Επιλογή Σελίδας

Με 113 χρόνια ιστορίας, μπορείς να γεμίσεις ολοκλήρα βιβλία με ιστορίες από το Copa América, τις οποίες θα λατρέψουν οι απανταχού ποδοσφαιρόφιλοι.

Από την Ουρουγουάη το 1916, μέχρι και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής το 2016, σας παρουσιάζουμε δέκα ιστορίες που, πιθανό, να μη γνωρίζετε:

10. Ο Pelé αγωνίστηκε μόλις σε ένα Copa América, αυτό της Αργεντινής το 1959. Σε ηλικία 19 ετών, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης και παρά το γεγονός ότι πλαισιωνόταν από τους Garrincha, Didí και Zagallo, μαζί με τους οποίους είχε κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο την προηγούμενη χρονιά, δεν κατάφεραν να φτάσουν στην κατάκτηση και αυτού του τροπαίου, μένοντας στη 2η θέση πίσω από την Αργεντινή.

9. Η Παραγουάη έπαιξε τον τελικό του Copa América του 2011 χωρίς να κερδίσει ούτε έναν αγώνα, έχοντας σημειώσει πέντε ισοπαλίες σε ισάριθμους αγώνες. Αναδείχθηκε ισόπαλη στους τρεις αγώνες της φάσης των ομίλων με το Εκουαδόρ (0-0), την Βραζιλία (2-2) και την Βενεζουέλα (3-3). Στα προημιτελικά και στα ημιτελικά αναδείχθηκε ισόπαλη χωρίς τέρματα με Βραζιλία και Βενεζουέλα αντίστοιχα, αποκλείοντας την πρώτη με 2-0 και τη δεύτερη με 5-3 στα πέναλτι. Στον τελικό, ηττήθηκε από την Ουρουγουάη με 3-0.

Καθισμένος, ο γνωστός χιλιανός τερματοφύλακας Sergio Livingstone

8. Ο Sergio Livingstone είναι ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές στο τουρνουά, έχοντας παίξει σε 34 παιχνίδια. Το τελευταίο παιχνίδι του πρώην τερματοφύλακα της Χιλής ήταν στις 28 Μαρτίου 1953 εναντίον της Βολιβίας. Οι παίκτες που τον ακολουθούν στην σχετική λίστα είναι ο Αργεντινός Javier Mascherano (26), ο συμπατριώτης του Lionel Messi (21) και ο τερματοφύλακας της Χιλής Claudio Bravo (20).

7. Ο Μεξικανός Luis Hernández σημείωσε στις 19 Ιουνίου 1997, στο Estadio Ramón Aguilera Costas, το γκολ νούμερο 2.000 στη διοργάνωση, ανοίγοντας το σκορ από το σημείο του πέναλτι, στο 14′ του αγώνα με την Κόστα Ρίκα, σε μία αναμέτρηση όπου οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες με 1-1.

6. Το Copa América Centenario, που πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής το 2016 για να γιορτάσει τα 100 χρόνια του τουρνουά, ήταν η μοναδική φορά που η διοργάνωση διεξήχθη εκτός της επικράτειας της Νότιας Αμερικής.

https://www.facebook.com/savas.karipidisii

5. Για το Copa América Centenario, σχεδιάστηκε ένα ειδικό τρόπαιο, για τα 100 χρόνια της διοργάνωσης, για να παραδοθεί στο νικητή, το οποίο θα παραμείνει στα χέρια της Χιλής μέχρι και τα 200α γενέθλια του θεσμού.

4. Για πρώτη φορά στην ιστορία του Copa América, το τουρνουά θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία VAR (Video Assistant Referee) φέτος στην Βραζιλία. Η CONMEBOL έχει ήδη χρησιμοποιήσει αυτό το VAR σε άλλα τουρνουά όπως το  Libertadores, το Sudamericana και το Recopa.

3. Το πρώτο γκολ του Copa América σημειώθηκε από τον Ουρουγουaνό José Piendibene, στις 2 Ιουλίου 1916, όταν το τουρνουά ονομαζόταν Campeonato Sudamericano de Fútbol. Ήταν στο 44 του αγώνα ενάντια στη Χιλή, στην οποίαη Ουρουγουάη επικράτησε με 4-0 στο Estadio Gimnasia y Esgrima Gimnasia του Buenos Aires.

Ο Martín Palermo κατά τη διάρκεια του αγώνα κατά της Κολομβίας το 1999

2. Ο επιθετικός της Αργεντινής, Martín Palermo, έχασε τρία πέναλτι στο Copa América του 1999, στο Estadio Feliciano Cáceres του Luque (Παραγουάη), σε ένα παιχνίδι όπου η Κολομβία νίκησε την Αργεντινή με 3-0. Στον ίδιο αγώνα, η Κολομβία κέρδισε δύο πέναλτι, ευστοχώντας στο ένα.

1. Ο Diego Armando Maradona αγωνίστηκε στο Copa América του 1979 φορώντας τη φανέλα με το νούμερο 6 και όχι το 10 της Εθνικής ομάδας της Αργεντινής. Ο θρυλικός παίκτης της Αργεντινής δεν χρησιμοποίησε τον αριθμό 10 που ανατέθηκε σε άλλο παίκτη και έκανε το ντεμπούτο του στο τουρνουά στον δεύτερο αγώνα της Albiceleste, στις 2 Αυγούστου, στην ήττα με  2-1 από την Βραζιλία στο Maracanã.

Ο Diego Maradona χαιρετά τον Zico στο παιχνίδι της Αργεντινής με την Βραζιλία

.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This