Επιλογή Σελίδας

Του Χρήστου Τσάλτα

Η παραμονή του στην ΑΕΚ και την ερχόμενη σεζόν ήταν ένα από τα πρώτα πράγματα που ζήτησε ο Ηλίας Παπαθεοδώρου, όταν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Με την παρουσία του, άλλωστε, έως και τα τέλη Μαρτίου, όταν και είδε την σεζόν να ολοκληρώνεται πρόωρα για εκείνον, λόγω του σοβαρού τραυματισμού του στο αριστερό χέρι, ο Γιόνας Ματσιούλις είχε δείξει πως πέραν από σωστός επαγγελματίας, είναι και ηγέτης στο παρκέ και τα αποδυτήρια.

Ο τραυματισμός στο χέρι, αλλά και η ηλικία (βαδίζει αισίως στα 35) δεν αποτέλεσαν εμπόδια. Αυτό γιατί ΑΕΚ και Ματσιούλις είχαν καταφέρει να «χτίσουν» μια σχέση σε πολύ γερές βάσεις, από την οποία έβγαινε κοινή επιθυμία για συνεργασία και τη νέα σεζόν. Ο Ματσιούλις απολάμβανε τη ζωή στην Ελλάδα, όπως και η οικογένειά του, την ίδια στιγμή που και η ΑΕΚ πόνταρε πολλά στην δική του καλή παρουσία.

Το deal δεν ήταν μακριά. Και επισημοποιήθηκε με μια απλή, αλλά άκρως περιεκτική ανακοίνωση, η οποία ήταν αρκετή για να γεμίσει με χαρά τον κόσμο της Ένωσης. Βλέπετε, ο «Ταύρος» είχε καταφέρει να… κερδίσει και το –ιδιαιτέρως απαιτητικό- κοινό της ΑΕΚ, χάρη στην παρουσία του στο παρκέ, την ενέργεια που έβγαζε, αλλά και την αυταπάρνηση για κάθε μπάλα. Όλα αυτά, μαζί με την ποιότητά του, έκανα τον Ματσιούλις σημαντικό για την ΑΕΚ της νέας σεζόν.

Ο 34χρονος φόργουορντ, που κάνει τον δικό του… αγώνα ώστε να είναι έτοιμος για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας, με την εθνική Λιθουανίας, θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην ΑΕΚ, έχοντας δείξει πως είναι πολύ σημαντικός ήταν ακόμα και όταν δεν βρισκόταν στο παρκέ.

Τα λόγια του Λούκα Μπάνκι, μετά τον αποκλεισμό από την Μπάμπεργκ, μαρτυρούν του λόγου το αληθές «Ο Ματσιούλις έπαιξε οκτώ από τα 80 λεπτά της σειράς με τη Μπάμπεργκ. Αυτό τα λέει όλα. Τα πράγματα θα ήταν 100% διαφορετικά αν εκείνος έπαιζε. Σίγουρα δεν ήμασταν προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα στο πρώτο ματς, απόψε όμως ήμασταν και όλοι έκαναν το καλύτερο που μπορούσαν για να καλύψουν το κενό του», είχε πει χαρακτηριστικά ο Ιταλός. Και έδειξε πως το κενό που άφησε ο φόργουορντ με τον αριθμό 8 όχι απλώς δεν καλυπτόταν, αλλά όσο περνούσε ο καιρός γινόταν όλο και πιο έντονο…

Ηγέτης ακόμα και μετά τον τραυματισμό

Μετά τον τραυματισμό του στο αριστερό χέρι ο Ματσιούλις είχε έναν ρόλο ίδιο στα αποδυτήρια μεν, αλλά εντελώς διαφορετικό σε όλο το υπόλοιπο φάσμα. Ήταν ο άνθρωπος που εμψύχωνε όλη την ομάδα σε κάθε δύσκολη στιγμή. Αυτός που προσπαθούσε, με την παρουσία του, να «ντοπάρει» τους συμπαίκτες του.

Αυτό έκανε τόσο πριν από τον επαναληπτικό με την Μπάμπεργκ, όπου παρά τον πόνο έμεινε στο ΟΑΚΑ και στάθηκε δίπλα στην ομάδα, στέλνοντας ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα. Αυτό έκανε και κατά τη διάρκεια των πλέι οφ του πρωταθλήματος στη σειρά με τον Προμηθέα. Και μπορεί η ΑΕΚ να μην κατάφερε να προκριθεί, με την απουσία του στο παρκέ να είναι εμφανής, όμως ο ηγετικός χαρακτήρας του έκανε αισθητή την απουσία του για μία ακόμα φορά.

Εξάλλου, ένα από τα συστατικά που έκαναν πετυχημένη την συνεργασία ΑΕΚ-Ματσιούλις, ήταν αυτό που έβγαζε ο Λιθουανός στην καθημερινότητά του στην Ένωση…

Κέρδισε τον σεβασμό όλων

Ήταν τέτοιος ο χαρακτήρας του, που δεν υπήρχε –και ούτε υπάρχει- άνθρωπος εντός ΑΕΚ να προσάψει κάτι στον Ματσιούλις. Η απογοήτευση και το σοκ του σοβαρού τραυματισμού του ήταν τεράστια μέσα στην ομάδα, κυρίως γιατί όλοι έβλεπαν στο πρόσωπό του έναν…. ταύρο.

Όσο ταύρος ήταν μέσα στο παρκέ, όμως, άλλο τόσο φιλικός και έξω καρδιά ήταν στα αποδυτήρια. Αλλά και απόλυτος επαγγελματίας. Όσοι τον παρατηρούσαν και τον ζούσαν στα «κιτρινόμαυρα» αποδυτήρια εστίαζαν στην σοβαρότητα με την οποία ακολουθούσε τις ασκήσεις και έκανε προπονήσεις, αλλά και στο πόσο χαβαλές ήταν όταν βρισκόταν με τους συμπαίκτες του.

«Σχολείο» για τους μικρούς της ΑΕΚ

Αν κάτι είχε δείξει σε όλους από τις πρώτες μέρες της προετοιμασίας, πέραν της ποιότητάς του, ήταν και ο ρόλος που θα είχε στην ομάδα όσον αφορά την βοήθεια που θα παρείχε στους μικρούς του ρόστερ. Για τους νεότερους συμπαίκτες του ήταν ένας παίκτης που μπορούσε να εμπνεύσει, έχοντας τον ρόλο του… δασκάλου μέσα στο σύνολο.

Από τις πρώτες μέρες των προπονήσεων είχε από… κοντά τους μικρούς, καθώς ήθελε να τους βοηθήσει με τις συμβουλές του, αλλά και με τις παρατηρήσεις του. Δεν ήταν λίγες άλλωστε, οι φορές που «γκάζωνε» ακόμα και στις προπονήσεις, βγάζοντας το πνεύμα νικητή που τον διακατέχει.

Αυτά τα στοιχεία εξάλλου τον έκαναν ξεχωριστό και σημαντικό στην ΑΕΚ και γι αυτό τον λόγο η διοίκηση Αγγελόπουλου κίνησε τις διαδικασίες για να τον «δέσει» στην Αθήνα για έναν ακόμα χρόνο.

Η ουσία είναι μία, ο Γιόνας Ματσιούλις θα συνεχίσει να φοράει τη φανέλα της ΑΕΚ και το σημαντικότερο όλων είναι πως η Ένωση θα διατηρήσει στη μηχανή της έναν παίκτη με ηγετική παρουσία που μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα από αυτά που αναγράφει η στατιστική. 

Γι αυτό, ο Γιόνας Ματσιούλις είναι και τόσο σημαντικός στο κιτρινόμαυρο ρόστερ…

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This