Επιλογή Σελίδας

Του Αλέξη Σπυρόπουλου

Παραμονή πρεμιέρας του περσινού πρωταθλήματος, ζήτησαν δύο φίλοι από τον Arena FM στη Θεσσαλονίκη, ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου και ο Φώτης Πλιάκος, την εκτίμησή μου για τον (επανεμφανιζόμενο στη Σούπερ Λιγκ) Αρη. Τους είπα ευθέως, Ευρώπη. Πεντάδα. Μα, νεοφώτιστος; Αισθάνθηκα, φρύδια ν’ ανασηκώνονται. Απάντησα, ο Αρης δεν μπορεί να γίνεται αντιληπτός σαν νεοφώτιστος, τελεία.

Τότε τα κριτήριά μου ήταν, η φιλόδοξη στελέχωση ρόστερ/επιτελείου και το +6 από τον Παναθηναϊκό. Με την εντυπωσιακή, δε, ευστοχία στα ενισχυτικά ψώνια του Ιανουαρίου και με το +6 που καθ’ οδόν έγινε +11, πλέον τον Μάιο η λογική εκτίμηση επιβεβαιώθηκε…αέρα! Ο Αρης βγήκε 5ος. Για πλάκα. Ελλείψει άλλου. Ο, 6ος θυμίζω, Πανιώνιος τερμάτισε 11 πόντους μακρυά. Και ο Παναθηναϊκός με το -11, 13 πόντους μακρυά.

Ένα χρόνο μετά, ενόψει αυτής της δεύτερης σεζόν από την επανεμφάνιση, δεν χρειαζόμαστε καν να έλθει ο Αύγουστος. Από τον Ιούνιο έχουμε καταλάβει ότι ο Αρης δημιούργησε τη βάση ώστε να ξαναμπεί στο top-5 δίχως αυτή τη φορά να χρειάζεται χάντικαπ Παναθηναϊκού, ή μία ενδεχόμενη κάμψη του Ατρόμητου, ή δεν ξέρω τι άλλο. Με τους καινούργιους κανόνες του παιγνιδιού άλλωστε, ο κατ’ αρχήν στόχος τροποποιείται. Γίνεται top-6. Ώστε να συμμετέχει κανείς μετά, στα +10 ματς της post-season όπου θα κριθούν τα πάντα.

Προτού βγει ο Ιούνιος λοιπόν, αύριο (που λέει ο λόγος) να ξεκινούσε το επόμενο πρωτάθλημα, ο Αρης μας πείθει ότι είναι πανέτοιμος να κατεβεί στον στίβο του υψηλού εγχώριου ανταγωνισμού. Και ν’ αντιλαμβάνεται σ’ αυτόν τον στίβο, τον εαυτό του πρωταγωνιστή. Πρακτικά, έχει κιόλας τελειώσει. Τα χοντρά, τουλάχιστον. Μένουν, μονάχα ψιλολόγια. Δεν γνωρίζω τον κύριο Καρυπίδη. Μόνο βλέπω μακρόθεν, ένα ευφυή άνθρωπο. Γρήγορο. Σε δημιουργική φούρια. Κυρίως, βλέπω ένα ιδιοκτήτη που αφήνει στο ποδοσφαιρικό τμήμα απειροελάχιστη, έως καμία, δικαιολογία αποτυχίας. Τα ψώνια, άλλη μία φορά είναι στοχευμένα και μοιάζουν έξυπνα.

Ο Ιντέγε, στην προοπτική ότι πρόκειται για τον…ίδιον Ιντέγε των 28 γκολ στη διετία του στον Ολυμπιακό, είναι μια προφανής διαφορά «προς τα επάνω» σε σχέση με τον καλό Γιουνές. Ο Σούντγκρεν εξυπηρετεί την ανάγκη, δεξιός μπακ να παίζει ένας δεξιός μπακ. Όχι ένας αριστερός, ασχέτως εάν πέρυσι (παίζοντας δεξιός ενώ είναι αριστερός) ο Βαλεριάνος έφτασε ως την Εθνική…όπου εν τέλει αγωνίστηκε, στην Αττάλεια, αριστερός στόπερ! Ο Σούντγκρεν είναι δεξιός μπακ, και κουβαλάει 13 γκολ από τριάμισι χρόνια ως δεξιός μπακ στην ΑΙΚ.

Κι ο Ντουάρτε, ένα οκτάρι με αξιόλογη τριετία στην Ερακλες, προσφέρει στον προπονητή την εξτρά επιλογή να παίξει 4-3-3 δίχως δεκάρι. Το οποίο «δεκάρι Ιανουαρίου», ο Τόνσο, η μοναδική χειμερινή πρόσληψη που δεν πρόλαβε να φτουρήσει αμέσως, μπορεί κι αυτός να θεωρηθεί τώρα προσθήκη. Το ακόμη πιο σημαντικό όμως, είναι ότι δεν πειράχτηκε ο κορμός των καλών ποδοσφαιριστών απ’ τη μία άκρη του γηπέδου ως την άλλην, φυσικά δεν πειράχτηκαν Παντελίδης+συνεργάτες, και εάν επιβεβαιωθεί η παραμονή του Ρόουζ θα πρόκειται για τη διάνα. Το εγχείρημα έφτασε να δείχνει πως δεν είναι εξαρτώμενο από το συνεχίζει/δεν συνεχίζει ο, πέρυσι επιδραστικός, Ματέο Γαρσία.

Σε ακριβώς ένα μήνα, 25 Ιουλίου, παίζουν. Εκεί που εκτιμήσαμε από πέρυσι ότι θα παίξουν. Ευρώπη. Η Λεμεσός είναι δύσκολο καρύδι, μαθημένη να παίζει Ευρώπη κατακαλόκαιρο όταν ο Αρης έχει να παίξει Ευρώπη από τον Φεβρουάριο του…2011 (με τη Μάντσεστερ Σίτι). Ο Παντελίδης, στις ίδιες ημερομηνίες πέρυσι, είχε στον

Αστέρα την όχι ακριβώς ευχάριστη εμπειρία με τους Σκωτσέζους της Χιμπέρνιαν, κι αργότερα είχε στον Αρη την ακόμη πιο δυσάρεστη εμπειρία του αποκλεισμού στο κύπελλο από τον Εργοτέλη.

Ακόμη και να μη έμπαινε σε όμιλο Γιουρόπα Λιγκ με τον Αστέρα, ακόμη και να μη κατακτούσε το Κύπελλο Ελλάδος με τον Αρη, είναι κακοτοπιές που ωφελεί να τις αποφεύγει κανείς. Μια φόρα καλής εκκίνησης, όλοι την έχουν ανάγκη. Πάντοτε όμως, προέχει η βάση. Οπου η βάση του ποδοσφαίρου είναι αρραγής, και η κακοτοπιά (ενόψει του νούμερο-ένα στόχου) πάλι παλεύεται. Το πρώιμο κάζο με τους Λευκορώσους της Ντινάμο Μπρεστ, δεν φρέναρε τον αρραγή Ατρόμητο από το να πετύχει ό,τι πέτυχε εν συνεχεία.

Με όσα πέτυχε, σήμερα ο Κάναντι είναι κόουτς στη Νυρεμβέργη κι ο Κουλούρης μετεγγραφή τριάμισι εκατομμυρίων στο γαλλικό πρωτάθλημα…

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This