Επιλογή Σελίδας



Του Γιάννη Φιλέρη

Η ριζική αλλαγή της περιφέρειας του Ολυμπιακού είναι (σχεδόν) γεγονός. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας φέρνει την ‘ερυθρόλευκη’ ομάδα στις δικές του απαιτήσεις και είναι έτοιμος να παρουσιάσει μια τελείως διαφορετική περιφερειακή γραμμή, σε σχέση με όσα είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Η συμφωνία με τον Άαρον Χάρισον ολοκληρώνει το παζλ του Έλληνα προπονητή. Οι βασικές επιλογές του έχουν οριστικοποιηθεί και απομένει η τυπική υλοποίησή τους.

Όλα γύρισαν γύρω από τον Κώστα Σλούκα και όσοι προστέθηκαν (ή προϋπήρχαν) ταιριάζουν απόλυτα στο μοντέλο που ζητάει από τους περιφερειακούς του, ο Μπαρτζώκας. Ο Έλληνας διεθνής είναι το κλειδί των εξελίξεων και η επιστροφή του στο ΣΕΦ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αρκεί και μόνο από τις κινήσεις που έγιναν την τελευταία εβδομάδα.

Ο Τσαρλς Τζένκινς είναι ένας σκληρός αμυντικός, που βγάζει το ψωμί του στην Euroleague πιέζοντας και κλέβοντας τις μπάλες, Ο Άαρον Χάρισον που ψάχνει τη δική του ευκαιρία για το κορυφαίο επίπεδο καθώς ήδη έχει δοκιμαστεί στο Eurocup, διαθέτει το χάρισμα του σουτ κι είναι η άλλη όψη του νομίσματος που έχει το πρόσωπο του Τζένκινς.

Ο Χάρισον είναι ήδη δυο χρόνια στην Ευρώπη και μοιάζει έτοιμος να περάσει στο επόμενο επίπεδο. Με τον Ολυμπιακό θα ‘ναι λίγο δύσκολο να εκτελέσει 13 τρίποντα σε ένα ματς (είχε 4/13 εναντίον της Μάλαγα σε αγώνα του Εurocup), παρόλα αυτά η έφεση του στο σκοράρισμα, το ύψος του (1.98) που τον καθιστά ικανό να αγωνιστεί σε σχήματα τριών κοντών και η γενικότερη εικόνα του από την φετινή σεζόν τον οδηγούν με ασφάλεια στο ΣΕΦ.

Αν δεν κάνουμε λάθος, θα είναι μια βελτιωμένη έκδοση του Μπράντον Πολ που είχε σπουδαίες βραδιές, αλλά και ματς που τον έψαχνε η ομάδα του, μάταια.

Ο θεαματικός Σακίλ Μακ Κίσικ

Θυμίζουμε ότι στην περιφέρεια του Ολυμπιακού βρίσκεται από το τελείωμα της σεζόν ο Σακίλ ΜακΚίσικ, ένας επίσης δυναμικός γκαρντ-φόργουορντ, που πρόλαβε να παίξει τρία ματς έχοντας μ.ο 13.7π 2ρ και 1.6 ασ, με κερασάκι βέβαια την εκρηκτική εμφάνισή του εναντίον του Παναθηναϊκού (22π). Ο ΜακΚίσικ με το σπουδαίο πρώτο βήμα αντιπροσωπεύει και το μοντέλο του σύγχρονου περιφερειακού που παίζει σε υψηλή ένταση και φυσικά θα μείνει στον Ολυμπιακό και τη νέα χρονιά.

Οι τρεις Αμερικανοί με τις διαφορετικές ικανότητες κουμπώνουν στο παιχνίδι του Κώστα Σλούκα, που προορίζεται να πάρει ηγετικό ρόλο και φυσικά ξεχωρίζει για την έφεσή του, εκτός από το σκοράρισμα και στη δημιουργία. Η ωρίμανσή του σε αυτό τον τομέα είναι εμφανής και ο 30χρονος μπασκετμπολίστας βρίσκεται στην εποχή που θα πρέπει να παίξει το καλύτερο μπάσκετ της ζωής του.

Παπανικολάου, ο Διόσκουρος του Σλούκα

Αυτή η νέα τετράδα που έρχεται φουριόζα για ν’ αλλάξει τον Ολυμπιακό, έχει φυσικά δυο σπουδαία ονόματα τα οποία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Ο Κώστας Παπανικολάου εξαιρετικός αμυντικός και όταν βρει την αυτοπεποίθησή του, σπουδαίος σουτέρ από μακριά, θα μπει και αυτός σε μια διαφορετική ομάδα. Η χρονιά του έχει κλείσει με θετικό πρόσημο (8.5π, 3.6ρ, 1.5 ασ, 1.4κλ και καλά ποσοστά, δηλαδή 60.6%δ, 39.1%τρ) όμως δεν είχε απόλυτη σταθερότητα και έμοιαζε να επηρεάζεται πάρα πολύ από την συνολική εύθραυστη ψυχολογία της ομάδας.

O Κώστας Παπανικολάου στην ωριμότερη ηλικία του

Είναι κι αυτός στην ηλικία για να περάσει στην επόμενη σελίδα της καριέρας του, ειδικά σε μια σεζόν που θα ξαναβρεί δίπλα του τον άλλοτε ‘διόσκουρο’ Κώστα Σλούκα.

Αυτή την περιφερειακή γραμμή θα σιγοντάρει και ο πιο έμπειρος παίκτης του Ολυμπιακού. Ο Βασίλης Σπανούλης έχει ξεπεράσει την επέμβαση που έκανε μετά τον τραυματισμό του και δηλώνει έτοιμος για την 11η σεζόν με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Η ηγετική του προσωπικότητα κάνει καλό πρώτα απ’ όλα στα αποδυτήρια και παρότι τον Αύγουστο θα γίνει 38 ετών, η όρεξη του για μπάσκετ παραμένει ακόρεστη. Ναι, ο Σπανούλης δεν θα παίζει πλέον 25 και 30 λεπτά, γιατί δε γίνεται να αντέξει σε αυτούς τους ρυθμούς, αν και με αυτόν τον τύπο τίποτε δεν αποκλείεται.

Τα ερωτηματικά

Όλα αυτά, βέβαια, είναι ακόμη στα χαρτιά. Θα πρέπει να περάσουν λίγες μέρες ακόμα για να έχουμε και τις επίσημες ανακοινώσεις της ΚΑΕ Ολυμπιακός. Πρέπει, άλλωστε, να ξεκαθαρίσει και το τοπίο με τους προηγούμενους παίκτες. Για να έρθουν οι καινούργιοι, πρέπει να φύγουν οι παλιοί. Την ερχόμενη Τρίτη (30/6) ολοκληρώνονται οι συμφωνίες που υπέγραψε πέρσι ο Ολυμπιακός με Γουέιντ Μπόλντγουιν, Μπράντον Πολ και προς το τέλος της χρονιάς με τον Ντουάιτ Μπάικς. Τα συμβόλαια έχουν δικαίωμα ανανέωσης από την πλευρά του Ολυμπιακού, ειδάλλως οι παίκτες μένουν ελεύθεροι με την καταβολή συγκεκριμένου ποσού. Θα πρέπει να έχουν ειδοποιηθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Αντίθετα ο Τέιλορ Ρότσεστι έχει μείνει ήδη ελεύθερος από τους Πειραιώτες.

Ο αρχηγός και ... πάτερ-φαμίλιας Βασίλης Σπανούλης

Η λογική λέει ότι πρώτα θα ανακοινωθεί η λύση της συνεργασίας με τους τρεις και στη συνέχεια θα ανακοινωθούν οι διάδοχοι τους (Τζένκινς, Χάρισον) ενώ για την υπόθεση Σλούκα, προέχει η λύση της συνεργασίας του Έλληνα άσου με τη Φενέρμπαχτσε.

Υπάρχουν, όμως, και ερωτηματικά για δυο παίκτες που ήδη βρίσκονται στο ΣΕΦ:

  • Ο Αντώνης Κόνιαρης έχει ζητήσει να παραχωρηθεί δανεικός, καθώς διαισθάνεται ότι ο χρόνος του θα είναι πλέον περιορισμένος. Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αν τελικά θα φύγει ή όχι από το ΣΕΦ, έστω και για ένα χρόνο.
  • Και ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης, που συμμετέχει εδώ και καιρό στις προπονήσεις, αλλά αν μπουν όλοι όσοι προαναφέραμε μπροστά του, δύσκολα θα βρίσκει θέση στην δωδεκάδα. Είναι ένα ζήτημα, η έκβαση του οποίου δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

Έκρηξη, χημεία και ρόλοι

Βλέποντας κανείς τις επιλογές του Μπαρτζώκα υποδηλώνονται αρκετές σκέψεις του για το πως θέλει την περιφέρεια της νέας χρονιάς. Μπορεί επίσης να διακρίνει τη σαφή πρόθεσή του να βρεθούν χημεία και ρόλοι από νωρίς για να λειτουργήσει καλύτερα όλη η ομάδα. Η φετινή περιφερειακή γραμμή, με βάση τις προδιαγραφές των παικτών, μοιάζει να έχει μεγαλύτερη έκρηξη (και πίεση στην μπάλα από τρεις παίκτες, Μακ Κίσικ, Παπανικολάου, Τζένκινς) θα στηριχθεί στην δημιουργία Σλούκα-Σπανούλη, έχει καλό μακρινό σουτ (Χάρισον) και αρκετές λύσεις για να ανακατεύει τα σχήματά του ο προπονητής.

O Γιώργος Μπαρτζώκας ανυπομονεί να ξανασμίξει με τον Κώστα Σλούκα

Οι διαφορές σε σχέση με πέρσι είναι εμφανείς. Η μπάλα πάει σε έμπειρα χέρια (Σλούκας). Σε έναν από τους κορυφαίους πόιντ-γκαρντ της Euroleague, ενώ στο ξεκίνημα της προηγούμενης χρονιάς υπήρχε ο μαθητευόμενος Μπόλντγουιν. Τότε που η συνύπαρξη Πάντερ – Ρότσεστι με τον Βασίλη Σπανούλη έμοιαζε πολύ δύσκολη (γι’ αυτό και ο πρώτος έφυγε νωρίς) ενώ ο Μπράντον Πολ διακρινόταν μεν, όχι σε σταθερούς ρυθμούς δε.

Ο Μπαρτζώκας ελπίζει ότι με τις συγκεκριμένες επιλογές που βρίσκονται ένα βήμα πριν την τελική πραγματοποίησή τους, ο Ολυμπιακός θα αλλάξει πρόσωπο, θα είναι περισσότερο σκληρός, εκρηκτικός και όπως ελπίζει ο προπονητής του, αποτελεσματικός.

ΥΓ: Η παραμονή ή όχι του Σάσα Βεζένκοφ είναι κομβικής σημασίας για το πως θα συμπληρωθεί η φροντ λάιν. Εκεί όπου ο Ολυμπιακός βρίσκεται μεταξύ στο να ανανεώσει τον Ρούμπιτ (πρέπει να το κάνει μέχρι τέλους του μήνα), αν μείνει ο Βεζένκοφ ή να αναζητήσει άλλο πάουερ φόργουορντ.

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This