Επιλογή Σελίδας

Ένας από τους Νοτιοαμερικανούς ποδοσφαιριστές με τη μεγαλύτερη ιστορία στο Copa América, ο Álex Aguinaga από τον Ισημερινό, βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας σε συμμετοχές ποδοσφαιριστών, στην παλαιότερη διοργάνωση εθνικών ομάδων στον κόσμο.

Ντεμπούτο στην Αργεντινή το 1987

Το μυθικό δεκάρι της ομάδας του Ισημερινού έπαιξε σε οκτώ τουρνουά, σε τρεις διαφορετικές δεκαετίες. Το ντεμπούτο του στο Copa América ήταν το 1987, στην Αργεντινή, στις 4 Ιουλίου. Ο Ισημερινός αντιμετώπισε το Περού στο Estadio Monumental του Buenos Aires, στο δεύτερο παιχνίδι της ομάδας στη διοργάνωση. Η μονομαχία έληξε ισόπαλη με 1-1 και ο Aguinaga αντικαταστάθηκε στο 69′ από τον Galo Vásquez. Ο Ισημερινός αποκλείστηκε στην πρώτη φάση.

Ταλέντο, επιδεξιότητα και ακρίβεια

Χωρίς να έχει τη φυσική δύναμη άλλων παικτών, ο Aguinaga ανέπτυξε το παιχνίδι του με ταλέντο, ακρίβεια και επιδεξιότητα να διαχειρίζεται τους χρόνους και χώρους μέσα στο γήπεδο. Έκανε το ντεμπούτο του σε ηλικία δεκαέξι ετών με την Deportivo Quito, όπου έπαιξε για έξι σεζόν πριν φορέσει τη φανέλα της μεξικανικής Necaxa, το 1989. Έμεινε εκεί για δεκατέσσερα χρόνια. Ακολούθησε ένα πέρασμα από την επίσης μεξικανική Cruz Azul το 2003, πριν επιστρέψει στον Ισημερινό το 2004 για να κρεμάσει τα παπούτσια του ως ποδοσφαιριστής της Liga De Quito, το 2005. Συνολικά, σε συλλογικό επίπεδο συμπλήρωσε 707 συμμετοχές, σκοράροντας 132 γκολ.

Οκτώ Copa America, έξι γκολ κι ένα Παγκόσμιο Κύπελλο

Από τις οκτώ συμμετοχές του στο Copa América από το 1987 έως το 2004, ο Álex Aguinaga και ο Ισημερινός, την καλύτερη παρουσία τους την είχαν τον 1993, χρονιά που η χώρα ήταν διοργανώτρια και τερμάτισε στην τέταρτη θέση. Σε όλες τις προηγούμενες διοργανώσεις, ο Ισημερινός αποκλειόταν στη φάση των ομίλων.

Το 1993, το δεκάρι του Ισημερινού έπαιξε σε έξι αγώνες πετυχαίνοντας δύο γκολ, οδηγώντας το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας στην τέταρτη θέση, κάτι που ποτέ ως τότε δεν είχαν καταφέρει. Συνολικά, στο Copa América, ο Aguinaga έπαιξε σε είκοσι εννέα αγώνες, σκοράροντας τέσσερα γκολ.

Επιπλέον, ανάμεσα στα Copa América του 2001 και του 2004, ο Aguinaga οδήγησε την εθνική Ισημερινού για πρώτη φορά στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το 2002, στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας. Αγωνίστηκε και στα τρία παιχνίδια του ομίλου, χωρίς να σκοράρει, με την ομάδα να αποκλείεται, αλλά, ακόμη κι έτσι, να γράφει ιστορία.

Ο Álex Aguinaga μοιράζεται την πρώτη θέση στη λίστα με τους ποδοσφαιριστές με τις περισσότερες συμμετοχές στο Copa América μαζί με τον τον Ουρουγουανό Ángel Romano. Ο επιθετικός της Celeste έπαιξε επίσης σε οκτώ διοργανώσεις, από το 1916 έως το 1926, ήταν πρώτος σκόρερ στο τουρνουά του 1920 με τρία τέρματα (μαζί με τον συμπαίκτη του José Pérez) και αναδείχθηκε τρεις φορές πρωταθλητής Νοτίου Αμερικής.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This