Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σκουντή

Κυκλοφορεί και κάνει πάταγο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μια φωτογραφία σκέτο μνημείο!

Σε αυτήν που την πήρε το μάτι μου πριν από λίγη ώρα στην ιστοσελίδα του περιοδικού All Star Basket εικονίζονται ενώπιος ενωπίω ο Νικ Νερς και ο Τόνι Μπένετ πριν από τριάντα χρόνια…

Τότε οι δυο τους βρέθηκαν αντιμέτωποι σε έναν αγώνα του κολεγιακού πρωταθλήματος ανάμεσα στο Νόρθερν Αίοβα και στο Γκριν Μπέι του Γουϊσκόνσιν, χωρίς ασφαλώς να υποψιάζονται τι θα τους επιφύλασσε το μέλλον…

«Ποιος να ξέρει στο βλέμμα του πίσω τι κρύβει ο θεός για μας» όπως τραγούδαγε το 1974 στο φεστιβάλ τραγουδιού της Θεσσαλονίκης, ο Τώνης Βαβάτσικος!

Τριάντα χρόνια αργότερα λοιπόν οι δυο τους αντάμωσαν ξανά, όχι όπου κι όπου, αλλά στη λεωφόρο της δόξας, διανύοντας παράλληλους δρόμους που διασταυρώθηκαν εν χορδαίς και οργάνω: ο μεν Μπένετ οδήγησε τους Βιρτζίνια Κάρντιναλς στο θρόνο του NCAA, ο δε Νερς τους Τορόντο Ράπτορς σε εκείνον του ΝΒΑ!

Τούτου δοθέντος αυτή η φωτογραφία αποκτά ιστορική και εξόχως συμβολική σημασία, αν κι εγώ θα προτιμούσα μια άλλη που θα είχε κιόλας έντονο ελληνικό ενδιαφέρον!

Μια φωτογραφία εννοώ με τον νυν προπονητή των Ράπτορς και τον Κώστα Φλεβαράκη έτοιμους να πιαστούν στα χέρια!

Για να πω την αμαρτία μου, δεν είχα ακούσει ποτέ γι’ αυτή την ιστορία, αλλά μου την διηγήθηκε σήμερα ο Κωστής Ζομπανάκης που την είδε να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια του, στις 18 Ιανουαρίου του 2001 στο Crystal Palace National Sport Center.

Για να βάλω το απαραίτητο υπόβαθρο στην υπόθεση οφείλω να υπενθυμίσω ότι τη σεζόν 2000-01 οι Λόντον Τάουερς έγραψαν ιστορία ως η πρώτη και η μόνη αγγλική ομάδα που αξιώθηκε να αγωνισθεί στη νεοπαγή Εuroleague στην οποία βεβαίως δεν φτούρησε. Τότε οι Εγγλέζοι έκαναν το ντεμπούτο τους με νίκη απέναντι στους Σκαϊλάινερς της Φραγκφούρτης, αλλά στη συνέχεια υπέστησαν εννέα απανωτές ήττες, συμπεριλαμβανομένων και δυο από τον ΠΑΟΚ.

Το κουβάρι της ιστορίας είχε αρχίσει να ξετυλίγεται την προηγούμενη χρονιά όταν οι Τάουερς στους οποίους έκανε κουμάντο ο (τότε κάτοικος Λονδίνου) Κωστής Ζομπανάκης συγχωνεύθηκαν με την Κρύσταλ Πάλας.

Τη θέση του τζένεραλ μάνατζερ ανέλαβε ο Αμερικανός Ρικ Τέιλορ, ο οποίος πρότεινε στον Ζομπανάκη να αντικαταστήσουν τον Ρον Αμπεγκλιν με έναν Αμερικανό προπονητή που βρισκόταν ήδη έξι χρόνια στο νησί, είχε εξοικειωθεί με την αγγλική μπασκετική κουλτούρα και θα μπορούσε να συνεννοηθεί πολύ καλύτερα με τους παίκτες.

Αυτός ήταν ο Νικ Νερς, πρώην προπονητής των Ντέρμπι Ραμς, των Μπέρμιγχαμ Μπούλετς και των Μάντσεστερ Τζάιαντς, που έκανε από την πρώτη στιγμή κλικ και στον Ζομπανάκη για έναν απλό λόγο…

«Είχαμε το ίδιο ψώνιο με το μπάσκετ»!

Δεν ξέρω εάν και ο νυν προπονητής των Ράπτορς ήταν «άνορακ», όπως αυτοσυστήνεται ο Ζομπανάκης (κατηγοριοποιώντας με αυτή τη λέξη όλους εκείνους που ασχολούνται μανιωδώς με τα στατιστικά και τις κάθε λογής λεπτομέρειες του παιχνιδιού), αλλά σε κάθε περίπτωση τα χνώτα τους ταίριαζαν.

«Ήταν πολύ συγκεντρωμένος στη δουλειά του και ασχολιόταν νυχθημερόν με το μπάσκετ. Δεν κάναμε πολλή παρέα έξω από το γήπεδο, διότι η Αγγλία δεν είναι Ελλάδα, όπου μπορείς να βγεις μετά από έναν αγώνα και να πας για παϊδάκια και κρασί στον Βύρωνα, αλλά επρόκειτο για ωραίο τύπο».

Εκείνη ομάδα των Τάουερς ήταν αρκετά ελληνική! Πέραν του Ζομπανάκη που την κουμάνταρε, στο ρόστερ της υπήρχαν δυο παίκτες με θητεία στη δική μας Α1: ο Στιβ Μπάκναλ (Hρακλής 1996-98 και 2003-04, Άρης 2001-02) o oποίος μάλιστα παντρεύτηκε και με Ελληνίδα και ο Μάρτιν Χένλαν (Ηράκλειο, 1997-98).

Στην κανονική περίοδο εκείνης της σεζόν οι Τάουερς αντιμετώπισαν τον ΠΑΟΚ από τον οποίο ηττήθηκαν με 70-58 στις 15 Νοεμβρίου του 2000 στο νεότευκτο «παλατάκι» της Πυλαίας και με 93-61 στις 18 Ιανουαρίου του 2001 στο Κρύσταλ Πάλας.

Λίγα δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη του αγώνα ο Κώστας Φλεβαράκης κάλεσε ένα τάιμ άουτ που έκανε έξω φρενών τον Νερς. «Θυμάμαι ότι τον συγκρατήσαμε την τελευταία στιγμή, διότι όρμησε θυμωμένος προς τον πάγκο του ΠΑΟΚ για να ζητήσει τον λόγο. Ο Κώστας επικαλέσθηκε μια δικαιολογία που δεν ικανοποίησε τον Νερς και λίγο έλειψε να πιαστούν στα χέρια. Εμένα μου άρεσε η αντίδραση του και μάλιστα του είπα ‘’μπράβο, διότι φέρθηκες σαν να είσαι Ελληνας’’» ανατρέχει σε εκείνη τη σκηνή ο Ζομπανάκης.

Εκτοτε οι δυο τους δεν ξανασυναντήθηκαν. «Μιλήσαμε πριν από καμιά δεκαριά χρόνια και τις προάλλες είχαμε την κουβέντα του με τον Ρικ Τέιλορ , αλλά τώρα που πήρε το πρωτάθλημα του ΝΒΑ είναι μια καλή ευκαιρία να προσπαθήσω να τον βρω και να τον συγχαρώ για την επιτυχία του με τους Ράπτορς» μου είπε ο πρόεδρος των Cretan Kings.

Στο τέλος της σεζόν 2000-01 ο Νερς έφυγε από τους Τάουερς, όπως επίσης και ο Ζομπανάκης. Την επόμενη περίοδο η αγγλική ομάδα έλαβε πάλι μέρος στην Ευρωλίγκα, όπου ξαναπάτωσε με ρεκόρ 0-14.

Ο Νερς μετακόμισε στους Μπράιτον Μπίαρς και το 2006 επέστρεψε στην πατρίδα του πρώτα ως ασίσταντ κόουτς στους Οκλαχόμα Στορμ και εν συνεχεία ως προπονητής στην ομάδα της ιδιαίτερης πατρίδας του, τους Αίοβα Ενερτζι, τους οποίους οδήγησε στην κατάκτηση του τίτλου της G-League.

Από το 2009 έως το 2012 διετέλεσε ασίσταντ κόουτς του Κρις Φιντς στην Εθνική ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας, το 2013 στέφθηκε πάλι πρωταθλητής της G-League με τους Ρίο Γκράντε Βάλει Βάιπερς και το ίδιο καλοκαίρι προσελήφθη ως συνεργάτης του Ντουέιν Κέισι στους Ράπτορς.

Στις 14 Ιουνίου του 2018 ο Νερς προήχθη στη θέση του πρώτου προπονητή και ακριβώς έναν χρόνο αργότερα τα γυαλιά της μυωπίας του θόλωναν από την περιρρέουσα υγρασία μέσα στα αποδυτήρια της Oracle Arena!

Λουσμένος πλεόν στις σαμπάνιες και στα κομφετί του θριάμβου του στο ΝΒΑ μπορεί να έχει ξεχάσει εκείνο το τάιμ άουτ του Φλεβαράκη.

Μπορεί να μην το θυμάται ούτε ο ίδιος ο Φλεβαράκης…

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This