Επιλογή Σελίδας

Του Γιώργου Κοντογεώργη

Εκτυλίχθηκε στην πόλη του Μεξικού πριν 33 χρόνια. Μια από αυτές που μπαίνει σε κάθε top-10, μια από αυτές που δεν θα πεθάνουν ποτέ. Στο ίδιο ματς, ο ίδιος άνθρωπος, για πολλούς Θεός, έβαλε δύο από τα πιο πολυσυζητημένα γκολ που είδε ποτέ το αγαπημένο μας σπορ. Εχοντας αποκλείσει Ουρουγυάη και Παραγουάη, αντίστοιχα, Αργεντινή και Αγγλία συγκρούστηκαν στις 22 Ιουνίου του 1986 στη φάση των προημιτελικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στο γήπεδο Azteca, δεν έπεφτε καρφίτσα από τους περισσότερους από 114.000 θεατές που ήταν εκεί. Σαν ο κόσμος να ήξερε ότι κάτι συγκλονιστικό θα συμβεί.

Με το ημίχρονο να έχει τελειώσει ισόπαλο χωρίς τέρματα, οι οπαδοί έμελλε να δουν αδιανότητα πράγματα στην επανάληψη. Στο 51’ ο Μαραντόνα ξεκίνησε τη φάση έξω από την περιοχή και προσπάθησε να τη δώσει στον Χόρχε Βαλδάνο. Ενα τσούρμο Αγγλοι έπεσαν πάνω στον τότε σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης και ένας από αυτούς, ο Στιβ Χοτζ, στην προσπάθειά του να διώξει, ύψωσε την μπάλα προς τα πίσω, όμως όχι σε σημείο που να μπορεί να μπλοκάρει ο Πίτερ Σίλτον. Γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να πάρει την κεφαλιά από τον – κατά 20 πόντους ψηλότερο – keeper των Λιονταριών, ο Μαραντόνα πήδηξε έχοντας απλωμένο το αριστερό χέρι, βρήκε την μπάλα και την έστειλε στα δίχτυα. Θέλοντας να διώξει κάθε πιθανή υποψία, ο Ντιέγο κάλεσε τους συμπαίκτες του στο κόρνερ και πανηγύρισαν έξαλλα το 1-0

Οπως ήταν αναμενόμενο, οι Αγγλοι που είχαν δει τι έχει συμβεί, έτρεξαν στον διαιτητή, Αλί Μπενασέρ. Ο Τυνήσιος πήρε τη γνώμη του [τότε] επόπτη για τη φάση και τελικά μέτρησαν το γκολ. Σε μια απίστευτη εξέλιξη στο ματς, μόλις τέσσερα λεπτά μετά το γκολ με το χέρι, ο Μαραντόνα έγραψε ακόμα μια απίστευτη ιστορία. Ο Ντιεγκίτο πήρε την μπάλα πίσω από τη μεσαία γραμμή και αφού πέρασε όποιον Αγγλο προσπάθησε να τον σταματήσει έχοντας την μπάλα κολλημένη στο πόδι του, μπήκε μαζί της στα δίχτυα πετυχαίνοντας το κορυφαίο γκολ των Παγκοσμίων Κυπέλλων και ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών.

Μετά το ματς, ο Ντιέγο είπε στους δημοσιογράφους ότι το γκολ μπήκε «λίγο με το κεφάλι του Μαραντόνα και το υπόλοιπο με το χέρι του Θεού» σε μια ατάκα που πέρασε στην ιστορία του ποδοσφαίρου, ενώ τα βρετανικά Μέσα μέχρι ακόμα και στις μέρες μας χαρακτηρίζουν αυτό που έγινε ως τη «μεγαλύτερη κλοπή στην ιστορία του αθλήματος».

Ο Μαραντόνα πάντως, έχει διαφορετική άποψη. «Δεν νομίζω ότι ήταν κλοπή» είπε πρόσφατα σε συνέντευξη στο BBC και τον Γκάρι Λίνεκερ, σκόρερ της Αγγλίας σε εκείνο το ματς, και πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης του 1986. «Είπα ότι είναι το χέρι του Θεού επειδή ο Θεός, είναι αυτός που μας δίνει το χέρι. Είναι πολύ δύσκολο να μην το δουν δύο άνθρωποι, ο διαιτητής και ο επόπτης».

Το χέρι του Μαραντόνα είναι πιθανό να το έχει ακούσει και μια κοπέλα που δεν ασχολείται καν με μπάλα. Αυτό που σίγουρα δεν θυμούνται πολλοί, είναι τι έκανε ένας τύπος με όνομα, Τέρι Φένγουικ. Ο σέντερ-μπακ που εκείνη την εποχή αγωνιζόταν στην Αστον Βίλα, αφού στο πρώτο μέρος είχε κάνει ένα σκληρό μαρκάρισμα, πέντε λεπτά μετά την έναρξη του δεύτερου, συνέχισε δυνατά. Χτύπησε τον Μαραντόνα στο κεφάλι στο κέντρο του γηπέδου και τον… σκότωσε ξανά στο 66’. Λίγο πριν το φινάλε, προσπάθησε να τελείωσει την καριέρα του Βαλδάνο με ένα δολοφονικό τάκλιν ως τελευταίος παίκτης. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο μετέπειτα παίκτης των Τότεναμ και Λέστερ, σε μια άλλη εποχή, θα μπορούσε να έχει αποβληθεί τέσσερις φορές στον ίδιο αγώνα.

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This