Επιλογή Σελίδας

Τα τελευταία χρόνια τα συναισθήματα στο Πάντερμπορν βρίσκονται σε επίπεδα που κάποιος θα μπορούσε να φτάσει στο… τρελοκομείο. Το δράμα και η χαρά εναλλάσσονται με τέτοιους ρυθμούς, που στο τέλος κανένας δεν έχει καταλάβει αυτό που έχει καταφέρει η ομάδα. Τρεις άνοδοι, πέντε προπονητές, τρεις υποβιβασμοί, από τους οποίους ο ένας ήρθε μόνο βαθμολογικά και 729 ημέρες μετά τον κίνδυνο της 4ης κατηγορίας ήρθε ξανά η άνοδος στην Bundesliga!

Στην τελευταία αγωνιστική της δεύτερης κατηγορίας τα πάντα ήταν ανοιχτά. Η Πάντερμπορν γνώριζε ότι με νίκη επί της Διναμό Δρέσδης θα κέρδιζε την απευθείας άνοδο. Χωρίς δράμα, όμως, δεν γίνεται και μετά την ήττα με 3-1 όλοι περίμεναν να μάθουν το αποτέλεσμα της Ουνιόν, που με νίκη στο φινάλε θα «έκλεβε» τη 2η θέση. Οι Βερολινέζοι, όμως, έκαναν… χαρακίρι και έμειναν στο 2-2 με την Μπόχουμ.

Για 2’ επικρατούσε απόλυτη ησυχία ανάμεσα στους παίκτες της Πάντερμπορν, καθώς ο προπονητής Μπάουμγκαρτ είχε ανοίξει το κινητό του και προσπαθούσε να μάθει τι γίνεται στο άλλο παιχνίδι. «Έπρεπε να πάω στα αποδυτήρια γιατί δεν άκουγα καλά», αποκάλυψε ο τελευταίος. Στο τέλος η Ουνιόν έχασε μεγάλη ευκαιρία για την ανατροπή και ο Γερμανός τεχνικός παραλίγο να πάθει «έμφραγμα», με τους παίκτες να έχουν συγκεντρωθεί γύρω του. Μόλις το παιχνίδι έληξε όλοι έκαναν το σπριντ της ζωής τους για να βρεθούν μπροστά στους οπαδούς τους και να πανηγυρίσουν μαζί την άνοδο.

«Ήταν το μεγαλύτερο και το πιο ευχάριστο σπριντ στη ζωή μου», είπε πανευτυχής ο Μπάουμγκαρτ. Η πόλη μπορεί να μην ξυπνά τρομερά συναίσθημα και τα παιχνίδια της Bundesliga τις Παρασκευές να απογορεύονται, καθώς τα βράδια οι κάτοικοι ενοχλούνται από την ηχορύπανση, αλλά σίγουρα η ομάδα τα ξυπνάει. Στις 20 Σεπτεμβρίου του 2014 η Πάντερμπορν στην πρώτη παρουσία στην ιστορία της στην Bundesliga υποδέχεται την Μπάγερν ως πρωτοπόρος! Από εκείνη την ημέρα, όμως, και την ήττα ξεκίνησε η κατηφόρα…

Στο τέλος της σεζόν ο σύλλογος είχε επιστρέψει στη δεύτερη κατηγορία. Η επόμενη σεζόν τη βρήκε στη 18η θέση, με αποτέλεσμα να γνωρίσει δεύτερο συνεχόμενο υποβιβασμό. Η επόμενη το ίδιο. Έτσι, τον Μάιο του 2017 ετοιμαζόταν για την 4η κατηγορία… Τελικά, γλίτωσε το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο μόνο και μόνο επειδή η Μόναχο 1860 δεν εξασφάλισε άδεια συμμετοχής και υποβιβάστηκε στη θέση της. Η Πάντερμπορν έμεινε και έκανε το απίθανο.

Από τον Απρίλιο του 2017 ο Μπάουγκαρντ είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία και άλλαξε τα πάντα. «Το ποδόσφαιρο σε αυτές τις κατηγορίες δεν έχει να κάνει με ένα εξωπραγματικό σύστημα. Έχει να κάνει με το συναίσθημα, το πάθος, τη νοοτροπία, τα τρεξίματα», έλεγε τότε. Καθιέρωσε ένα κλασικό 4-4-2 με πολύ επιθετική τακτική. Ύστερα από λίγα χρόνια αυτό φάνηκε στο παιχνίδι στην Δρέσδη, όπου ηττήθηκε πολύ απλά γιατί αρνήθηκε να παίξει με σκοπιμότητα.

Από τότε, λοιπόν, ακολούθησε η άνοδος στη δεύτερη κατηγορία και άμεσα η άνοδος στην Bundesliga για δεύτερη φορά στην ιστορία της! Ο Μπάουμγκαρτ δεν είναι ο μοναδικός που θα ζήσει την εμπειρία της πρώτης κατηγορίας, καθώς πολλοί από τους παίκτες θα αγωνιστούν για πρώτη φορά απέναντι στις κορυφαίες ομάδες της Bundesliga. Ένα παράδειγμα είναι ο Πρέγκερ, που μέχρι πριν 6 μήνες αγωνιζόταν στην 4η κατηγορία με την Έσεν! Η φόρμουλα της επιτυχίας είναι απλή: θάρρος και αυταπάρνηση. Η Πάντερμπορν θα είναι την επόμενη σεζόν το πρώτο φαβορί για υποβιβασμό. Άλλωστε, στη δική της περίπτωση δεν υπάρχει χαρά για πάνω από 2 σεζόν. Μετά, θα πρέπει να αρχίσει το δράμα…

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This