Επιλογή Σελίδας

Του Παναγιώτη Μπουρδή

Γεννήθηκε μία ημέρα σαν την σημερινή το 1959 στην πασίγνωστη για τα πανεπιστήμιά της πόλη της Βοστώνης. Ο Ντέιβιντ Μπλατ ανατράφηκε πολύ κοντά σε ένα θρυλικό σημείο για την πολιτεία της Μασσαχουσέτης, το «Boston Garden». Οι Σέλτικς είναι βάσει τίτλων η σπουδαιότερη ομάδα στο ΝΒΑ κερδίζοντας στα… σημεία τους Λος Άντζελες Λέικερς.

Θέλοντας και μη, δεν γίνεται να μείνεις ανεπηρέαστος από το σκάσιμο μίας μπάλας μπάσκετ. Στην περίπτωση του Ντέιβιντ Μπλατ, η ανταμοιβή ήρθε… διδάσκοντας του υπολοίπους πώς η ντρίπλα μπορεί να συνδυαστεί με ένα καλάθι, πώς η άμυνα μπορεί να φέρει τίτλους. Και στην καριέρα του Αμερικανοϊσραηλινού προπονητή του Ολυμπιακού οι τίτλοι είναι μία αγαπημένη συνήθεια, ανεξαρτήτως χώρας και επιπέδου. Η πορεία του Ντέιβιντ Μπλατ στα παρκέ σε ρόλο παίκτη, πάντως, δεν είχε την λάμψη που τον συνοδεύει στην πορεία του στην άκρη του πάγκου. Αγωνίστηκε μόνο σε ομάδες της πατρίδας δίχως να κατακτήσει κάποιο τρόπαιο με την καριέρα του να ολοκληρώνεται πρόωρα λόγω ενός σοβαρού τραυματισμού.

Το μακρινό 1993 αρχίζει η θητεία του Μπλατ στην Χάποελ Γκαλίλ Ελιόν σε ρόλο assistant αρχικά και head coach στην συνέχεια. «Ήρθαμε πιο κοντά επειδή εκεί δεν υπήρχε τίποτα για να ασχοληθείς. Βρισκόμασταν κοντά στα υψίπεδα του Γκολάν στα σύνορα με τον Λίβανο. Και θυμάμαι ένα βράδυ να μου λέει ‘μια μέρα θέλω να έχω την ευκαιρία να κοουτσάρω στο ΝΒΑ’» είχε σχολιάσει για τον τότε προπονητή του ο Τζακ Μόρτον.

Το 1996 έρχεται η πρώτη ατομική διάκριση του καλύτερου προπονητή στο Ισραήλ που του δίνει αρχικά διαβατήριο στο τεχνικό επιτελείο στην Εθνική ομάδα της χώρας (1997) αλλά και την Μακάμπι (1999). Με «ομάδα του λαού» και στο πλευρό του Πίνι Γκέρσον ανά περιστάσεις κατέκτησε μία Euroleague και μία Suproleague καθώς και εγχώριους τίτλους, έχοντας μεταξύ άλλων ως διαπιστευτήριο την ανακάλυψη του σπουδαίου Άντονι Πάρκερ, ηγετικού μέλους της σπουδαίας εκείνης Μακάμπι.

Η πρώτη εμπειρία του εξωτερικού ήρθε στην Ρωσία, μία χώρα στην οποία μετέπειτα έγινε ένα πολύ αγαπητό πρόσωπο. Στην Αγία Πετρούπολη και την Ζενίτ του δείχνουν εμπιστοσύνη και δικαιώνονται. Την σεζόν 2004-05 κερδίζει το FIBA EuroCup και πείθει τους ανθρώπους της ομοσπονδίας της χώρας να του δώσουν τα κλειδιά στην «αρκούδα». Είχε προηγηθεί άλλωστε ένα πρωτάθλημα με την Μπενετόν στην Ιταλία.

https://www.facebook.com/savas.karipidisii

Με την Ρωσία σημείωσε ενδεχομένως την πιο απροσδόκητη επιτυχία της καριέρας του. Στο σπίτι του… εχθρού, την Ισπανία, κερδίζει τους «φούριας ρόχας» και αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης στο Eurobasket του 2007. Ως ομοσπονδιακός τεχνικός λαμβάνει δύο ακόμη χάλκινα μετάλλια στην διοργάνωση του 2011 και τους Ολυμπιακούς του 2012 με τους Ρώσους πλέον να… πίνουν νερό στο όνομά του.

Ο Ντέιβιντ Μπλατ ήταν ένας προπονητής από το κορυφαίο ράφι της ευρωπαϊκής κοινότητας. Αυτό που του έλειπε ήταν μονάχα η επιβεβαίωση σε συλλογικό επίπεδο. Κάτι που ήρθε με την αγαπημένη του Μακάμπι.

Έχοντας περάσματα από Εφές Πίλσεν, Ντιναμό Μόσχας αλλά και τον Άρη από τον οποίο έφυγε κακήν κακώς, ο Μπλατ οδηγεί το 2014 την πολυνίκη ομάδα του Ισραήλ στον θρόνο του πρωταθλητή. Κόντρα στις πανίσχυρες ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Ρεάλ Μαδρίτης η Μακάμπι ξεπερνά τα εμπόδια που της παρουσιάζονται, ανατρέπει τις εις βάρος της διαφορές και μαζί με τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη ανεβαίνει στον θρόνο.

Ο απόφοιτος του Πρίνστον μπορούσε πλέον να κάνει το τελευταίο μεγάλο άλμα προς το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, την χώρα όπου μεγάλωσε αλλά ποτέ δεν εργάστηκε. Οι Κλίβελαντ Καβαλίερς του κορυφαίου εν ενεργεία παίκτη του πλανήτη Λεμπρόν Τζέιμς του εμπιστεύτηκαν τις τύχες μίας ομάδας ΝΒΑ. 

Η συνύπαρξη του Μπλατ με τον «βασιλιά», όμως δεν ήταν ρόδινη. Για τους Αμερικανούς ήταν απλώς ένας ρούκι, του οποίου οι διακρίσεις δεν είχαν κάποια σημαίνουσα αξία. Δεν ήταν λίγες οι φορές που τον παραμέριζε ο Λεμπρόν και αποφάσιζε ο ίδιος τα συστήματα. «Για να είμαι ειλικρινής, το σύστημα που έδειξε ο προπονητής το μουντζούρωσα. Γύρισα και του είπα:“Δώσε μου τη μπάλα”. Θα πηγαίναμε στην παράταση ή θα κερδίζαμε το παιχνίδι με δικό μου σουτ. Ήταν εξαιρετικά απλή σκέψη». Τάδε έφη Λεμπρόν Τζέιμς στο Game 4 της Ανατολής 2015 με τους Μπουλς.

Δεδομένο είναι στις περιπτώσεις αυτές ότι η εργασιακή σχέση δεν θα ευδοκιμήσει. Το καντήλι του Μπλατ στο Οχάιο έσβησε στις 22 Ιανουαρίου 2016. Ο Ταϊρόν Λου τον αντικατέστησε και στο φινάλε της σεζόν έκανε την ανεπανάληπτη ανατροπή από 1-3 για την κατάκτηση του τίτλου. Έστω και πλαγίως ο Μπλατ κέρδισε ένα δαχτυλίδι στο ΝΒΑ, μία από τις ελάχιστες διακρίσεις που έλειπαν από το παλμαρέ του.

Η επιστροφή στην Ευρώπη συνδυάζεται με την παρθενική παρουσία του στην Τουρκία. Πείθεται από το πλάνο της Νταρουσάφακα, την οδηγεί στα πλέι οφ της Euroleague την πορεία 2016-17 και τον επόμενο χρόνο κάνει το… συνηθισμένο. Κερδίζει ένα τρόπαιο, εκείνο του Eurocup (2018).

To τελευταίο ταξίδι του Ντέιβιντ Μπλατ βρίσκεται στα μέρη μας και είναι σε πλήρη εξέλιξη. «Η ΚΑΕ Ολυμπιακός ανακοινώνει τη συμφωνία της με τον Ντέιβιντ Μπλατ. Ο 59χρονος τεχνικός θα καθίσει στον πάγκο της ομάδας μας για τα επόμενα δύο χρόνια» τόνιζε στην αρχή της επίσημης έναρξης συνεργασίας των δύο πλευρών στις 27 Ιουνίου του περασμένου καλοκαιριού.

Στον πρώτο χρόνο παρουσίας του στο μεγάλο λιμάνι της χώρας, τα αποτελέσματα δεν ευδοκίμησαν στους «ερυθρόλευκους». Δυσκολίες και αστοχίες εντός και εκτός παρκέ έφεραν ανυπέρβλητα εμπόδια για τον Μπλατ. Τα 60ά γενέθλιά του τον βρίσκουν σε μία πρωτοφανή συγκυρία που έχει τον Ολυμπιακό στην Α2 μετά από απόφαση των αδερφών Αγγελόπουλων. 

Το μέλλον του πολύπειρου προπονητή συμπορεύεται με την ομάδα του Πειραιά και μένει να φανεί αν ο Ολυμπιακός θα προστεθεί με τίτλους στο επιτυχημένο βιογραφικό του.

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This