Επιλογή Σελίδας

Ο Ζοσέ Μουρίνιο δήλωσε πως θα τον ενδιέφερε να αναλάβει την τεχνική ηγεσία κάποιου αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος παρουσιάζει πέντε εθνικές ομάδες, που αποτελούν πιθανούς προορισμούς για τον Πορτογάλο προπονητή. 

Πορτογαλία
Αυτή τη στιγμή ο «δικός μας» Φερνάντο Σάντος είναι ακλόνητος στον πάγκο της εθνικής Πορτογαλίας. Μετά την κατάκτηση του Euro 2016, πριν λίγες ημέρες ήρθε και η κατάκτηση του πρώτου Nations League. Επίσης, ο Κριστιάνο Ρονάλντο τρέφει τεράστια εκτίμηση προς το πρόσωπό του, με… ό,τι σημαίνει αυτό. Ωστόσο, καμία θέση προπονητή στο ποδόσφαιρο δεν είναι μόνιμη και στην πρώτη αποτυχία είναι ο πρώτος που κρίνεται. Αν και όταν συμβεί αυτό, το όνομα του Μουρίνιο είναι το πρώτο που θα ακουστεί, εφόσον ο ίδιος είναι ακόμη διαθέσιμος. Άλλωστε, πρόκειται για την εθνική ομάδα της χώρας του.

Αγγλία
Μαζί με τη γενέτειρά του, την Πορτογαλία, η Αγγλία είναι στην κορυφή της λίστας για τον Special One. Ο Ζοσέ Μουρίνιο έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά του με το αγγλικό ποδόσφαιρο, μετά τις δύο θητείες του στον πάγκο της Τσέλσι και τη μία σε αυτόν της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Έχει κατακτήσει τρεις φορές την Πρέμιερ Λιγκ και σε περίπτωση που τεθεί θέμα προπονητή στα «λιοντάρια», ο Πορτογάλος τεχνικός θα είναι ένα από τα φαβορί. Αυτή τη στιγμή, ο Γκάρεθ Σαουθγκέιτ έχει δημιουργήσει ένα πολύ δυνατό σύνολο, όμως σε περίπτωση που η εθνική Αγγλίας δεν τα πάει καλά στο επόμενο Euro, τότε η θέση του θα είναι επισφαλής.

Ισπανία
Μπορεί το στυλ παιχνιδιού των «φούριας ρόχας» να μην έχει καμία σχέση με το ποδόσφαιρο που παράγουν οι ομάδες του Ζοσέ Μουρίνιο, όμως υπάρχουν δύο σημαντικές παράμετροι, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «γάμο». Για μία τριετία (2010-2013), ο Special One βρισκόταν στον πάγκο ισπανικού συλλόγου (Ρεάλ Μαδρίτης), ενώ πριν λίγες ώρες η εθνική Ισπανίας ανακοίνωσε τη λύση της συνεργασίας της με τον Λουίς Ενρίκε. Την τεχνική ηγεσία ανέλαβε ο μέχρι πρότινος βοηθός του, Μορένο, όμως η λύση αυτή είναι πιθανότατα προσωρινή για τους Ισπανούς, που κάποια στιγμή θα αναζητήσουν ένα «όνομα» για τη θέση του ομοσπονδιακού τεχνικού.

Βέλγιο
Το σύνολο με το μεγαλύτερο ταλέντο μεσοεπιθετικά στην Ευρώπη, που όμως σε καμία μεγάλη διοργάνωση δεν έχει καταφέρει να φτάσει στην κορυφή (κορυφαία η τρίτη θέση στο πρόσφατο Μουντιάλ και φιναλίστ σε Euro). Οι προσδοκίες είναι τεράστιες για το επόμενο Euro και σε περίπτωση που οι «κόκκινοι διάβολοι» δε φτάσουν ψηλά, τότε δεν αποκλείεται να τεθεί θέμα προπονητή. Με το όνομα του Ρομπέρτο Μαρτίνεζ να έχει ακουστεί κατά καιρούς για την Μπαρτσελόνα και την εθνική Ισπανίας, δεν αποκλείεται μια προοπτική συνεργασίας του Μουρίνιο με το Βέλγιο. Άλλωστε, πάντα ο Πορτογάλος προπονεί ομάδες με πολλούς σούπερ σταρ, ενώ έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με όλα τα μεγάλα αστέρια των Βέλγων, όπως ο Αζάρ, ο Ντε Μπρόινε και ο Λουκάκου.

Ιταλία
Το DNA της «σκουάντρα ατζούρα» είναι πιο κοντά στη φιλοσοφία του Ζοσέ Μουρίνιο από οποιασδήποτε άλλης εθνικής ομάδας. Το στοιχείο που έχει πάει κατά καιρούς την Ιταλία στην κορυφή του κόσμου είναι η σκληροτράχηλη άμυνα, κάτι που πρεσβεύει απόλυτα ο Special One (έχει κατηγορηθεί ακόμα και για… πούλμαν μπροστά από την εστία). Το τελευταίο διάστημα, η εθνική Ιταλίας προσπαθεί να αλλάξει στυλ παιχνιδιού, όμως αυτό δε σημαίνει πως θα το υπηρετεί για πάντα. Με τον Μουρίνιο να έχει βρεθεί για δύο χρόνια στον πάγκο της Ίντερ και να είναι λάτρης του ιταλικού ποδοσφαίρου (το όνομά του ακούγεται κάθε καλοκαίρι για ιταλικούς συλλόγους), δεν αποκλείεται να υπάρξει ένας τέτοιος «γάμος», εφόσον το ευνοήσουν οι συνθήκες.

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This