Επιλογή Σελίδας

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1978 που έγινε στην Αργεντινή θεωρείται το πιο «σκοτεινό» στην ιστορία της διοργάνωσης. Κι αυτό λόγω του δικτατορικού καθεστώτος του Χόρχε Βιδέλα που επικρατούσε στην Αργεντινή και είχε άμεση επιρροή στην κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση.

Ο Βιδέλα χρησιμοποίησε ως εργαλείο προπαγάνδας το Μουντιάλ για να πετύχει την προβολή της χώρας του, αλλά και του δικτατορικού καθεστώτος τού. Και παρόλο που η Αργεντινή είχε μια αξιόλογη ομάδα με μεγάλη αστέρια στις τάξεις της, χρειάστηκε η… παρέμβαση του Βιδέλα για να φτάσει στην κορυφή.

Το σύστημα διεξαγωγής τότε ήταν εντελώς διαφορετικό από το σημερινό. Αρχικά σχηματίστηκαν τέσσερις όμιλοι των τεσσάρων ομάδων από τις οποίες οι δύο πρώτες περνούσαν στην επόμενη φάση (8).

Στη φάση των «8» προέκυψαν δύο νέοι όμιλοι των τεσσάρων ομάδων και οι δύο πρώτες θα έπαιρναν το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό. Η Αργεντινή βρέθηκε στον 2ο όμιλο με την Βραζιλία και τα αποτελέσματα ευνοούσαν τους «καριόκας». Η Βραζιλία επικράτησε την τελευταία αγωνιστική με 3-1 της Πολωνίας και η Αργεντινή που έπαιζε με το Περού ήθελε διαφορά τεσσάρων τερμάτων για να προκριθεί στον μεγάλο τελικό απέναντι στην Ολλανδία.

Το Περού μπορεί να ήταν αδιάφορο, όμως είχε παρουσιάσει μια αρκετά καλή εικόνα στη διοργάνωση και είχε δεχθεί 6 γκολ στα προηγούμενα 5 ματς. Εκείνο το βράδυ όμως, στο Στάδιο «Γιγάντε ντε Αρογίτο» του Ροσάριο, έχασε 6-0, με αποτέλεσμα η Βραζιλία να μείνει εκτός τελικού, παρόλο που δεν είχε ηττηθεί στη διοργάνωση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent το 1995, λίγο καιρό μετά τον αγώνα κυκλοφόρησε η φήμη ότι για αντάλλαγμα στο Περού είχαν αποσταλεί από το στρατιωτικό καθεστώς του Βιδέλα 35.000 τόνοι σιτηρά και ίσως δωρεάν όπλα.

Πάντως, μια ακόμα επιβεβαίωση ότι επρόκειτο για στημένο αγώνα, ήρθε το 2012 δια στόματος ενός πρώην γερουσιαστή του Περού, ο οποίος ονομάζεται Τζενάρο Λεντέσμα. Ο άλλοτε γερουσιαστής άναψε φωτιές ξανά σε όσους αργεντινούς πανηγύριζαν για την κατάκτηση του συγκεκριμένου παγκόσμιου Κυπέλλου από τη χώρα τους.

Όπως κατήγγειλε ο Λεντέσμα, το Περού δέχτηκε να «δώσει» τον αγώνα και ως αντάλλαγμα ο Βιδέλα θα φυλάκιζε 13 περουβιανούς πολιτικούς που διαφωνούσαν με τον Μπερμούδες και βρίσκονταν εκείνη την περίοδο στην Αργεντινή.

«Ο Βιδέλα είχε ανάγκη να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο η χώρα του για να καθαρίσει την άσχημη εικόνα που είχε η Αργεντινή σε όλο τον κόσμο. Οπότε δέχτηκε να συλλάβει και να βασανίσει αυτούς τους άνδρες μόνο στην περίπτωση που το Περού επέτρεπε στην εθνική ομάδα της χώρας του να θριαμβεύσει» αποκάλυψε ο Λεντέσμα.

Μερικά χρόνια μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Αργεντινός στράικερ. Λεοπόλντο Λούκε, φέρεται να δήλωσε: «Απ’ όσα ξέρω μέχρι τώρα, δεν μπορώ να πω ότι είμαι περήφανος για εκείνη τη νίκη. Απλά δεν το κατάλαβα. Οι περισσότεροι από εμάς δεν το κατάλαβαν. Εμείς απλά παίζαμε ποδόσφαιρο».

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This