Επιλογή Σελίδας

Του Μάκη Σερεπίσου

Λένε πως ο αθλητισμός έχει κάτι μαγικό: Μπορεί να σου δημιουργήσει και να σου θρέψει όνειρα που σε άλλη περίπτωση θα ήταν εξ αρχής χαμένα.

Θέλεις ένα παράδειγμα; Σκέψου πως είσαι ένας πιτσιρικάς στα Σεπόλια, γιος μεταναστών από την Νιγηρία σε μια χώρα που ζει την μεγαλύτερη κρίση αξιών και ηθικής που έχει παρατηρηθεί εδώ και πολλά χρόνια. Σκέψου ότι είσαι αναγκασμένος να ζεις μέσα στη φτώχεια, πως τρως ελάχιστα, πως κάποια βράδια δεν έχεις φως στο σπίτι σου και πως επιβάλλεται να βγεις στον δρόμο για να πουλήσεις CD.

Ωραία όλα αυτά; Το έχουμε;

Προσπάθησε τώρα να μπεις σε ένα και μοναδικό τριπάκι: Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ενώ η ζωή σου είναι βουτηγμένη στις κακουχίες και η βιοπάλη κυριαρχεί, εσύ έχεις ένα όνειρο! Ένα και μοναδικό όνειρο.

«Είμαι ένας all around παίκτης. Μπορώ να τρέξω, να πηδήξω, να πασάρω… Είμαι ο ηγέτης, πρέπει να κάνω τα πάντα στο παρκέ. Ξεκίνησα το μπάσκετ το 2008, θέλω να δουλέψω στα βασικά του αθλήματος, στο σουτ… Θέλω να παίξω στο ΝΒΑ!».

Ταγμένος. Αφοσιωμένος. Η τελευταία κουβέντα ήταν σταθερά στο μυαλό του. Ο στόχος με τα βελάκια καρφωμένος στο κεφάλι του και εκείνος, από μικρός, να προσπαθεί να πετύχει το κέντρο με ελάχιστα, με μηδαμινά εφόδια.

Αλλά, δες την μαγεία.

Ο Φιλαθλητικός του έδωσε την ευκαιρία. Του έδωσε ένα μικρό «σπίτι», ένα παρκέ για να δουλέψει και ένα περιβάλλον για να γίνει ο εαυτός του.

Ο μικρός δεν «μάσησε». Ήταν εκεί, όλη μέρα, κάθε μέρα. Παλεύοντας με το αδύναμο κορμί του και την τεχνική του ένδεια. Κανένας δεν του χάρισε τίποτα: απλά του δημιούργησαν το πρώτο σκαλοπάτι στον πιο λαμπερό δρόμο που έχουμε δει…

Και τότε, ήρθε η μοίρα, το… ραβδάκι που βλέπεις στις ταινίες και λες από μέσα σου πως ο σεναριογράφος το παράκανε, για να αλλάξει τα πάντα: Ο Γιάννης μπήκε στα μπλοκάκια των σκάουτερ του ΝΒΑ, που έμαθαν για ένα λεπτό παλικαράκι από το Ζωγράφου που μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι ξεχωριστό.

Το ρίσκο ήταν μεγάλο. Προσέξτε: Ο ήρωας της ιστορίας έπαιζε στην Α2, είχε ξεκάθαρα θέματα σε ότι αφορά το σώμα του, είχε μεγάλα κενά σε τεχνική και τακτική. Το ΝΒΑ δεν ήταν απλά ένα… άλμα, αλλά ένα διαστημικό ταξίδι από την Γη στον Πλούτωνα, τον πιο μακρινό πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.

Ε, και;

Η ιστορία γράφεται από στιγμές, από αποφάσεις. Οι Μπακς επιλέγουν να… τζογάρουν και σκέφτονται πως θα δώσουν το pick τους για το παιδί από τα Σεπόλια. Του δίνουν χρόνο και χώρο, τον αφήνουν να δουλέψει στο γυμναστήριο, να μεγαλώσει, να ψηλώσει, να δει τι γίνεται στα κορυφαία παρκέ του πλανήτη. Τα αποτελέσματα, δεν άργησαν να φανούν.

All Star Game με την φανέλα των… διεθνών πιτσιρικάδων. Βελτίωση σε κάθε επίπεδο. Στις 22 Φεβρουαρίου, τριπλ νταμπλ (27 πόντοι, 12 ριμπάουντ, 10 ασίστ) κόντρα στους Λέικερς. Συμβόλαιο 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Πρωτιά σε κάθε στατιστική κατηγορία των Μπακς στο τέλος του 2017, είσοδος στο κλειστό κλαμπ των κορυφαίων.

Πρόσεξε: Όλα αυτά μέσα σε 4-5 χρόνια. Από τα Σεπόλια στο Μιλγουόκι. Από το απόλυτο τίποτα στα όλα που κέρδισε μόνος του.

Και η εκτόξευση δεν άργησε: Σαν το happy ending που περιμένεις και ξέρεις πως θα έρθει στο τέλος της ταινίας σου. Σαν το γλυκό που ολοκληρώνει ένα πλούσιο γεύμα.

Ο Γιάννης ολοκλήρωσε πριν λίγες ώρες ένα μοναδικό ταξίδι. Είτε σου αρέσει είτε όχι, ακόμα και αν δεν νιώθεις… εθνικά περήφανος ή αν πιστεύεις πως ο Χάρντεν ήταν καλύτερος, δεν γίνεται να μην αποδεχτείς πως αυτό το παιδί ξεπέρασε τα στενά όρια της πραγματικότητας και ακούμπησε την… στρατόσφαιρα της φαντασίας. Από τα Σεπόλια, στο πλευρό του Λεμπρόν ως αρχηγός σε All Star Game και στο κορυφαίο σκαλοπάτι των ατομικών επιτευγμάτων ως MVP.

Αυθόρμητα: «Τι λέτε; Πώς το έκανε αυτό;»

Η απάντηση, απλή: Δουλειά, ταπεινότητα, άστρο, μαγεία.

Ο επίλογος δεν έχει έρθει ακόμα. Για την ακρίβεια, απέχει κάτι… χιλιόμετρα ακόμα, αφού ο Γιάννης έχει πολλά ακόμα να πετύχει. Η ομιλία του θα μείνει για πάντα στην ιστορία και κατά πάσα πιθανότητα το ίδιο θα συμβεί και με τις αγωνιστικές του επιδόσεις. Το κυριότερο όμως; Ο Αντετοκούνμπο έδωσε ένα σπουδαίο μήνυμα. Για ακόμα μία φορά.

Μην σταματάς να ονειρεύεσαι. Μην σταματάς να παλεύεις. Δες τον Γιάννη και προχώρα..

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This