόμενη χρονιά θα είναι ακόμα καλύτερη εφόσον αποφασίσει να μείνει και εφόσον η ομάδα δεν τον «θυσιάσει». Η δουλειά με τον Γκουαρδιόλα διαχρονικά έχει αποδείξει ότι ανεβάζει επίπεδο ποδοσφαιριστές με σημαντικό ταλέντο και στοιχεία όπως του Ζεσούς, ακόμα κι αν έχουν μεταπτώσεις στην καριέρα τους. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι είναι μόλις 22…

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This