Επιλογή Σελίδας

Της Νίκης Μπάκουλη

Η χρονιά στο ΝΒΑ ‘άνοιξε’ με τον Καγουάι Λέοναρντ και ‘έκλεισε’ με αυτόν. Για την ακρίβεια, με το ‘ρομποτικό’ γέλιο του -και την αποκάλυψη ‘είμαι αστείος τύπος’. Ας δούμε την εξέλιξη του χαμόγελου του, μέσα στα χρόνια.

Tα hashtags #kawhi και #kawhileonard ήταν trends από την ημέρα που οι free agents του ΝΒΑ απέκτησαν το δικαίωμα -βάσει κανονισμών- να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις (30 Ιουνίου) έως κι αυτήν που είπε στον Νικ Νερς -και μετά σε όλον τον άλλον κόσμο- πως ‘πάω σπίτι’. Όπου σπίτι, βλέπε το Λος Άντζελες (όπου γεννήθηκε στις 29/6).

Στο σπίτι γύρισε, στους Λέικερς όμως, δεν πήγε. Προτίμησε τους Κλίπερς. Ήλθε η ώρα για μια μικρή ιστορία, που μπορείς να την πεις και urban legend -ή όχι. Ένας εκ των οργανισμών που μπήκαν στη διαδικασία να συζητήσει τις πιθανότητες που είχε να πάρει τον Λέοναρντ ήταν οι Μπακς. Και ο “the board man gets paid” (φράση που λέει ο ίδιος από το σχολείο -εννοώντας πως σημασία έχει πάντα η πολλή δουλειά και το να νικάς τον αντίπαλο, με τα ριμπάουντ να είναι αυτά που βοηθούν μια ομάδα να νικά) δεν πήγε γιατί εκεί υπήρχε έναν ξεκάθαρο alpha dog: ο MVP της λίγκας, Γιάννης Αντετοκούνμπο. Kατά συνέπεια οι Λέικερς δεν ήταν ποτέ στο μυαλό του ο προορισμός.

Το θέμα ωστόσο, με το οποίο θα ασχοληθούμε σήμερα είναι το κατά πόσο αποφασίζει για τη ζωή και την καριέρα του ο “the claw”. Για την ακρίβεια, θα ασχοληθούμε με τον τύπο που παίρνει τις αποφάσεις για εκείνον: τον θείο του Dennis Robertson.

Άνθρωποι που έχουν ιδία άποψη έχουν ενημερώσει πως ο Λέοναρντ πέραν του ότι δεν μιλάει πολύ, δεν βασανίζει και πολύ το μυαλό του με οτιδήποτε δεν αφορά το μπάσκετ. Δηλαδή, τα όσα κάνει μέσα στο παρκέ. Αυτά τα έχει αφήσει στο θείο του, ο οποίος φέρεται να είναι και αυτός που πήρε την απόφαση της εξόδου από το Σαν Αντόνιο. O θείος του έγινε η πατρική φιγούρα για τον Λέοναρντ, από όταν ‘έχασε’ τον πατέρα του. Ο Λέοναρντ αποφάσισε να δώσει αλλού αυτήν τη δουλειά (να αποφασίζει για τα σοβαρά θέματα που τον αφορούσαν), εν πλήρει συνειδήσει.

Ο Μαρκ Λέοναρντ σκοτώθηκε στις 18/1 του 2008, ενώ βρισκόταν στο πλυντήριο αυτοκινήτων που είχε, στο Compton της Καλιφόρνια. Ουδείς συνελήφθη, με τις αρχές να μη βρίσκουν καν το κίνητρο που θα μπορούσε να ‘χει κάποιος για να δολοφονήσει τον 43χρονο.

Η μητέρα του Kim Robertson σε συζήτηση που είχε με το ESPN, το 2014, προσπάθησε να εξηγήσει πώς λειτουργεί ο γιος της. “Ήμασταν με τον αδελφό μου στο αυτοκίνητο και ο Καγουάι καθόταν στο πίσω κάθισμα, όταν τον ακούσαμε να λέει ‘ο πατέρας μου είναι νεκρός’. Δεν είδα πόνο στην έκφραση του. Ήθελα να τον δω να ξεσπά. Τον ρώτησα αν είναι καλά. Τα κρατούσε όλα μέσα του και αυτό ήταν κάτι που με φόβιζε. Ξέρετε πως όταν ένας νέος άνδρας χάνει την πατρική φιγούρα, μπορεί να αρχίσει να κάνει κακά πράγματα. Ο Καγούαι ωστόσο, ήταν δυνατός. Είναι καλό παιδί. Θέλει να βελτιώνεται συνέχεια”.

Ο άνθρωπος που αποφασίζει για τον Καγουάι Λέοναρντ

Η Κιμ ήταν εκείνη που ενημέρωσε τα παιδιά της, για το θάνατο του πατέρα τους. “Ένιωσα πως σταμάτησε ο κόσμος. Δεν ήθελα να το πιστέψω. Δεν πίστευα ότι είναι αλήθεια. Δεν ξέρω τι έγινε και ήταν καλύτερο για εμένα να μη μάθω ποτέ” είπε το 2011 στο Fox Sports.

Την επομένη (19/1) ο 16χρονος -στο δεύτερο χρόνο που έπαιζε μπάσκετ και τον πρώτο που δεν ήταν ρεζέρβα- αγωνίστηκε στο παιχνίδι του Compton Dominguez με το Martin Luther King High School -του Riverside, όπου είχε μεταφερθεί). Σκόραρε 17 πόντους στην ήττα (68-60), πριν τρέξει στην αγκαλιά της μητέρας του και ξεσπάσει σε κλάματα. O Eric Sondheimer των The Los Angeles Times είχε γράψει πως η εικόνα είχε τόση θλίψη ‘που γύρισα από την άλλη μεριά το κεφάλι μου και απομακρύνθηκα, γιατί δεν ήθελα να παραβιάσω μια τόσο προσωπική και ιδιαίτερη στιγμή’.

Κάποια λεπτά μετά, πλησίασε το παιδί και το άκουσε να λέει πως “το μπάσκετ με βοηθά να αδειάζει το μυαλό μου, να ξεχνιέμαι, να ‘ανεβαίνω’ όταν ‘πέφτω’. Είναι η ζωή μου. Ήθελα να βγω στο γήπεδο και να ξεχαστώ. Ήμουν πολύ λυπημένος. Ο πατέρας μου θα έπρεπε να είναι στις εξέδρες”.

Όλα τα μέλη της ομάδας του ήταν δίπλα του. Προφανώς και το παιχνίδι του επηρεάστηκε από τη βίαιη αποκοπή του από τον πατέρα του. Από την τραυματική εμπειρία της απώλειας. “Με προπόνηση τα κατάφερα. Η προπόνηση είναι τα πάντα”. Το καλεντάρι τα έφερε έτσι, ώστε στα ημιτελικά της Southern California Regional Division να συναντήσει το σχολείο του ξανά το Compton. Ο Λέοναρντ ήθελε να τιμήσει τη μνήμη του πατέρα του. “Σε κάθε ματς θέλω να παίζω όσο πιο δυνατά μπορώ, γιατί αυτό θα ήθελε να κάνω ο πατέρας μου”, ο οποίος του είχε ζητήσει να είναι και καλός μαθητής. Και ήταν.

IT IS MIND OVER MATTER (IF YOU DON’T MIND IT DOESN’T MATTER)

Την επόμενη φορά που ο αρθρογράφος των LA Times είδε τον Λέοναρντ ήταν στα ημιτελικά της, στο 83-82 της παρέας του -στην παράταση- επί του πρώτου της περιφέρειας, Woodland Hills Taf. Είχε 22 πόντους, με 57% στο τρίποντο. “Είχε ξαναβρεί ρυθμό και είχε επιστρέψει το χαμόγελο στα χείλη”. Αυτό μην το πάρεις τοις μετρητοίς.

Τη σεζόν 2008-09 είχε 22.6 πόντους, 13.1 ριμπάουντ και 3.9 ασίστ ανά ματς. Είχε ‘βάλει’ και 7 κιλά μυς. “Δεν αρκέστηκε στο καλό σουτ που είχε από την περιφέρεια. Έγινε και εξαιρετικός ριμπάουντερ -κερδίζει μάχες από πολύ ψηλότερους παίκτες-, ενώ είναι και πολύ καλός αμυντικός” είχε πει ο προπονητής του Tim Sweeney. Έγινε ο πρώτος που κέρδισε τις πιο υψηλές ατομικές διακρίσεις, στην ιστορία της περιφέρειας όπου άνηκε το σχολείο. Έως το τέλος της διαδρομής ωστόσο (ενόσω προσπαθούσε να επιβιώσει της πιο τραγικής στιγμής που ‘χε ζήσει), τα κολέγια τον προσπερνούσαν. Δεν αγχώθηκε. “Ήξερα ότι επικέντρωναν στο πού βρισκόμουν τα rankings των websites και όσοι με είχαν παρατηρήσει, δεν με ήθελαν για πρωταγωνιστή”. Αυτά έγιναν τα κίνητρα του. Αναδείχθηκε Mr. Basketball 2009 της Καλιφόρνια.

Στο BBC είχε ομολογήσει ότι την ημέρα που πέθανε ο πατέρας του “κατάλαβα πως το μπάσκετ και η ζωή είναι δυο διαφορετικά πράγματα και ότι πάντα πρέπει να απολαμβάνουμε το χρόνο μας και τις στιγμές μας”. Αυτός είναι και ο λόγος που συμπεριφέρεται σαν ρομπότ, που δεν ‘νιώθει’ από πίεση και που γενικά, φαίνεται να μη ‘νιώθει’ για πράγματα που δεν είναι από αυτά που κατατάσσονται στη λίστα ‘ζωής ή θανάτου’. “Θέλω μόνο να βγαίνω στο γήπεδο και να περνώ καλά. Τα χρόνια που θα παίζω μπάσκετ θα είναι τα καλύτερα της ζωής μου. Οι νέοι άνθρωποι δεν πρέπει να στρεσάρονται με πράγματα που δεν έχουν σημασία”.

ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΥΓΙΕΙΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΟΥ, ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΣ, ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΑΣ, ΝΑ ΤΡΕΧΕΙΣ, ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΝΑΣ, ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ. 

Οι άνθρωποι του είναι μόνο αυτοί που ανήκουν στην οικογένεια του. Δηλαδή, η μητέρα του, οι τέσσερις μεγαλύτερες αδελφές του, ο θείος του, που έκανε το βήμα μπροστά όταν ο Καγουάι τον είχε ανάγκη, η σύντροφος του Kishele και τα δυο τους παιδιά. Δεν έχει social media (δηλαδή, έχει αλλά είναι σαν να μην έχει), γιατί δεν θέλει να ‘χάνει’ χρόνο από αυτόν που θέλει να αφιερώνει στους αγαπημένους του. Όταν είναι μαζί τους, δεν τον νοιάζει τίποτα και δεν τον ενδιαφέρει να ασχολείται με οτιδήποτε άλλο. Το κάνει ο uncle Dennis, που όπως είπε το 2011 “η οικογένεια μας πάντα ήταν κοντά. Ήμουν χαρούμενος που μπορούσα να βοηθήσω την αδελφή μου”, με τον Καγουάι να συμπληρώνει ότι “μετά το θάνατο του μπαμπά μου, δεν υπήρχαν πολλοί άνδρες στην οικογένεια. Ο θείος μου είναι ένας φανταστικός τύπος, για να κάνεις συζητήσεις μαζί του. Έχει τις εμπειρίες, έχει ζήσει τη ζωή του”.

O θείος Ντένις είναι ένας από τους πιο διάσημους συγγενείς NBAers που ζουν για να δίνουν τίτλους. Είναι δεύτερος, πίσω από τον Λαβάρ Μπολ. Έως τη σεζόν 2017-18 και τους διαδοχικούς τραυματισμούς δεν είχε κάνει αισθητή την παρουσία του. Έκτοτε, είναι αυτός που λέει όσα δεν λέει ο Καγουάι -συν πολλά άλλα.

Άρχισε να συμβουλεύει τον MVP των τελικών όταν έπρεπε να αποφασίσει σε ποιο κολέγιο θα πάει. Ήταν αυτός που πρότεινε το San Diego State αντί του UCLA. Συνέχισε με το να βρει ατζέντη στο παιδί -πέραν του ιδίου.

Fast forward στο 2018, το ESPN αποκάλυψε τον Μάιο εκείνου του έτους πως ο Λέοναρντ έχει προβλήματα με τους Σπερς. Άνθρωποι που είχαν σχέση με τα γεγονότα είχαν πει ότι οι του Σαν Αντόνιο είχαν νιώσει πως οι σύμβουλοι του παίκτη είχαν ως απώτερο κίνητρο να τον μετακινήσουν στη Φιλαδέλφεια ή τη Νέα Υόρκη ή το Λος Άντζελες. Άλλες πηγές τόνιζαν πως οι σύμβουλοι του Λέοναρντ τον πίεζαν να πάρει άποψη από γιατρούς που δεν άνηκαν στα ‘Σπιρούνια’ για τους τραυματισμούς του. Οι άνθρωποι ήταν ο άνθρωπος, δηλαδή ο θείος Ντένις, ο οποίος περιγραφόταν στο κείμενο ως ‘δύσκολος και φιλόδοξος τύπος, που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την επιτυχία του ανιψιού του προς όφελος της εταιρίας μάρκετινγκ που ‘χει’.

Ο Stephen A. Smith (ναι, αυτός που ‘χει γίνει η σημαία των απανταχού φαν των Νικς, μετά και τις φετινές αποτυχίες) είχε ‘δώσει’ τον θείο Ντένις ως το πρόβλημα μεταξύ του Λέοναρντ και των Σπερς. Ο θείος Ντένις μίλησε για έλλειψη εμπιστοσύνης.

O θείος Ντένις είναι πρόεδρος της Protocol International, συμβουλευτικής εταιρίας που εκπαιδεύει επαγγελματίες, ώστε να γίνουν καλύτεροι στη δουλειά τους -μεταξύ άλλων. Ο άνθρωπος μας είναι πρόεδρος του αθλητικού τμήματος. Δεν έχει δίπλωμα ατζέντη. Είναι όμως, αυτός που απέρριψε την επέκταση των 22.000.000 δολαρίων που είχαν δώσει οι Σπερς στον Λέοναρντ, τον Μάρτη του 2018, λέγοντας πως δεν ήταν αρκετά καλή για τον ανιψιό του. Στο βιογραφικό του αναφέρεται ότι είναι πτυχιούχος στη διοίκηση επιχειρήσεων, πως έχει βραβευτεί για τη δουλειά του σε τράπεζα, ενώ έχει 30 χρόνια εμπειρίας στο corporate branding, την εξέλιξη, τις διαφημιστικές καμπάνιες, την προώθηση και την εξεύρεση προσωπικού.

Στον θείο Ντένις άνηκε η ιδέα να μην αγοράσει αυτοκίνητο ο Λέοναρντ το 2014 (όταν πήρε 94.000.000 δολ. για επέκταση συμβολαίου), αλλά να πάρει στο Τέξας αυτό που είχε στην Καλιφόρνια (Chevy Malibu), για να του μείνουν τα χρήματα. Αυτό το συμβόλαιο οδήγησε τον τότε ατζέντη του παίκτη, Brian Elfus να μηνύσει τον Καγουάι, τον Ντένις και έναν άλλο θείο του παίκτη, τον Mitchell Frankel, ο οποίος αναφέρεται ως ιδιοκτήτης της Impact -την οποία εξαγόρασε η JS Sports Funding LLC-, γιατί δεν του έδωσαν το μερτικό του από τη συμφωνία.

Γενικά, κράτα πως ο Καγουάι είναι προσεχτικός με τα λεφτά (έως τώρα έχει ‘βγάλει’ 84.667.262 δολάρια μόνο από το μισθό του ως παίκτη -75.398.736 ευρώ). Υπάρχουν ουκ ολίγες σχετικές ιστορίες. Μια τον θέλει να παραπονέθηκε για την τιμή του burger στην Καλιφόρνια (6 δολάρια), συγκριτικά με αυτή που ‘χει στο Τέξας.

O θείος βγάζει επταψήφιο αριθμό χρημάτων κάθε χρόνο, από μια επένδυση που ‘χε κάνει σε κτηματομεσιτικά στο Χάρλεμ. Ο θείος είναι κολλητός με τον πατέρα του Κάιρι Έρβινγκ. Ο θείος ήταν σε συζητήσεις με τους Κλίπερς, κατά τη διάρκεια των ΝΒΑ Finals, σύμφωνα με τη The Star, ενώ ήταν κι αυτός που ρώτησε τον Μάτζικ Τζόνσον ‘τι συμβαίνει μεταξύ εσού, της Τζίνι (Μπας) και του Πελίνκα; Τα πράγματα είναι όσο δυσλειτουργικά διαβάζουμε;”. Παρεμπιπτόντως, ο Μάτζικ απάντησε ότι ναι είχε πει πως ο Πελίνκα τον μαχαίρωσε πισώπλατα ‘αλλά αυτό ήταν τότε. Τώρα όλοι θέλουμε να κάνουμε τους Λέικερς πρωταθλητές και αν έλθει ο Καγουάι, θα γίνουμε πρωταθλητές’.

Στη επικοινωνία που είχε ο ίδιος ο Καγουάι με τον Μάτζικ, ρώτησε αν οι Λέικερς είχαν δοκιμάσει να τον πάρουν από τους Σπερς (η απάντηση ήταν ναι, αλλά ο Πόποβιτς ζητούσε 4 πικ πρώτου γύρου), αν μπορεί να έχει μαζί του τους δικούς του γιατρούς (όπως ο ΛεΜπρον) και τελικά, ποιος είναι ο στόχος. Ο Τζόνσον απάντησε ότι ‘οι Λέικερς δεν είμαι εγώ ή η Τζίνι. Είναι ο Καρίλ, ο Ουίλτ, ο Κόμπι. Θα ‘χεις δυο σταρ να δουλεύουν με εσένα’. Δεν ‘ψήθηκε’. Αλλά προ αυτού, δεν είχε ‘ψηθεί’ ο θείος Ντένις.

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This