Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Παρασκευαΐδη

Ήταν 31 Μαΐου του 1981 όταν ο Δικέφαλος υποδεχόταν στην Τούμπα τον Ολυμπιακό σε ένα αδιάφορα βαθμολογικά παιχνίδι και στο 17ο λεπτό της αναμέτρησης ο Γκιούλα Λόραντ έσκυψε στους συνεργάτες του και ψέλλισε κάτι που κανείς δεν κατάλαβε εκείνη την ώρα…

Όσοι πρόλαβαν να ζήσουν τον ΠΑΟΚ του Γκιούλα Λοράντ, είχαν να λένε για έναν προπονητή που επέβαλε σε άμεσο χρόνο την στρατιωτκή πειθαρχία εντός αποδυτηρίων, στοιχείο στο οποίο η αλήθεια είναι ότι τότε δεν δινόταν και τόση σημασία.

Το 1975 οι γιατροί του βρίσκουν μια σπάνια πάθηση στο δέρμα και του συνιστούν να μετακομίσει σε μια χώρα με πολύ ήλιο. Ήταν τότε που ο ΠΑΟΚ κατάφερε να τον φέρει στην Ελλάδα και οι Θεσσαλονικείς κατέκτησαν το πρώτο τους πρωτάθλημα το 1976.

Οι σχέσεις του με τη διοίκηση ποτέ δεν ήταν αγαστές, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει στο τέλος εκείνης της σεζόν, αλλά τελικά επέστρεψε το 1980.

Σε εκείνο το παιχνίδι της 31ης Μαΐου του 1981, ο 58χρονος από το ξενοδοχείο ακόμα ένιωθε ενοχλήσεις στο στήθος και στην καρδιά του, αλλά δεν τέθηκε ζήτημα να μην βρεθεί στον πάγκο του ΠΑΟΚ για το ντέρμπι.

Στο 15ο λεπτό του αγώνα, από το κεφάλι του Κούδα η μπάλα βρήκε την εξωτερική πλευρά των διχτυών. Οι φίλαθλοι στην Τούμπα, αλλά και όσοι κάθονταν στον πάγκο του ΠΑΟΚ έσπευσαν να πανηγυρίσουν. Ο Λόραντ έγειρε δίπλα στους ποδοσφαιριστές Βασίλη Βασιλάκο και Στάθη Τριανταφυλλίδη. Έπεσε μπροστά στον πάγκο. Η καρδιά του είχε σταματήσει…

Οι παίκτες του ΠΑΟΚ δεν έμαθαν στο ημίχρονο για την τραγική κατάληξη, φτάνουν τελικά στη νίκη με 1-0 και στο τέλος του ματς μαθαίνουν τα δυσάρεστα, με πολλούς παίκτες να ξεσπούν σε λυγμούς.

Σε ηλικία 58 ετών, ο Λόραντ θα άφηνε την τελευταία του πνοή στο χώρο που ήταν δεύτερο σπίτι του, στους αγωνιστικούς χώρους, κάτω από τον ελληνικό ήλιο.

Ο Ούγγρος τεχνικός διακομίστηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου ο καρδιοχειρούργος Βασίλης Χαλβατζούλης διαπίστωσε το θάνατό του. «Η καρδιά του ήταν σμπαραλιασμένη, πρέπει να είχε καρδιοπάθεια τα τελευταία πέντε χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

«Κάποια στιγμή είδα ότι ο Λόραντ έπεσε μπροστά στον πάγκο και του πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες. Δεν είδα να ξανασηκώνεται. Ένιωσα να μου κόβονται τα πόδια», δήλωσε αργότερα ο Γιώργος Κούδας.

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This