Επιλογή Σελίδας

Του Andrew Murray

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα δεν ήταν χαρούμενος. Σε μια συνέντευξη Τύπου τον Αύγουστο του 2017, ο εκνευρισμένος προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι δάγκωνε τα χείλη του, κουνούσε τα χέρια του και απάντησε στην ερώτηση… «Υπάρχουν δύο πλευρές για να παρθεί μια απόφαση και αν η μια πλευρά δε θέλει, δε θέλει», είπε ο Καταλανός τον Αύγουστο του ’17. Το ταλέντο της Σίτι, Τζέιντον Σάντσο, είχε μόλις υπογράψει στη Μπορούσια Ντόρτμουντ για περίπου 8 εκατ. λίρες και ο Γκουαρδιόλα ήθελε να εξηγήσει γιατί δεν είχε καταφέρει να τον κρατήσει στην ομάδα. «Είχαμε φτάσει σε συμφωνία με τον Σάντσο, δώσαμε τα χέρια, οπότε του προσφέραμε ένα εκπληκτικό deal σε ό,τι αφορά τις απολαβές του. Ακόμη κι μετά το “όχι” που είπαν, συναντήσαμε τον πατέρα του και τους μάνατζερ του, όπως και άλλους μάνατζερ, ενώ συναντηθήκαμε ξανά και με τον ίδιο. Αλλά αν ο παίκτης λέει “όχι, όχι, όχι, όχι, όχι”, τι μπορούμε να κάνουμε;».  

Οπως λέει και ο Γκουαρδιόλα, υπάρχουν δύο πλευρές σε κάθε ιστορία. Ο Σάντσο μετακόμισε στη Γερμανία και συγκεκριμένα στη Ντόρτμουντ για να παίξει αμέσως στην 1η ομάδα. Δύο χρόνια μετά, είναι βασικός τόσο στην εθνική ομάδα όσο και σε ένα από τα top clubs της Ευρώπης, ψηφίστηκε στην καλύτερη 11άδα της σεζόν στη Bundesliga -έχοντας 12 γκολ και την καλύτερη επίδοση του πρωταθλήματος με 18 ασίστ- ενώ είναι ο πιο πολύτιμος πιτσιρικάς της Ευρώπης. Για να γίνει αντιληπτή η αντίθεση, ο Φιλ Φοντέν -η άλλη μεγάλη ελπίδα των ακαδημιών της Σίτι- έπαιξε μόνο οκτώ 90λεπτα, αν και πανηγύρισε το εγχώριο treble στο 2018-19.

Οταν το FourFourTwo συνάντησε τον Σάντσο στις αρχές του χρόνου στο χειμερινό training camp της Μπορούσια Ντόρτμουντ στη Μαρμπέγια, στη νότια Ισπανία, ο παίκτης δεν θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο διαφορετικός από ό,τι τον περιέγραφε ο Γκουαρδιόλα 1,5 χρόνο νωρίτερα. Αν υπάρχει κάποιος πιο ώριμος και ανεξάρτητος 19χρονος του πλανήτη, θα θέλαμε να τον γνωρίσουμε. Στο αριστερό του χέρι, βέβαια, υπάρχει ένα τατουάζ -όχι κάτι νέο για έναν πιτσιρικά ποδοσφαιριστή, θα σκεφτείτε. Κάνετε λάθος. Είναι ένα ποίημα, το οποίο έγραψε ο ίδιος ο Σάντσο, για τον μικρότερο αδερφό του, ο οποίος πέθανε μωρό όταν ο διεθνής εξτρέμ ήταν 5 ετών.

«Εσύ κι εγώ θα μείνουμε μαζί», αναφέρει ένα κομμάτι του. «Δεν μπορούσα να περιμένω μέχρι να μεγαλώσεις. Να σου διδάξω ποδόσφαιρο και να κατακτήσουμε το κύπελλο. Αλλά έφυγες, τι μπορώ να κάνω; Baby brother, we love you».

Στη διάρκεια της συνέντευξης του στο FFT -είναι ο νεότερος σταρ που έγινε πρωτοσέλιδο μετά τον Λιονέλ Μέσι το 2005- δυσκολεύτηκε να συγκρατήσει τα συναισθήματα του όταν αναφέρθηκε στον αδερφό του. «Το μόνο που θέλω είναι να τον κάνω υπερήφανο. Είναι η έμπνευση μου», είπε ο Σάντσο, με τρεμάμενη φωνή. Ο 19χρονος, επίσης, αναφέρθηκε αμέσως στο πόσα αισθάνεται ότι χρωστάει στη Ντόρτμουντ. Φέτος, τώρα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, θα υπάρξουν πολλά άρθρα για το ποια θα είναι η επόμενη ομάδα του, αλλά υπάρχουν σημαντικά κενά σε κάθε φήμη.

Ο άνθρωπος που είναι ο πιο κατάλληλος για να προπονήσει αυτό το once-in-a-generation ταλέντο του αγγλικού ποδοσφαίρου, είναι μάλλον ο λιγότερο πιθανός να το κάνει πλέον. Ο Γκουαρδιόλα προσφέρει στους παίκτες μόνο μία ευκαιρία για να γίνουν μέλη στο πρότζεκτ του. Αν απορρίψεις την πρόταση ή κάνεις λάθος, σε κόβει. Το έκανε με τον Τιάγκο Αλκάνταρα στη Μπάγερν Μονάχου -αν διαβάσετε ότι ο Ισπανός μπορεί να συνεργαστεί ξανά με τον Γκουαρδιόλα, αγνοήστε το- και φυσικά με τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς στη Μπαρτσελόνα. Νωρίτερα φέτος, ο Πεπ το επιβεβαίωσε αυτό, λέγοντας: «Ισως στο μέλλον, νέο κλαμπ, νέοι managers, αλλά δεν ξέρω». Ουσιαστικά, είπε “όχι όσο είμαι εγώ εδώ”.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον θέλει, αλλά το κλαμπ μοιάζει αυτή τη στιγμή με ένα… τσίρκο, στο οποίο πρέπει να βρεθεί κάποιος πάνω από τον Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ που θα βάλει μια τάξη. Η Λίβερπουλ βασικά δεν τον χρειάζεται. Η Τσέλσι -της οποίας ο Σάντσο ήταν οπαδός από μικρό παιδί λατρεύοντας τον Φρανκ Λάμπαρντ- έχει απαγόρευση μεταγραφών. Η Τότεναμ θα έπρεπε να διαλύσει τη μισθολογική κλίμακα της για τον αγοράσει. Η Αρσεναλ είναι πιο κάτω. Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις κινήσεις της και η Μπαρτσελόνα κοιτάει αλλού. Η Μπάγερν Μονάχου έχει τα λεφτά (όπως και τον τρόπο για να παίρνει τους καλύτερους παίκτες της Ντόρτμουντ) αλλά δείχνει αποφασισμένη να κινηθεί για άλλους, κυρίως για τον Γκάρεθ Μπέιλ. Η Ιταλία, εν τω μεταξύ, αυτή τη στιγμή μοιάζει σαν η καλύτερη προοπτική μόνο για όσους είναι προς το τέλος της καριέρας τους.

Το καλύτερο μέρος, επομένως, για τον Σάντσο, είναι αυτό στο οποίο ήδη βρίσκεται. Και το ξέρει. Νιώθει δεμένος με το κλαμπ που πόνταρε 8 εκατ. λίρες σε έναν 17χρονο που δεν είχε κάνει καν το ντεμπούτο του στην 1η ομάδα. Του αρέσει πολύ το να είναι το poster boy μιας νέας γενιάς που θέλει όσο και περισσότερο να παίξει στο εξωτερικό και να αφομοιώσει νέες τακτικές, εμπειρίες και κουλτούρες.

Με την Μπάγερν σε μια διαδικασία ανανέωσης, τον Ματς Χούμελς να επιστρέφει για να προσφέρει εμπειρία και τον προπονητή Λουσιέν Φαβρ να υπογράφει την επέκταση του συμβολαίου του, το μέλλον του Σάντσο είναι λαμπρό. Και, προς το παρόν τουλάχιστον, είναι κιτρινόμαυρο!

Πηγή: Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This