Επιλογή Σελίδας

Ο Ματάις Ντε Λιχτ άφησε το Άμστερνταμ για να κατηφορίσει στο Τορίνο και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται μεγάλα ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, που φόρεσαν τόσο τη φανέλα του «Αίαντα», όσο και της «Μεγάλης Κυρίας».

Μίκαελ Λάουντρουπ
Ο κορυφαίος Δανός ποδοσφαιριστής όλων των εποχών με σπουδαία καριέρα τη δεκαετία του ’80 και του ’90. Το 1983 υπέγραψε στη Γιουβέντους, όμως η παρουσία δύο ξένων ποδοσφαιριστών στο ρόστερ (Μπόνιεκ, Πλατινί) δεν επέτρεψε στον Λάουντρουπ να φορέσει τη φανέλα της «Μεγάλης Κυρίας». Τελικά, αυτό έγινε το 1985, με τον ίδιο να παραμένει για τέσσερα χρόνια στο Τορίνο. Στη συνέχεια αγωνίστηκε σε Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης, βρέθηκε στην άλλη άκρη της γης για την ιαπωνική Βισέλ Κόμπε και το 1997 επέστρεψε στην Ευρώπη, για λογαριασμό του Άγιαξ. Ο Μίκαελ Λάουντρουπ αγωνίστηκε για μία σεζόν στον «Αίαντα» και στη συνέχεια αποχώρησε από την ενεργό δράση.

Έντβιν Φαν Ντερ Σαρ
Από πολύ μικρή ηλικία εντάχθηκε στον Άγιαξ και μόλις στα 23 του ήταν ο βασικός τερματοφύλακας κάτω από τα δοκάρια της ομάδας. Ο Φαν Ντερ Σαρ ήταν ένα από «μωρά» του Λουίς Φαν Χααλ, που τρέλαναν την ποδοσφαιρική Ευρώπη στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Το 1999, ο Ολλανδός γκολκίπερ αποχώρησε από τον Άγιαξ και παρά το γεγονός πως τον ήθελε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για αντικαταστάτη του Σμάιχελ, εκείνος κατέληξε στη Γιουβέντους και έγινε ο πρώτος μη-Ιταλός τερματοφύλακας που κάθισε στην εστία της. Ο Φαν Ντερ Σαρ έμεινε δύο χρόνια στο Τορίνο, αφού η «Μεγάλη Κυρία» απέκτησε τον Μπουφόν το 2001, με αποτέλεσμα ο Ολλανδός πορτιέρο να ζητήσει να αποχωρήσει.

Έντγκαρ Ντάβιντς
Ένα ακόμη από τα «μωρά» του Λουίς Φαν Χααλ, που έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης το 1995, με τη φανέλα του Άγιαξ. Ο Ντάβιντς ξεκίνησε από τις ακαδημίες του συλλόγου και σε πολύ μικρή ηλικία εξελίχθηκε στο «πίτμπουλ» των ευρωπαϊκών γηπέδων, λόγω του δυναμικού στυλ παιχνιδιού του. Το 1996 αποχώρησε από την Ολλανδία με προορισμό την Ιταλία, όχι όμως το Τορίνο. Ο Έντγκαρ Ντάβιντς φόρεσε τη φανέλα της Μίλαν, όμως το πέρασμά του από τους «ροσονέρι» δεν ήταν πετυχημένο. Το 1997 μετακόμισε στη Γιουβέντους, με την οποία αγωνίστηκε για επτά χρόνια, τα περισσότερα από αυτά στο πλευρό του Ζινεντίν Ζιντάν στη μεσαία γραμμή.

Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς
Ο τελευταίος σπουδαίος ποδοσφαιριστής, που αγωνίστηκε και στους δύο συλλόγους. Ο πρώτος σταθμός του Σουηδού επιθετικού μακριά από την πατρίδα του ήταν το Άμστερνταμ και ο Άγιαξ. Ο Ιμπραϊμοβιτς ήταν 20 ετών το 2001, όταν φόρεσε τη φανέλα του «Αίαντα», στον οποίο… μεγάλωσε ποδοσφαιρικά. Οι εμφανίσεις του προκάλεσαν το ενδιαφέρον πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων, με τη Γιουβέντους τελικά να τον κάνει δικό της το καλοκαίρι του 2004, έναντι 16 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, ο Ζλάταν έμεινε μόλις δύο χρόνια στο Τορίνο, αφού το 2006 ξέσπασε το σκάνδαλο Calciopoli, που προκάλεσε τον υποβιβασμό της «Μεγάλης Κυρίας», με τον ίδιο να φεύγει για την Ίντερ.

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This