Επιλογή Σελίδας

Του Αντώνη Καρπετόπουλου

Καλοκαιριάτικα και ξαφνικά έφυγε ο Ρασβάν Λουτσέσκου από τον ΠΑΟΚ – σχεδόν όλοι αιφνιδιάστηκαν από την εξέλιξη. Αλλά αν διαβάσει κανείς προσεχτικά τη δήλωση του αντίο του Ρουμάνου θα καταλάβει πως ο ίδιος έψαχνε καιρό τώρα την επόμενη ομάδα του: είχε αποφασίσει πως το εφετινό καλοκαίρι ήταν η κατάλληλη στιγμή να φύγει. Τι λέει ο Λουτσέσκου; Προσέξτε το σχετικό απόσπασμα και θα το καταλάβετε: «Έρχονται στιγμές στη ζωή που καλείσαι να πάρεις δύσκολες και σκληρές αποφάσεις. Η αποχώρησή μου από τον ΠΑΟΚ είναι μία από αυτές. Όταν είσαι συναισθηματικός δεν βρίσκεται ποτέ το σωστό timing, αλλά μέσα σου ξέρεις ποια είναι η σωστή στιγμή ν’ ακολουθήσεις διαφορετικό μονοπάτι πριν καταλήξεις να πληγώνεις και να πληγώνεσαι». Με απλά λόγια ο Ρουμάνος ισχυρίζεται ότι έφυγε πριν χαλάσει τελείως τη σχέση του με την ομάδα. Που σημαίνει πως τα σημάδια του τέλους της σχέσης τα είχε διακρίνει.

Τρεις ενδείξεις τουλάχιστον

Αυτά τα σημάδια τα έβλεπε κι όποιος παρακολουθεί τα όσα γίνονται στον ΠΑΟΚ τον τελευταίο καιρό: υπήρχαν τουλάχιστον τρεις ενδείξεις που μαρτυρούσαν ότι κάτι δεν πάει καλά. Η πρώτη έχει να κάνει με το θέμα των παικτών τα συμβόλαια των οποίων λήγουν: ο Λουτσέσκου είχε ζητήσει να μείνουν όλοι – στον ΠΑΟΚ αποφάσισαν να κρατήσουν μόνο το Βαρέλα κι αυτό μετά από μεγάλες περιπέτειες. Η δεύτερη ένδειξη αφορά τους παίκτες που έρχονται: σχεδόν κανένας δεν είναι της έγκρισης του Ρουμάνου και για αυτό δεν έχει πει και κάτι για τους νεοφερμένους – τους ξένους αμφιβάλω κι αν τους γνωρίζει. Όμως η σημαντικότερη ένδειξη ήταν ο τρόπος που αντέδρασε στο γνωστό καυγά με τον Γκιόργκι Χάτζι. Όταν ο βετεράνος άσσος της Στεάουα και της Μπαρτσελόνα του είπε να μην ασχολείται με τις Ελπιδες της Ρουμανίας, αλλά με τους πιστολάδες του ΠΑΟΚ, ο ΠΑΟΚ θύμωσε και απείλησε τον Χάτζι με μηνήσεις. Ο Λουτσέσκου, όμως, δεν είπε σχεδόν τίποτα: προφανώς γιατί από τον ΠΑΟΚ είχε αποφασίσει να φύγει. Γιατί; «Για να μην πληγωθεί και να μην πληγώσει κανένα».

Κοινή συναινέσει, που λένε

Έφυγε άραγε ο Λουτσέσκου από τον ΠΑΟΚ ή κι ο ΠΑΟΚ, που είχε καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά με την διάθεση του Ρουμάνου, τον οδήγησε στο να πει αντίο; Όπως σε κάθε τέτοιου είδους διαζύγιο νομίζω ότι η απόφαση βγήκε με συνοπτικές διαδικασίες, «κοινή συναινέσει», όπως λένε και οι δικηγόροι: αυτό πιστεύω κι ας λένε ότι ο Ιβάν Σαββίδης προσπάθησε να τον μεταπείσει κτλ. Όταν κάποιον προπονητή τον θες, ακούς τουλάχιστον τι ζητάει και προσπαθείς να τον ικανοποιήσεις – πόσο μάλλον όταν στη συγκεκριμένη περίπτωση το πρώτο που ζητάει είναι η παραμονή κάποιων παικτών. Αν δεν το κάνεις, του ανοίγεις την πόρτα κι αν σου φέρει και χρήματα, χάρη στη ρήτρα του συμβολαίου του, (αν λέω…) τρίβεις και τα χέρια σου! Πόσο μάλλον όταν κατά βάθος πιστεύεις πως η δική σου συμβουλή στην κατάκτηση του νταμπλ είναι σαφώς μεγαλύτερη από αυτή του προπονητή. Για να το πω διαφορετικά δεν έγινε με το Λουτσέσκου τίποτα το διαφορετικό από ότι είχε γίνει με τον Χιμένεθ και τον Μελισσανίδη πριν κανά δυο χρόνια: κι ο Ισπανός, μόλις κέρδισε το πρωτάθλημα, έφυγε. Εκείνος είχε νοιώσει την ανάγκη να γυρίσει στην οικογένειά του και πήγε στη Λας Πάλμας, ενώ ο Ρουμάνος, που αγάπη έχει κυρίως για τα χρήματα, πήγε στους Αραβες. Και δεν αποκλείεται κάποια μέρα όπως ακριβώς ο Χιμένεθ ξαναγύρισε στην ΑΕΚ, να ξαναγυρίσει κι αυτός στον ΠΑΟΚ. Και να τον ξαναδιώξουν.

Λίγο με το ποδόσφαιρο

Είναι απώλεια για τον ΠΑΟΚ ο Λουτσέσκου; Δύσκολο να το πεις: το γεγονός ότι ξηλώνονται κι άλλοι δείχνει ότι το αντίο το περίμεναν. Φυσικά και ο Ρουμάνος είχε συμμετοχή στους τελευταίους θριάμβους του ΠΑΟΚ  – μόνο που η συμμετοχή του είχε να κάνει πολύ λίγο με το ποδόσφαιρο που έπαιζε η ομάδα του. Ο Ρουμάνος ήταν ικανότατος στο να δημιουργεί εντάσεις και σε ένα εξωαγωνιστικά πανίσχυρο ΠΑΟΚ, που τις εντάσεις δεν τις φοβότανε, ήταν χρήσιμος. «Τρέλανε» πριν δυο χρόνια τον Χιμένεθ και τον ανάγκασε να παίξει επιθετικά στον τελικό του κυπέλλου στο ΟΑΚΑ και του πήρε ένα κύπελλο που του στοίχισε τη δουλειά του στην ΑΕΚ. Πέρυσι έβριζε τον Πανιώνιο στο κύπελλο για να ασχολείται ο κόσμος με τις δηλώσεις του και όχι με τη διαιτησία του ματς – σε αυτά ήταν εξαιρετικός. Είχε επίσης κερδίσει τον κόσμο του ΠΑΟΚ (τη μεγάλη του μερίδα), όχι γιατί παρουσίασε μια ομάδα που έπαιζε μπαλάρα, αλλά γιατί είχε καταλάβει την ανάγκη των οπαδών να χειροκροτήσουν επιτυχίες – το ποδόσφαιρο τους ενδιέφερε πολύ λιγότερο. Τέλος πήρε από την ομάδα ό,τι περισσότερο μπορούσε, χωρίς να βελτιώσει εξαιρετικά κανένα σχεδόν παίκτη: όλοι έκαναν απλά τη δουλειά τους. Αλλά όταν κατάλαβε ότι αυτό αρκεί για το πρωτάθλημα, όχι όμως και για τους προκριματικούς του Τσάμπιονς λιγκ, έφυγε «πριν τον πικράνουν και τους πικράνει». Γνωρίζοντας πολύ καλά πως ένας πιθανός αποκλεισμός θα δημιουργούσε συζητήσεις, όχι για όσα λέει, αλλά για όσα σε ένα μη προστατευόμενο περιβάλλον κάνει.

Το κριτήριο της επιλογής

Το θέμα φυσικά δεν είναι ο Λουτσέσκου: είναι ο ΠΑΟΚ. Το κατά πόσο θα αντικατασταθεί σωστά θα καθοριστεί από πολλά: το πρώτο είναι το κριτήριο της επιλογής του επόμενου – μου είναι άγνωστο. Ο Ρουμάνος είχε προσληφθεί για να διαχειρισθεί ένα χάος, που είχε προκύψει μετά την φυγή του Βλάνταν Ιβιτς, που είχε σαφώς κάνει μια περισσότερο σύνθετη και καλύτερη δουλειά. Αλλά τώρα χάος δεν υπάρχει.  

Όταν φεύγει ένας προπονητής, που με την ομάδα έχει κερδίσει τίτλους, το πρώτο πράγμα που μια διοίκηση σκέφτεται είναι πως θα βρει κάποιον που την ομάδα δεν θα την πειράξει πολύ. Αλλά ο ΠΑΟΚ μοιάζει υποχρεωμένος να αλλάξει και αγωνιστικά, όχι μόνο γιατί φεύγει ο προπονητής του, αλλά και γιατί οι περσινές του εμφανίσεις με τη Βίντι και την Μπάτε Μπορίσοφ στην Τούμπα προκαλούν ερωτηματικά για τις ευρωπαϊκές αντοχές του. Από την ομάδα που έκανε καλές εμφανίσεις με τη Βασιλεία και την Σπαρτάκ Μόσχας πέρυσι το καλοκαίρι λείπουν πλέον πέντε – έξι βασικοί.  Η ενίσχυση του ρόστερ του ΠΑΟΚ έχει κατά τη γνώμη μου μεγαλύτερη σημασία από τον ερχομό του επόμενου προπονητή: αυτή τη στιγμή ο ΠΑΟΚ, με τα προκριματικά του Τσάμπιονς λιγκ μπροστά του, δεν έχει τους τραυματίες Μαουρίτσιο και Βιερίνια, δεν έχει πια τον Σακόφ, τον Κάνιας και τον Ολιβέιρα (που ακόμα προσπαθεί να κρατήσει) και όσοι ήρθαν θέλουν το χρόνο τους– ο καλός Στοχ είναι ο μόνος που πιστεύεις πως θα προσαρμοστεί γρήγορα. Το πρόβλημα της φυγής του Λουτσέσκου είναι ότι μπορεί να χαθεί κι άλλος χρόνος. Η περσινή πολυτέλεια της δουλειάς με μια ομάδα έτοιμη καλοκαιριάτικα για τον επόμενο δεν υπάρχει.

Θα μας λείψει ο Λουτσέσκου; Για τη φασαρία που δημιουργούσε σίγουρα, αλλά ένα προπονητή που να βοηθήσει την ομάδα να παίξει καλύτερα σε Ελλάδα και Ευρώπη μπορεί να τον βρει ο ΠΑΟΚ: ο πήχης δεν είναι ψηλά. Για εμένα πάντως ο Λουτσέσκου συνεχίζει για να πάρει το τρίτο νταμπλ, που θα λεγε και ο ίδιος…

Πηγή: Κάρπετ Show

Pin It on Pinterest

Shares
Share This