Επιλογή Σελίδας

Με πάνω από 100 χρόνια ιστορίας, το φετινό Copa América που θα διοργανωθεί στα γήπεδα της Βραζιλίας έχει εκατοντάδες στατιστικά που δείχνουν ότι η παλαιότερη διοργάνωση εθνικών ομάδων δεν έχει όμοιά της.

14 αυτογκόλ στη διοργάνωση: 14 φορές αμυντικοί έστειλαν τη μπάλα στα δίχτυα των ομάδων τους από τη διοργάνωση του 1995 και μετά. Η Βραζιλία είναι περισσότερο ωφελημένη, με τέσσερα γκολ υπέρ.

13 αγώνες στη διοργάνωση για τον Ronaldo: Ο Βραζιλιάνος επιθετικός Ronaldo έπαιξε σε 13 παιχνίδια του Copa América με την εθνική του ομάδα και τα κέρδισε όλα! Ανάμεσα στους παίκτες που έχουν μόνο νίκες σε όσα παιχνίδια αγωνίστηκαν, ο Ronaldo είναι ο παίκτης με τις περισσότερες.

12 συνεχόμενες νίκες: Η Βραζιλία κέρδισε 12 συνεχόμενα παιχνίδια στις δυο διαδοχικές νικηφόρες διοργανώσεις του 1997 και του 1999, ρεκόρ που εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία του θεσμού.

11 γκολ έχει ο Paolo Guerrero: Ο Περουβιανός επιθετικός, Paolo Guerrero είναι ο εν ενεργεία παίκτης με τα περισσότερα γκολ στη διοργάνωση, έχοντας σκοράρει 11 φορές σε 19 παιχνίδια.

10 παράσημα για τον Eduardo Vargas: Ο Eduardo Vargas είναι ο πρώτος σκόρερ της Χιλής στο Copa América (με 10 γκολ, όσα και ο Enrique Hormazábal).

9 χώρες εκτός Νότιας Αμερικής έχουν παίξει στο Copa América: Το Κατάρ θα είναι η ένατη χώρα που θα αγωνιστεί στα γήπεδα της Νότιας Αμερικής, προερχόμενη από άλλη ήπειρο (οι υπόλοιπες χώρες είναι το Μεξικό, η Κόστα Ρίκα, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Ονδούρα, ο Παναμάς, η Ιαπωνία, η Τζαμάικα και η Αϊτή).

8 αγώνες χωρίς να δεχτεί γκολ: Η Κολομβία δε δέχθηκε γκολ σε οκτώ συνεχόμενα παιχνίδια από το 2001 έως το 2004, που είναι το μεγαλύτερο σχετικό σερί στη διοργάνωση.

7 Βενεζουελανικά γκολ: Επτά γκολ είναι ο μεγαλύτερος αριθμός γκολ που έχει πετύχει ποτέ η εθνική Βενεζουέλας σε μια διοργάνωση, κάτι που έγινε το 2011 και το 1967.

6 συνεχόμενα παιχνίδια με γκολ: Ο Nilo Murtinho Braga, της εθνικής Βραζιλίας, έχει το μεγαλύτερο σερί σκοραρίσματος σε παιχνίδια, στην ιστορία του Copa América. Βρήκε δίχτυα σε έξι συνεχόμενες αναμετρήσεις, το 1923 και το 1925.

5 φορές η Βραζιλία διοργάνωσε το τουρνουά: Η Βραζιλία θα διοργανώσει το Copa América για πέμπτη φορά. Μέχρι τώρα, κατέκτησε το κύπελλο και τις τέσσερις προηγούμενες φορές που φιλοξένησε τη διοργάνωση στη χώρα (1919, 1922, 1949 και 1989).

4 ποδοσφαιριστές έχουν σκοράρει πέντε γκολ σε ένα παιχνίδι: Τέσσερις παίκτες κατάφεραν να πετύχουν πέντε γκολ σε έναν αγώνα του Copa América. Ο Ουρουγουανός Héctor Scarone (το 1926, κόντρα στη Βολιβία), ο Αργεντινός Juan Andrés Marvezzi (το 1941, κόντρα στον Ισημερινό), ο επίσης Αργεντινός José Manuel Moreno (το 1942, κόντρα στον Ισημερινό) και ο Βραζιλιάνος Evaristo (το 1957, κόντρα στην Κολομβία).

3 ζευγάρια γάντια που σκόραραν: Μόλις τρεις τερματοφύλακες έχουν χριστεί σκόρερ στο Copa América. Πρόκειται για τον Κολομβιανό René Higuita (το 1989, κόντρα στη Βενεζουέλα), για τον Erwin Ramírez του Ισημερινού (το 1991, κόντρα στη Βολιβία) και για τον Παραγουανό José Luis Chilavert (το 1997, κόντρα στην Αργεντινή).

2 φορές σκόρερ στον τελικό: Ο Βραζιλιάνος Ronaldo (1997 και 1999) και ο Ουρουγουανός Pablo Javier Bengoechea (1987 και 1995) είναι οι δυο μοναδικοί παίκτες που πέτυχαν γκολ σε δυο τελικούς Copa América.

1 γκολ άνοιξε το δρόμο: Ο Ουρουγουανός José Piendibene είναι ο σκόρερ του πρώτου γκολ στην ιστορία του Copa América. Ήταν η 2η Ιουλίου του 1916, στο 44′ του αγώνα της Ουρουγουάη με τη Χιλή, όπου οι Ουρουγουανοί επιβλήθηκαν με 4-0.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This