Επιλογή Σελίδας

Του Γιώργου Κοντογεώργη

Όταν η κουβέντα πάει στους Ελληνες που έκαναν τη μεγαλύτερη καριέρα στο εξωτερικό, ακόμα και αν τα καλύτερα χρόνια για σέντερ-μπακ είναι μπροστά του, δεν γίνεται να μην τον βάλεις ψηλά. Ο διεθνής άσος διαπρέπει την τελευταία 5ετία στο Πανεπιστήμιο της άμυνας, έχει καταφέρει να είναι ένας από τους κορυφαίους και το όνομά του βρίσκεται σταθερά στις λίστες σημαντικότερων club στον κόσμο. Τη μέρα που συμπληρώνει 28 χρόνια ζωής, το SDNA γράφει για έναν από τους πιο επιτυχημένους Ελληνες του εξωτερικού, τον Κώστα Μανωλά…

Η σεζόν 2008-09 καταγράφεται ως η πρώτη στην επαγγελματική καριέρα του Κώστα Μανωλά, ο οποίος σε ηλικία 17 ετών αγωνιζόταν στον Θρασύβουλο. Ανιψιός του legend της ΑΕΚ και ενός εκ των κορυφαίων κεντρικών αμυντικών όλων των εποχών, Στέλιου Μανωλά, ο μικρός το καλοκαίρι του 2009 υπέγραψε στην Ενωση ακολουθώντας τα βήματα του θείου του και δήλωσε ότι θέλει να γράψει ιστορία με τον Δικέφαλο. Στην πρώτη του αγωνιστική περίοδο με τους Κιτρινόμαυρους, έδωσε το «παρών» σε 11 αναμετρήσεις, όμως τα σημάδια ήταν άκρως ενθαρρυντικά.

Ψηλός και γρήγορος, ικανός στον αέρα, δυναμικός και με τρομερό τάκλιν, ο teenager έδειξε από την αρχή της καριέρας του ένα εντυπωσιακό skillset, συνδυάζοντας χαρακτηριστικά που δεν έχουν μαζεμένα πολλοί στόπερ, ειδικά σε αυτή την ηλικία. Τα μάτια ευρωπαϊκών club είχαν αρχίσει ήδη να πέφτουν πάνω του και το 2010-11 o Μανόλο Χιμένεθ τον πίστεψε, δούλεψε εντατικά μαζί του στην προετοιμασία και τον έκανε βασικό. Ετσι, έπαιξε σε 36 αγώνες, πέτυχε 3 γκολ και κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο, το Κύπελλο Ελλάδας. Την επόμενη, αγωνίστηκε σε 38 ματς εδραιώνοντας τον εαυτό του ως ένα από τα next-big-things της Ελλάδας, όμως το μέλλον του δεν έμελλε να είναι κοινό με της ΑΕΚ. Ο Μανωλάς δεν θα γινόταν ποτέ σημαία.

Παρά τα λόγια αγάπης και αφοσίωσης, το 2011-12 ήταν η τελευταία του χρονιά στην Ενωση. Παρότι είχε δηλώσει ότι αν αποχωρήσει θα το κάνει για ένα club το οποίο θα δώσει χρήματα στους Κιτρινόμαυρους, τελικά όχι μόνο δεν έφυγε για το εξωτερικό αλλά – ελλείψει διοίκησης στην ΑΕΚ – υπέγραψε ως ελεύθερος στον Ολυμπιακό. Η ιστορία του Μανωλά στην ΑΕΚ ολοκληρώθηκε σε τρία χρόνια και έγραψε 85 εμφανίσεις, 6 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις και έναν τίτλο Κυπέλλου [2011].

«Ανυπομονώ να παίξω μπροστά στον κόσμο στο Καραϊσκάκη». Με αυτή τη δήλωση ξεκίνησε η καριέρα του Μανωλά στον Ολυμπιακό, με τον οποίο έπαιξε σε 24 αγώνες στην Super League, βοηθώντας στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, ενώ ήταν βασικό κομμάτι της μηχανής που πήρε και το κύπελλο και έκλεισε τη χρονιά με double. Η επόμενη σεζόν ήταν η πιο σημαντική και η τελευταία του Ελληνα σέντερ-μπακ στους Ερυθρόλευκους. Τα ρεπορτάζ ήθελαν ήδη ομάδες από την Premier League να έχουν έντονο ενδιαφέρον για τον πλέον διεθνή άσο, όμως αυτά που έκανε στο Champions League το 2013-14, τον απογείωσαν.

Στον εντός έδρας αγώνα με την Μπενφίκα πέτυχε το μοναδικό γκολ στη νίκη του Ολυμπιακού, ενώ δίχτυα βρήκε και κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν. Ηταν βασικός στην ιστορική επικράτηση με 2-0 στα νοκ-άουτ της διοργάνωσης κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και παρότι τον Μάρτιο είχε ανανεώσει το συμβόλαιό του, το καλοκαίρι του 2014 άφησε τους Ερυθρόλευκους για την Ρόμα, η οποία ξόδεψε 15 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει. Με τη φανέλα του Ολυμπιακού, ο Μανωλάς έπαιξε σε 73 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις και πέτυχε 6 γκολ. Το ίδιο καλοκαίρι εξασφάλισε την κλήση του Φερνάντο Σάντος στην Εθνική ομάδα που ταξίδεψε στην Βραζιλία για το Mundial του 2014.

Οπως και στον Ολυμπιακό, έτσι και στην Ρόμα ξεκίνησε με μια δυνατή δήλωση. «Είχα πολλές προτάσεις, με ήθελε η Γιουβέντους, όμως ήθελα να έρθω εδώ. Θέλω να κατακτήσω το πρωτάθλημα και να πάμε μακριά στο Champions League» ήταν τα πρώτα του λόγια ως Giallorosso. Η παρθενική του σεζόν στην Serie A ήταν θετικότατη, κέρδισε άμεσα την εμπιστοσύνη του Ρούντι Γκαρσία και την… εκτίμηση των τιφόζι όταν πήρε την πρώτη του κόκκινη για σκληρό μαρκάρισμα στον Μοράτα σε ματς με την Γιουβέντους. Οι 41 εμφανίσεις έδειξαν ότι είχε πάει στο Olimpico για να μείνει και στο φινάλε της σεζόν οι fans τον ψήφισαν ως την καλύτερη μεταγραφή.

Η εξέλιξή του στο καλύτερο πρωτάθλημα για αμυντικούς ήταν σαφής και την επόμενη σεζόν ο Ελληνας ήταν ο κορυφαίος marker της Ρόμα. Ο ίδιος έπαιξε σε 45 αγώνες και βοήθησε το club της Αιώνιας πόλης να εξασφαλίσει έξοδο στο Champions League τα επόμενα χρόνια, έχοντας πλέον γίνει… υπερβασικός. Η σεζόν 2017-18 είναι η κορυφαία για τον Μανωλά μέχρι σήμερα, καθώς παρότι στο ξεκίνημά της βρέθηκε μια υπογραφή από το να μετακομίσει στην Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, τελικά ήταν γραφτό να μείνει.

Προφανώς για να γράψει ιστορία στο Champions League, όταν τον Απρίλιο, στη φάση των προημιτελικών και με την Ρόμα να έχει χάσει 4-1 στο πρώτο σκέλος από την Μπαρτσελόνα στο Camp Nou, έγινε ο ‘Ελληνας Θεός’. Οι Giallorossi ήταν μπροστά με 2-0 στο 82′ όταν ο Μανωλάς έπειτα από εκτέλεση κόρνερ του Ουντέρ έστειλε με κεφαλιά την μπάλα στα δίχτυα και την Ρόμα στα ημιτελικά της διοργάνωσης για πρώτη φορά μετά το 1984. Τον ίδιο μήνα, σε αγώνα για την Serie A κόντρα στην SPAL, φόρεσε το περιβραχιόνιο, όντας πλέον capitano των Ρωμαίων.

Ο σήμερα 28χρονος, είχε μόλις εκπληρώσει τη μία από τις δύο υποσχέσεις, για επιτυχημένη παρουσία στο Champions League, όμως για το Scudetto θα χρειαστεί να περιμένει. Βασικά και να μείνει, αφού η Γιουβέντους αλλά και πολλά από τα top-club της Ευρώπης συνεχίζουν να τον έχουν ψηλά στη λίστα τους, καθώς η ρήτρα των 36 εκατ. ευρώ είναι πλέον πολύ χαμηλή έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα της εποχής…

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This