Επιλογή Σελίδας

Ήταν η χρονιά του VAR. Ξεκίνησε με το Μουντιάλ και σειρά πήραν τα μεγάλα πρωταθλήματα και το Champions League. Η τεχνολογική επανάσταση στο ποδόσφαιρο κυριάρχησε και στην ισπανική La Liga. Ηταν κάτι πρωτόγνωρο, κάτι περίεργο. Αυτές οι ξαφνικές διακοπές του παιχνιδιού. Εκείνα τα γκολ που πανηγυρίστηκαν και έπρεπε να ακυρωθούν. Η αμηχανία παικτών και οπαδών για το εάν έπρεπε να χαρούν ή να περιμένουν μία απόφαση που τους άφηνε παγωμένους μπροστά στο θέαμα. Ωστόσο, με το τέλος της σεζόν αποκαλύφθηκε η ακριβής και μάλλον ευεργετική συμβολή του αόρατου αυτού ηλεκτρονικού διαιτητή στην εξέλιξη και την απόδοση της… δικαιοσύνης του παιχνιδιού.

Από το 2005-’06, όταν και άρχισε η “Opta” να καταμετράει τα στατιστικά της μπάλας, η La Liga κατέγραψε τα λιγότερα οφσάιντ. Υποδείχτηκαν μόλις 4,54 ανά αγώνα και αυτό είχε ως συνέπεια να αφήνεται πιο ελεύθερο το επιθετικό παιχνίδι. Ουσιαστικά οι επόπτες δεν είχαν το άγχος της απόφασης και όπου υπήρχε αμφιβολία, άφηναν να εξελιχτεί η φάση, γνωρίζοντας ότι εάν είχαν κάνει λάθος, οι συνάδελφοί τους στο δωμάτιο με τις οθόνες θα ειδοποιούσαν και θα διόρθωναν την απόφαση. Κατά συνέπεια δεν σήκωναν σημαιάκι όλη την ώρα.

Υπέρ του επιθετικού ποδοσφαίρου το VAR λειτούργησε και στα πέναλτι. Σφυρίχτηκαν 130 ποινές από την άσπρη βούλα (0,34 ανά ματς). Εξ αυτών τα 37 δόθηκαν έπειτα από παρέμβαση του VAR, καθώς η τεχνολογία διέκρινε όλα όσα συνέβαιναν εντός περιοχής, τα επανεξέταζε και δεν επέτρεπε τεράστια λάθη. Ενδεικτικό είναι ότι αρχικά σφυρίχτηκαν 69 λανθασμένα πέναλτι, εκ των οποία το VAR ακύρωσε τα 44. Τα υπόλοιπα 25 που πέρασαν λανθασμένα τη διαδικασία του ελέγχου, θεωρούνται μέσα στο ανθρώπινο λάθος, ακόμα και μετά από την επανεξέταση.

https://www.facebook.com/savas.karipidisii

Οι παίκτες που πλέον έχουν στο μυαλό τους ότι τους παρακολουθούν οι κάμερες, υπέπεσαν στα λιγότερα φάουλ (27,1 ανά ματς) από το 2005-’06, ενώ το ίδιο ίσχυσε και για τις κίτρινες και κόκκινες κάρτες. Ειδικά οι κάρτες για διαμαρτυρία μειώθηκαν κατά 69%. Οσον αφορά τα γκολ, η τεχνολογία παρενέβη σε 60 περιπτώσεις που μέτρησαν. Υπήρξαν συνολικά 178 ειδοποιήσεις του VAR και στις 112 εξ αυτών ο διαιτητής δέχτηκε την εισήγηση που του έγινε, ενώ στις υπόλοιπες 66 φορές πήγε στην οθόνη για να τσεκάρει ο ίδιος την επίμαχη φάση.  

Καθώς λοιπόν αρχίζουμε και συνηθίζουμε τη διαδικασία στην καθημερινότητα, μπορούμε πλέον να πούμε με σιγουριά ότι υπήρχε μία πριν και υπάρχει μία αντίστοιχη μετά VAR εποχή της μπάλας. Το επίσης καλό για το θέαμα ήταν ότι αυξήθηκαν τα γκολ μετά το 90′ (67 φέτος, 45 πέρσι), άρα και το σασπένς. Επειδή όμως τίποτα δεν είναι μόνο θετικό ή αρνητικό, ο καθαρός αγωνιστικός χρόνος ήταν αναμενόμενο να μειωθεί από κατά ένα λεπτό και 10 δεύτερα (53.08 φέτος). Είναι αυτές οι εκνευριστικές διακοπές που όσο και να θες να στηρίξεις τη διαδικασία, δεν γίνεται να μην σε κάνουν να σιχτιρίσεις…

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This