Επιλογή Σελίδας

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξη του 46ου Copa América και έφτασε η ώρα να δούμε τις ομάδες που συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση.

Αργεντινή

Η εθνική ομάδα της Αργεντινής είναι η δεύτερη πιο επιτυχημένη στο Copa América. Με 14 τίτλους στην ιστορία της, Η Albiceleste αποτελεί μόνιμα μία από τις υποψήφιες χώρες για την κατάκτηση του τίτλου.

Εκτός από τα 14 τρόπαια που έχουν κατακτήσει, οι Αργεντινοί έχουν και άλλες αξιοσημείωτες αποδόσεις στο τουρνουά. Έχουν την καλύτερη επίθεση με συνολικά 455 γκολ, καθώς και τη μεγαλύτερη νίκη με 12-0 επί του του Εκουαδόρ, το 1942. Οι Gauchos έχουν συνολικά 119 νίκες, τις περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη ομάδα και μόλις 39 ήττες, την καλύτερη επίδοση και σε αυτήν την κατηγορία . Η χώρα φιλοξένησε επίσης εννέα φορές τη διοργάνωση.

Βενεζουέλα

Η Βενεζουέλα είναι μία από τις δύο ομάδες της CONMEBOL που δεν κέρδισαν ποτέ το Copa América. O άλλος είναι ο Ισημερινός. Ωστόσο, Η Vino Tinto, παρουσιάζει εξέλιξη και κάνει βήματα προόδου από το 2000 και μετά, τόσο σε τεχνική όσο και σε οργάνωση. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το 2017 η ομάδα της Βενεζουέλας Κ20 προκρίθηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξήχθη στη Νότια Κορέα.

Το 2007, η χώρα φιλοξένησε το Copa América για την πρώτη και μοναδική φορά, όπου κατέλαβε την έκτη θέση ενώ η καλύτερη ήταν η τέταρτη το 2011, στην Αργεντινή.

Βολιβία

Η σημαντικότερη παράσταση στην ιστορία της Verde στο Copa America ήταν το 1963, όταν και φιλοξένησε για πρώτη φορά τη διοργάνωση και ακόμα ονομαζόταν Campeonato Sudamericano de Fútbol. Εκτός από το καλό ποδόσφαιρο που απέδωσε, είχε σύμμαχο και το υψόμετρο της La Paz κι έφτασε στην κατάκτηση του τροπαίου.

Εν τω μεταξύ, η Βολιβία συμμετείχε τρεις φορές σε Παγκόσμιο Κύπελλο, Το 1930 και το 1950 ως προσκεκλημένη, ενώ πήρε την πρόκριση και σε αυτό των Ηνωμένων Πολιτείων της Αμερικής το 1994.

Βραζιλία

Μετά από 30 χρόνια, το Copa América θα φιλοξενηθεί ξανά στην Βραζιλία. Η ομάδα με τον Tité στον πάγκο της θα προσπαθήσει να διατηρήσει την παράδοση ότι κάθε φορά που φιλοξένησε το τουρνουά η Auriverde, ήταν η ομάδα που κατέληξε να σηκώσει το τρόπαιο. Αυτό συνέβη και στις τέσσερις προηγούμενες στιγμές που διοργανώθηκε το τουρνουά στη χώρα (1919, 1922, 1949 και 1989).

Παρά την απουσία του Neymar, η ομάδα της Βραζιλίας θα επιδιώξει να βελτιώσει την απόδοσή της σε σχέση με την διοργάνωση, καθώς δεν κατάφερε περάσει από τη φάση των ομίλων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής το 2016.

Εκουαδόρ

Η επιλογή του Εκουαδόρ, θα αγωνιστεί και πάλι υπό τις οδηγίες του Κολομβιανού Hernán Darío Gómez, θα διεκδικήσει στην Βραζιλία τον πρώτο τίτλο του. Η καλύτερη θέση που πέτυχε έως τώρα ήταν το 1993, όταν και κατέλαβε την τέταρτη θέση.

Το Εκουαδόρ είναι μαζί με την Βενεζουέλα, ο Εκουαδόρ οι μοναδικές ομάδες που δεν έχουν κερδίσει τη διοργάνωση, και η φετινή ααποτελεί μία μεγάλη πρόκληση για την Tricolor.

Ιαπωνία

Η ιαπωνική εθνική ομάδα είναι μία από τις πιο παραδοσιακές δυνάμεις στην Ασία, όπου είναι ο πολυνίκης της ηπείρου της με τέσσερις τίτλους. Στην τελευταία συμμετοχή του στο Ασιατικό Κύπελλο, τον περασμένο Ιανουάριο, οι Ιάπωνες ηττήθηκαν στον τελικόαπό τον έτερο προσκεκλημένο του Copa América, την Εθνική Ομάδα του Κατάρ.

Η Ιαπωνία φιλοξένησε το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA το 2002, μαζί με τη Νότια Κορέα, όπου έφτασε μέχρι το γύρο των δεκαέξι. Η σημερινή ομάδα έχει παίκτες που αγωνίζονται σε σημαντικούς ευρωπαϊκούς συλλόγους, όπως οι Takumi Minamino, Maya Yoshida και Yuya Osako.

Κατάρ

Η νέα πρωταθλητρια του πρόσφατου Ασιατικού Κυπέλλου, η εθνική ομάδα του Κατάρ, θα αγωνιστεί στο Copa América 2019, ως καλεσμένη, και θα είναι το ντεμπούτο της στο τουρνουά της Νότιας Αμερικής.

Με τον τρόπο αυτό, η ομάδα του Κατάρ θα γίνει η ένατη ομάδα εκτός CONMEBOL η οποία θα συμμετάσχει στη διοργάνωση (Μεξικό, Κόστα Ρίκα, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Ονδούρα, Παναμάς, Ιαπωνία, Τζαμάικα και Αϊτή είναι οι άλλες οκτώ).

Κολομβία

Η χρυσή γενιά που απαρτίζει την εθνική ομάδα της Κολομβίας την έκανε και πάλι πρωταγωνίστρια. Μετά από τις εξαιρετικές εμφανίσεις στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 στην Βραζιλία και του 2018 στην Ρωσία, η Cafetero θα επιδιώξει να κατακτήσει τον τίτλο στο Copa América, 19 χρόνια μετά την Bogotá.

Η Κολομβία είναι η τελευταία ομάδα που στέφθηκε πρωταθλήτρια στο τουρνουά κερδίζοντας σε όλα τα παιχνίδια της. Το 2001 πέτυχε νίκες σε ισάριθμους αγώνες και μάλιστα χωρίς να παραβιαστεί η εστία της.

Ουρουγουάη

Η εθνική ομάδα της Ουρουγουάης είναι η πολυνίκης του Copa América με δεκαπέντε τίτλους. Η Celeste ήταν κι η πρώτη νικήτρια του τουρνουά, το 1916, και στέφθηκε πρωταθλήτρια για τελευταία φορά το 2011 στην Αργεντινή, νικώντας την Παραγουάη με 3-0 στον τελικό.

Η Ουρουγουάη έχει απουσιάσει μόνο σε ένα από τα σαράντα πέντε Copa América, όταν το 1925 αποφάσισε να μην μεταβεί στην Αργεντινή λόγω εσωτερικών προβλημάτων στην Ομοσπονδία.

Παραγουάη

Η ομάδα της Παραγουάης είναι κερδίσει δύο φορές το Copa América. Σήκωσε το τρόπαιο το 1953 και το 1979. Αυτοί οι δύο τίτλοι, μαζί με το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας 2004, είναι τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Guaraní.

Επιπλέον, η Παραγουάη έφτασε τουλάχιστον στα ημιτελικά στα δύο από τα τρία τελευταία Copa América (τελικός το 2011 και ημιτελικά το 2015), αν και κέρδισαν μόνο τον έναν από τους δεκαπέντε αγώνες που έδωσαν (9 ισοπαλίες και 5 ήττες) 1-0, εναντίον της Τζαμάικα, το 2015.

Περού

Η Inca έχει σημειώσει αξιοπρόσεκτα αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια, αποτέλεσμα μιας γενιάς καλών παικτών, καλής τεχνικής και ταλέντου, με επικεφαλής τον Αργεντίνο προπονητή Ricardo Gareca. Ένα από τα πιο πρόσφατα επιτεύγματα αυτής ου Περού ήταν η πρόκριση για το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA, που πραγματοποιήθηκε στη Ρωσία το 2018 μετά από 36 χρόνια.

Το Περού προχώρησε πιο πέρα από τη φάση των ομίλων στις τελευταίες οκτώ διοργανώσεις. Η τελευταία φορά που δεν το κατάφερε ήταν το 1995, ωστόσο, η Rojiblanco ονειρεύεται να κερδίσει ξανά τον τίτλο του τουρνουά μετά τις μακρινές κατακτήσεις του 1939 και 1975. Το 2015, η ομάδα, με τον Ricardo Gareca και τότε, κατέλαβε την τρίτη θέση.

Χιλή

Γνωστή κι ως Roja, η εθνική ομάδα της Χιλής είναι η κάτοχος του τροπαίου, έχοντάς το κατακτήσει στις δύο τελευταίες διοργανώσεις (Χιλή 2015 και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής 2016), οι οποίοι όμως είναι και οι μοναδικοί της τίτλοι στο θεσμό.

Με τον Κολομβιανό Reinaldo Rueda στον πάγκο της, ο οποιος θα έχει στη διάθεσή του τα αστέρια της ομάδας, όπως ο τερματοφύλακας Claudio Bravo, ο μέσος Arturo Vidal και ο επιθετικός Alexis Sánchez,

z

Pin It on Pinterest

Shares
Share This