Επιλογή Σελίδας

Του Μάκη Σερεπίσου

Το μπάσκετ, όπως και όλα τα κομμάτια του αθλητισμού, είναι συνήθως σαν ένα μεγάλο roller coaster: Την μία στιγμή είσαι στα ουράνια και λίγο μετά μπορείς να βρεθείς στον πάτο. Και ανάποδα.

Αν θα είχαμε μία μονάχα επιλογή για να κοιτάξουμε κάπου και να δούμε ένα… ζωντανό παράδειγμα, τότε η μεριά της Καταλονίας θα μπορούσε να «παίξει» μόνη της. Ναι, η Μπαρτσελόνα έχει ζήσει πολλές μεταπτώσεις σε αγωνιστικό και συναισθηματικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια, με τις… στεναχώριες να βρίσκονται κατά κύριο λόγο σε πρώτο πλάνο.

Μην το ψάχνουμε πολύ: Πριν λίγες ημέρες, η Μπάρτσα έχασε ξανά στους τελικούς της Liga Endesa από την Ρεάλ, ενώ νωρίτερα, είχε αποκλειστεί στα πλέι-οφ από την εντυπωσιακή Εφές του Εργκίν Αταμάν. Η επένδυση του περασμένου καλοκαιριού πήγε ξανά… στράφι, η μουρμούρα γύρω από τον Σβέτισλαβ Πέσιτς αυξήθηκε και η κατήφεια υπήρχε εκ νέου στα πρόσωπα του «Παλαού Μπλαουγκράνα».

Το νόμισμα έχει πάντα δύο πλευρές όμως και η ανατροπή δεν άργησε να έρθει: Η διοίκηση των Καταλανών αποφάσισε να βγει με το… μαχαίρι στα δόντια στο μεταγραφικό παζάρι και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα πρωταγωνίστησε σε μία από τις πιο εντυπωσιακές και «θορυβώδεις» ρελάνς των τελευταίων εποχών!

Μπορεί ο Κώστας Σλούκας να έριξε… άκυρο αλλά και άγκυρα στην Φενέρ, ωστόσο η Μπάρτσα προχώρησε σε δύο τρομερές κινήσεις, αφού συμφώνησε με τον Μπράντον Ντέιβις και τον Κόρι Χίγκινς. Ο σέντερ της Ζαλγκίρις κυριάρχησε ξανά κάτω από τις ρακέτες της Euroleague και έδωσε… ρέστα με 14,2 πόντους – 5,5 ριμπάουντ ανά ματς, ενώ ο Χίγκινς ήταν ένας από τους κορυφαίους παίκτες της ΤΣΣΚΑ στον δρόμο για την κατάκτηση του τροπαίου, έχοντας 14,9 πόντους και 2,2 ριμπάουντ μέσο όρο.

Άρα, η Μπαρτσελόνα ξεκίνησε το φετινό καλοκαίρι «κλείνοντας» δύο από τους καλύτερους και πιο ποιοτικούς άσους της Euroleague, γεγονός που ήταν από μόνο του αρκετό για να φέρει το απαραίτητο step up στον σύλλογο. Αλλά…

Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό!

Η συμφωνία με τον Τομά Ερτέλ (νέο τριετές συμβόλαιο με αποδοχές που αγγίζουν τα 11 εκατομμύρια δολάρια) ήταν το… πρόγευμα. Λίγες ώρες πριν ανοίξει επίσημα η free agency του ΝΒΑ, η «βόμβα» έγινε γνωστή, πρώτα από την «Sport» και στη συνέχεια από τον έγκυρο Σαμς Χαράνια.

«Ο free agent Νίκολα Μίροτιτς αποφάσισε να υπογράψει με την Μπαρτσελόνα».

Μία μονάχα πρόταση έφερε… κύμα ενθουσιασμού και αντιδράσεων! Ένας τρομερά ποιοτικός φόργουορντ, με μία γεμάτη πενταετία στο ΝΒΑ στις πλάτες του, ο οποίος πριν λίγους μήνες πάλευε με τους Μπακς στους τελικούς της Ανατολής, αφήνει τον «μαγικό κόσμο» και επιστρέφει στην Ισπανία για να κυριαρχήσει στην Euroleague!

Και όχι σε οποιαδήποτε ομάδα. Προσέξτε: Ο βασικός κορμός των Ερτέλ, Χάνγκα, Τόμιτς, Κλαβέρ, Κούριτς είναι εκεί. Το δίδυμο των Ντέιβις και Χίγκινς ήρθε για να δώσει έξτρα ποιότητα και ο Μίροτιτς θα ταξιδέψει στην Καταλονία για τον ρόλο του απόλυτου σταρ, του ανθρώπου που θα ηγηθεί σε ένα τρομερό σύνολο!

Πιθανό Depth Chart:

  • PG: Τομά Ερτέλ, Κέβιν Πάνγκος (;), Πάου Ρίμπας
  • SG: Κόρι Χίγκινς, Κάιλ Κούριτς, Γιάκα Μπλάζιτς (;)
  • SF: Άνταμ Χάνγκα, Βίκτορ Κλαβέρ
  • PF: Νίκολα Μίροτις, Πιέρ Οριόλα, Ρόλαντς Σμιτς
  • C: Μπράντον Ντέιβις, Άντε Τόμιτς, Αρτέμ Πουστοβόι

«Το μέλλον μοιάζει λαμπρό για την Μπαρτσελόνα, μπορούμε να είμαστε σίγουροι γι’αυτό», αναφέρει στο SDNA ο δημοσιογράφος και ειδικός στα θέματα της Μπάρτσα, Μιγκέλ Λοίς Βιδάλ. «Υπήρχαν κάποια reports για τον Μίροτιτς, αλλά έμοιαζε πραγματικά αδύνατο να εξελιχθεί σε μεταγραφή. Πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τον Πάνγκος, υπάρχει και το ζήτημα του Αμπρίνες. Θα σου πω πως περίμενα μέχρι πριν λίγες μέρες και τον Σλούκα, αλλά εντάξει, δεν μπορούμε να έχουμε παράπονο!».

Όχι παράπονο, αλλά μόνο… χαρές κυριαρχούν στα social media των φιλάθλων των Καταλανών τις τελευταίες ώρες. Το κύμα ενθουσιασμού θυμίζει παλιές εποχές και κυρίως χρόνια που τα χρήματα ήταν σαφώς περισσότερα στην Ευρώπη.

«Χωρίς να γνωρίζω ακριβώς, μιλάμε σίγουρα για πολλά χρήματα. Η τριάδα των Μίροτιτς, Ντέιβις και Χίγκινς ενδέχεται να κοστίσει γύρω στα 6-8 εκατομμύρια μαζί με τους φόρους. Από αυτά που ξέρω, σε αυτό έχει παίξει ρόλο κάποια κεντρική χορηγία. Όχι η Lassa, που δεν θα συνεχίσει στον σύλλογο. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Μπάρτσα δεν είναι σαν τους άλλους συλλόγους. Έχουμε εκλογές την επόμενη χρονιά, αποφασίστηκε να δοθεί βάση στο μπάσκετ και αυτό νομίζω φαίνεται καθαρά», αναφέρει σχετικά στο SDNA ο Βιδάλ, ο οποίος θέλησε να σταθεί και στο… πνευματικό κομμάτι της όλης υπόθεσης:

«Οι μεταγραφές είναι πάντα σημαντικές, δυναμώνουν την ομάδα, ανεβάζουν επίπεδο… Αλλά το πιο σημαντικό είναι πως δημιουργούν ξανά το αίσθημα υπεροχής. Οι φίλαθλοι έχουν ξανά μέσα τους το όνειρο της κατάκτησης όλων των τίτλων, βλέπουν πως θα έχουν κάτι ποιοτικό στο παρκέ. Δημιουργούνται ξανά είδωλα, κάτι που είχε χαθεί μετά μετά τον Ναβάρο. Δηλαδή, θα υπάρχει στο παρκέ ο Μίροτιτς, ένας παίκτης των 15-20 πόντων στο ΝΒΑ, ο Χίγκινς, ο Ντέιβις, ο Ερτέλ…

Η ουτοπία δεν μοιάζει πλέον μακρινή, ειδικά για τους φιλάθλους της Μπάρτσα, που είναι τρομερά απαιτητικοί. Η εικόνα του συλλόγου θα αλλάξει, οι τίτλοι δεν απέχουν πλέον πολύ και αυτό μεταμορφώνει συνολικά την ψυχολογία του κλαμπ».

Το… extreme makeover δεν αργεί να ολοκληρωθεί: Ο Πέσιτς παραμένει στα ηνία μέχρι το 2021 και έλαβε όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να κυνηγήσει τον μεγάλο στόχο: Η κατάκτηση της Euroleague κυριαρχεί παντού στην Καταλανία, όπως φυσικά και η επιστροφή στην κορυφή της Liga Endesa, με την… ταυτόχρονη αποκαθήλωση της «μισητής» Ρεάλ. Ποιος μπορεί να στοιχηματίσει εναντίον της… All Star Μπάρτσα;

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This