Επιλογή Σελίδας

Το όνομα του Jack Greenwell μπορεί να ακούγεται άγνωστο στις νεότερες γενιές, αλλά ήταν αναμφισβήτητα ένας σημαντικός πρόσωπο το οποίο επηρέασε θετικά το ποδόσφαιρο της Νότιας Αμερικής.

Ο Greenwell γεννήθηκε στην ιστορική πόλη Crook, στη βορειοανατολική Αγγλία, στις 12 Σεπτεμβρίου 1884. Το ποδόσφαιρο βρέθηκε στη νοτιοαμερικανική ήπειρο, όπου κέρδισε το Copa América το 1939, ως προπονητής του Περού.

Ο προπονητής

Τα πρώτα του βήματα ως παίκτης τα έκανε στην Crook Town της Ερασιτεχνικής Λίγκας της Αγγλίας και στη συνέχεια μετακόμισαν στο Auckland Wanderers πριν μετακομίσει στην Βαρκελώνη το 1912. Το 1913 δεν ήταν μόνο παίκτης της Barça αλλά και προπονητής της καταλανικής ομάδας. Έμεινε στη Βαρκελώνη μέχρι τον Αύγουστο του 1923 και κατέκτησε τρία ισπανικά πρωταθλήματα (1912/13, 1919/20 και 1921/22), πέντε Πρωταθλήματα Καταλωνίας (1915/16, 1918/19, 1919/20, 1920/21 και 1921/22) και ένα Κύπελλο των Πυρηναίων (1912/13).

Αφού πέρασε από τους πάγκους των Girona, Sants, Castellón, Español και Valencia, ο Greenwell επέστρεψε στην Barcelona το διάστημα από το 1931 έως και το 1933.

Ο Jack Greenwell είναι ο προπονητής που πέρασε τα περισσότερα χρόνια στη θέση αυτή στον καταλανικό σύλλογο και ο τρίτος με τους περισσότερους τίτλους (10) και τον έχουν ξεπεράσει μόνο ο Josep Guardiola (14) και ο Johan Cruyff (11).

Η μετακόμιση στη Νότια Αμερίκη

Ενώ ο Greenwell βρίσκεται στον πάγκο της Εθνικής Τουρκίας, έρχεται πρόταση να αναλάβει την Εθνική του Περού. Με αυτόν τον τρόπο φθάνει στη Νότια Αμερική το 1938 και όχι μόνο αναλαμβάνει την περουβιανή εθνική ομάδα, αλλά και την Club Universitario de Deportes. Με την εθνική, κατατέκτησε το Campeonato Bolivariano που διεξήχθη στην Bogotá της Κολομβίας και με την Universitario, κέρδισε το Πρωτάθλημα το 1939.

https://www.facebook.com/savas.karipidisii

Την ίδια χρονιά, έκανε όλο το Περού να πανυγηρίζει, οδηγώντας την Εθνική Ομάδα στην κατάκτηση του πρώτου της Copa América, ένα τουρνουά που την εποχή εκείνη ονομαζόταν Campeonato Sudamericano. Σε εκείνη τη διοργάνωση συμμετείχαν μαζί με το Περού, τις Εθνικές Ομάδες της Χιλής, του Ισημερινού, της Παραγουάης και της Ουρουγουάης.

Εκεί το Περού αντιμετώπισε όλες τις ομάδες που συμμετείχαν έφτασε στην κατάκτηση του τροπαίου, κερδίζοντας όλους τους αγώνες με δεκατρία γκολ υπέρ και μόνο τέσσερα κατά, σε πέντε ημέρες.

Με την καθοδήγηση τυν Greenwell, η περουβιανή ομάδα γνώρισε μια ολική αναγέννηση. Κάθισε στον πάγκο της σε οκτώ παιχνίδια, στα οποία πέτυχε οκτώ νίκες, με τριάντα ένα γκολ υπέρ και οκτώ κατά. Πριν από τον Greenwell, το Περού είχε παίξει έντελα παιχνίδια και σκόραρε μόνο τέσσερα γκολ.

Στην Κολομβία

Το 1940 πηγαίνει στην Κολομβία, όπου προσλήφθηκε για να κοουτσάρει την εθνική ομάδα που θα συμμετείχε στους V Juegos Centroamericanos y del Caribe, οι οποίοι τελικά ανεστάλησαν λόγω των γεωπολιτικών προβλημάτων που επικρατούσαν στον κόσμο την εποχή εκείνη.

Αργότερα, το 1942, ανέλαβε την ανεξαρτησία της Independiente Santa Fe, μια ομάδα που να ολοκληρώσει το έργο του, καθώς πέθανε στην Bogotá στις 7 Οκτωβρίου του ίδιου έτους.

Αναμφισβήτητα, ο Jack Greenwell αποτελεί ένα μοναδικό κεφάλαιο στην ιστορία του ποδοσφαίρου της Νότιας Αμερικής, καθώς αποτελούσε έναν από τους καλύτερους προπονητές της εποχής και ο οποίος έγινε ο πρώτος και μαναδικός προπονητής της Ευρώπης που κέρδισε τον Copa América. Ο Carlos Queiroz, έχει τη δυνατότητα να γίνει ο δεύτερος Ευρωπαίος που θα το επιτύχει, αν φτάσει με την Κολομβία στην κατάκτηση του Copa América 2019.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This