Επιλογή Σελίδας

Πριν από ακριβώς 69 χρόνια διεξήχθη το παιχνίδι με τα περισσότερα τέρματα στην ιστορία των Μουντιάλ, καθώς η Αυστρία νίκησε την Ελβετία με 7-5. Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται τους αγώνες σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, που σημειώθηκε διψήφιος αριθμός τερμάτων.

Βραζιλία-Πολωνία 6-5 (1938)
Το πρώτο παιχνίδι στην ιστορία της Πολωνίας σε Μουντιάλ. Ο αγώνας ήταν προγραμματισμένος να διεξαχθεί στην Τουλούζ, όμως μετά από τα παράπονα των Πολωνών στους Γάλλους διοργανωτές (θεώρησαν ότι οι καιρικές συνθήκες στη Νότια Γαλλία ευνοούσαν την Βραζιλία), η αναμέτρηση έγινε στο Στρασβούργο. Απόλυτος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης ήταν ο Βραζιλιάνος Λεονίντας Ντα Σίλβα. Μετά το 4-4 στο 90λεπτο, το «μαύρο διαμάντι» σημείωσε δύο γκολ στην παράταση και διαμόρφωσε το τελικό 6-5, που έστειλε τη «σελεσάο» στα προημιτελικά.

Ουγγαρία-Δυτική Γερμανία 8-3 (1954)
Οι «Μαγυάροι» ήταν η υπερδύναμη εκείνης της εποχής, γι’ αυτό και μετά τη νίκη στον πρώτο αγώνα της ομάδας του, ο προπονητής της Δυτικής Γερμανίας άφησε πολλούς βασικούς στον πάγκο, καθώς θεωρούσε το ματς… χαμένο. Η παρέα του Πούσκας δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη, επικρατώντας με το εντυπωσιακό 8-3. Ωστόσο, ο «καλπάζων συνταγματάρχης» τραυματίστηκε σε εκείνο το παιχνίδι για την Ουγγαρία και επέστρεψε στον τελικό, που ήταν και πάλι ανάμεσα στις δύο ομάδες. Εκεί, η Δυτική Γερμανία έκανε το «θαύμα της Βέρνης» νικώντας με 3-2 και κατακτώντας το τρόπαιο.

Ουγγαρία-Ελ Σαλβαδόρ 10-1 (1982)
Το μοναδικό παιχνίδι στην ιστορία των Μουντιάλ, που μία ομάδα πέτυχε μόνη της διψήφιο αριθμό τερμάτων. Το Ελ Σαλβαδόρ δε συμπλήρωνε καν αποστολή στα γήπεδα της Ισπανίας (20 παίκτες), λόγω οικονομικών προβλημάτων, με την Ουγγαρία να το μετατρέπει σε «σάκο του μποξ» στο ξεκίνημα της διοργάνωσης. Το τελικό 10-1 δεν άφησε ικανοποιημένους μόνο τους νικητές, αλλά – παραδόξως – και τους ηττημένους, που σημείωσαν το μοναδικό τους γκολ σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Γαλλία-Παραγουάη 7-3 (1958)
Το Μουντιάλ του Ζιστ Φοντέν, καθώς το ρεκόρ των 13 τερμάτων του Γάλλου (σε μόλις έξι αγώνες) στα γήπεδα της Σουηδίας παραμένει ακόμα απλησίαστο. Η «αρχή ήταν το ήμισυ του παντός» για τον Φοντέν, ο οποίος στην πρεμιέρα έκανε χατ-τρικ, οδηγώντας τους «τρικολόρ» στο εντυπωσιακό 7-3 επί της Παραγουάης. Ένας όμιλος (συμμετείχαν Γιουγκοσλαβία και Σκωτία) με πολλά γκολ συνολικά (31) και μέσο όρο ανά αγώνα πάνω από πέντε τέρματα.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This